• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 27.2°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.3°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 18.5°C / 26.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.0°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  57%

Η αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Μάργκρετ Βεστάγκερ είχε ανακοινώσει το πρόστιμο στην Google

AP Photo/Virginia Mayo, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχηρή ήττα της Google στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου που απορρίπτει την έφεση της Google και επικυρώνει το πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ενισχύει τη θέση της Κομισιόν και την προσπάθεια να περιορίσει την ισχύ των κολοσσών του διαδικτύου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μεγάλη νίκη της Κομισιόν και προσωπικά της αντιπροέδρου Βεστάγκερ θεωρείται η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. που απέρριψε την προσφυγή την οποία είχαν καταθέσει η Google και η μητρική της εταιρεία Alphabet κατά της Κομισιόν. Με την απόρριψη της προσφυγής, επιβεβαιώνεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27 Ιουνίου 2017) να επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της διά της ευνοϊκής μεταχείρισης της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την απόφασή του, το ΓΔΕΕ αναγνωρίζει πως οι πρακτικές της Google παραβίασαν τις αρχές του δίκαιου ανταγωνισμού καθώς η εταιρεία προωθούσε τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της εις βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο αλγόριθμο για αυτόν τον σκοπό.

Σύγκριση τιμών

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πρακτική αυτή οδηγούσε σε πλήγμα κατά του ανταγωνισμού για τρεις λόγους: λόγω της σημασίας που έχουν τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google στην ανακατεύθυνση χρηστών σε υπηρεσίες σύγκρισης τιμών, λόγω της συμπεριφοράς των χρηστών που συνήθως επικεντρώνονται στα πρώτα αποτελέσματα και, τέλος, λόγω του μεγάλου ποσοστού «κίνησης» χρηστών που ανακατευθύνθηκαν εξαιτίας αυτών των πρακτικών.

Συνοπτικά, το ΓΔΕΕ έκρινε πως «η Google ευνοεί τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών εις βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών, παρά το καλύτερο αποτέλεσμα (σ.σ. της αναζήτησης) σε σχέση με άλλα αποτελέσματα». Επίσης το δικαστήριο έκρινε πως ορθά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε τις πρακτικές αυτές βλαβερές για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Google που υποβάθμιζαν τις επιπτώσεις των πρακτικών της στις επιλογές των χρηστών.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης το επιχείρημα της Google πως η αγορά υπηρεσιών σύγκρισης τιμών παραμένει υγιής λόγω των εμπορικών πλατφορμών στο διαδίκτυο. Οπως σημειώνει στην απόφαση το ΓΔΕΕ, η Κομισιόν έκρινε ορθά πως αυτές οι πλατφόρμες δεν βρίσκονται στην ίδια αγορά με τις υπηρεσίες σύγκρισης τιμών.

«Η απόφαση δίνει ένα σαφές μήνυμα ότι η συμπεριφορά της Google ήταν παράνομη και παρέχει την απαραίτητη νομική σαφήνεια για την αγορά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αριάνα Ποντέστα.

Το πρόστιμο που είχε επιβάλει η Κομισιόν ήταν μέρος της συνολικότερης προσπάθειας της Ε.Ε. να περιορίσει την ισχύ του διαδικτυακού κολοσσού στην Ευρώπη. Για ανάλογες αθέμιτες πρακτικές σε άλλες ψηφιακές αγορές η Ε.Ε. έχει επιβάλει στην Google και στη μητρική Alphabet ακόμη δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ, εναντίον των οποίων έχει επίσης ασκήσει εφέσεις η εταιρεία. Αν και τα πρόστιμα αυτά θεωρούνται ασήμαντα σε σχέση με τα ετήσια -και ελάχιστα φορολογούμενα- έσοδα της Google (160 δισ. ευρώ πέρσι), ούτε αυτή ούτε οι υπόλοιποι κολοσσοί της ψηφιακής οικονομίας (Facebook, Amazon, Apple), που ερευνώνται για καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος μικρότερων ανταγωνιστών τους, καταθέτουν τα νομικά όπλα.

Δεν είναι πάντως γνωστό αν η Google προτίθεται να ασκήσει αναίρεση εναντίον της χθεσινής απόφασης -αποκλειστικά για ενδεχόμενα νομικά ελαττώματά της- στο ανώτατο δικαστικό όργανο, το Δικαστήριο της Ε.Ε. Η απόφαση, ωστόσο, δίνει ώθηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προωθεί κανονισμό για τις ψηφιακές αγορές ο οποίος απειλεί με πρόστιμα έως και 10% επί των παγκόσμιων εσόδων τους κολοσσούς του διαδικτύου για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ή για παράνομα αγαθά και επιβλαβές περιεχόμενο που βρίσκονται στις πλατφόρμες τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεγράφη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Νέας Ζηλανδίας
Η συμφωνία περιλαμβάνει πρωτοφανείς δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα, όπως ο σεβασμός της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, τα οποία μπορούν να επιβληθούν μέσω εμπορικών...
Υπεγράφη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Νέας Ζηλανδίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οχι στο «πρασίνισμα» της πυρηνικής ενέργειας
Απορριπτική ήταν η εισήγηση των ευρωβουλευτών με 76 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 4 αποχές, για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην «πράσινη λίστα» της Ε.Ε., δηλαδή στον κατάλογο των...
Οχι στο «πρασίνισμα» της πυρηνικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιβηρικό πλαφόν στο ρεύμα
Ισπανία και Πορτογαλία πήραν την τελική έγκριση της Κομισιόν για πακέτο 8,4 δισ. ευρώ που θα εξασφαλίσει δραστικό περιορισμό στην τιμή του ρεύματος.
Ιβηρικό πλαφόν στο ρεύμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς τελική έγκριση το μερικό εμπάργκο
Σήμερα αναμένεται να υιοθετηθεί από τις 27 χώρες της Ε.Ε. το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αν τελικά εγκριθεί, όπως αναμένεται, θα δώσει...
Προς τελική έγκριση το μερικό εμπάργκο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προωθεί η Ε.Ε.
Πρόταση Κομισιόν για επέκταση της εξουσίας των κρατών-μελών να ερευνούν, να εντοπίζουν και να δεσμεύουν χρήματα και άλλα στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες ή οντότητες που...
Κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προωθεί η Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολωνικό «παζάρι», με ανοχή της Γαλλίας, για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων
Aνώτεροι διπλωμάτες της Επιτροπής κατηγορούν την Πολωνία ότι κρατάει τον φάκελο όμηρο για να αναγκάσει την E.E. να αποδεσμεύσει τα χρήματα που παρακρατεί λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου.
Πολωνικό «παζάρι», με ανοχή της Γαλλίας, για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας