Σε σοβαρό πολιτικό και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού εξελίσσεται η προφορική προειδοποίηση της γαλλικής κυβέρνησης προς βρετανικά αλιευτικά σκάφη που βρέθηκαν να ψαρεύουν ανοιχτά του λιμανιού της Χάβρης. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έντασης εξαιτίας των ρυθμίσεων της συμφωνίας για το Brexit που αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ναυτιλίας, εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας προφορικές προειδοποιήσεις προς δύο βρετανικά αλιευτικά σκάφη, το ένα εκ των οποίων εξετράπη στο γαλλικό λιμάνι όπου παρέμεινε εκεί όλη τη νύχτα. Ο καπετάνιος του πλοίου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του ασκηθεί ποινική δίωξη και να κατασχεθούν τα αλιεύματά του, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό, στα δύο βρετανικά αλιευτικά επιβλήθηκε πρόστιμο.
Στη σχετική ανάρτησή της στο Twitter, η Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν αναφέρει ότι το βρετανικό σκάφος παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές.
Μετά την θέση σε ισχύ της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία υποστηρίζει ότι οι αλιείς της έχουν λάβει τις μισές από τις άδειες που χρειάζονται και θα έπρεπε να τους έχουν δοθεί για να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα. Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, σημείωσε ότι «έχουμε εργαστεί με τους Βρετανούς, τους έχουμε δώσει όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, έγγραφα και πληροφορίες για να λάβουμε τις άδειες. Αλλά η υπομονή μας έχει φτάσει τα όριά της».
Από την πλευρά της η Βρετανία υποστηρίζει ότι έχει δώσει το 98% των αδειών αλιείας που προβλέπονται για ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη, ωστόσο υπάρχει μια «διαφωνία» για 31 αλιευτικά, τα οποία δεν έχουν παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις ώστε να λάβουν άδεια αλιείας.
Την Τετάρτη, η Γαλλία εξέδωσε έναν κατάλογο κυρώσεων που μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος στη διένεξη για την αλιεία με τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι επεξεργάζεται έναν δεύτερο γύρο μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προμήθεια ενέργειας στα βρετανικά νησιά της Μάγχης.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Ναυτιλίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσων η Η Γαλλία μπορεί να ενισχύσει τους συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους σε αγαθά από τη Βρετανία, να αρνηθεί την πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών της χώρας αυτής σε καθορισμένα λιμάνια και να καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους στα φορτηγά που ταξιδεύουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Λονδίνου, το οποίο υποστηρίζει ότι αν τελικά εφαρμοστούν τα επαπειλούμενα μέτρα, η Γαλλία θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει σε αντίμετρα.
«Οι γαλλικές απειλές είναι απογοητευτικές και δυσανάλογες, δεν συνάδουν με αυτό που θα αναμέναμε από έναν σύμμαχο και συνεργάτη», αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, που σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά «δεν φαίνεται να είναι συμβατά» με τη συμφωνία για το Brexit, αλλά ούτε και με το «ευρύτερο διεθνές δίκαιο, και αν εφαρμοστούν, θα απαντηθούν με κατάλληλα και ανάλογα μέτρα».
Σύνοδος στο Λονδίνο
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.», Μαρία Ψαρά, στη σκιά αυτής της διαμάχης, οι κορυφαίοι διαπραγματευτές της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου θα συναντηθούν και πάλι αύριο στο Λονδίνο για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης του διασυνοριακού εμπορίου στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι προσδοκίες πάντως είναι χαμηλές. Η Ντάουνινγκ Στριτ συνεχίζει να απαιτεί την κατάργηση της εποπτείας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και η προσφορά της Επιτροπής για τη διευκόλυνση του εμπορίου αγαθών θεωρείται ανεπαρκής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας