• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.5°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%
AP Photo/Daniel Cole

Η ενεργειακή κρίση στο τραπέζι της Ε.Ε. μετά την άρνηση των 9 για παρεμβάσεις

 • A-
 • A+

Η κρίση των τιμών της ενέργειας ξανά στο προσκήνιο, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδριάζουν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο. Η σύνοδος, την οποία συγκάλεσε η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ήταν αφιερωμένη στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι υπουργοί θα συναντηθούν πρώτα σε ανοικτή συνεδρίαση για να συζητήσουν την απάντησή τους στην «εργαλειοθήκη» μέτρων της Επιτροπής που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, πριν από ένα γεύμα κεκλεισμένων των θυρών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητήσουν την προμήθεια φυσικού αερίου.

Την παραμονή της συνεδρίασης, 9 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και οι βόρειες χώρες και χώρες μέλη της Βαλτικής, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία αντιτίθενται στις εκκλήσεις για μεταρρυθίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. και την εμπορία εκπομπών. «Συμμεριζόμαστε την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις αιτίες της τρέχουσας αιχμής των τιμών που έγκεινται κυρίως στην ενθαρρυντική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και σε περαιτέρω παράγοντες ζήτησης και προσφοράς ορυκτών καυσίμων, αλλά όχι στον σχεδιασμό των ενεργειακών αγορών της ΕΕ ή στην πολιτική για το κλίμα», έγραψαν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ισπανία εξέδωσε το δικό της λεγόμενο non paper ως απάντηση στους Βόρειους. «Κάθε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά +1 ευρώ/MWh αντιπροσωπεύει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (...) εκτρέποντας πόρους από την ενεργειακή μετάβαση και την οικονομική ανάκαμψη και κάθε μέρα γίνεται χειρότερα», αναφέρει το ισπανικό έγγραφο.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα, θα επιδιώξει και πάλι την υποστήριξη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας - επί του παρόντος καθορίζεται από το ακριβότερο καύσιμο που απαιτείται για την κάλυψη του τελευταίου κομματιού της ζήτησης. Αντ' αυτού, οι τιμές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το μέσο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζει σε ισπανική εφημερίδα. Ζητά επίσης μέτρα για να σταματήσει η κερδοσκοπία στο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων.

Αντί να αλλάξει τους κανόνες για όλους, η Ισπανία προτείνει να της επιτραπεί τουλάχιστον να τους αλλάξει προσωρινά για τον εαυτό της. «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο έδαφός τους», αναφέρει η πρόταση.

Από τότε που το κόστος του φυσικού αερίου έχει απογειωθεί, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη έχει επίσης εκτοξευθεί στα ύψη, παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το 18-20% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, υποστήριξαν τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

Το Παρίσι είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να μεταρρυθμίσει το σύστημα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας -αλλά βρίσκεται επίσης σε μοναδική θέση, καθώς το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια. Ως αποτέλεσμα του συστήματος εύρεσης τιμών της Ε.Ε., οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία έχουν αυξηθεί και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας ότι αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ε.Ε. στην Πράσινη Συμφωνία.

Διπλωμάτες από χώρες που αντιτίθενται σε μια ριζική αναθεώρηση υποστήριξαν ότι η γαλλική και η ισπανική πρόταση θα λειτουργούσε εάν υπήρχε μόνο ένας πάροχος ενέργειας -μια σπόντα για την κυρίαρχη θέση της κρατικής EDF στη Γαλλία. Ένας ιδιωτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας θα είχε απώλειες εάν έπρεπε να αγοράζει φυσικό αέριο σε τιμές αγοράς αλλά να μεταπωλεί την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε μέσες τιμές σε όλη τη χώρα, υποστήριξε διπλωμάτης.

Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, επέρριψαν μέρος της ευθύνης για τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών στην πολιτική της Ε.Ε. για το κλίμα και ζήτησαν να αναθεωρηθεί η δέσμη μέτρων της Επιτροπής «Fit for 55» - ένα όχι για την Επιτροπή. Στην κοινή δήλωσή τους, οι 9 βόρειες χώρες αντιδρούν σε αυτό: «Συμφωνούμε με την Επιτροπή ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα η επεξεργασία της δέσμης μέτρων “Fit for 55” για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Μια καλά οργανωμένη ενεργειακή μετάβαση δεν είναι η αιτία, αλλά μέρος της λύσης για να παραμείνουν οι τιμές προσιτές και προβλέψιμες».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την ισπανική θέση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενέργεια την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπορέλ θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. - ένα από τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ήταν η δέσμευση να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Ενέργειας ΗΠΑ-Ε.Ε. το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον ως μεγάλος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σήμερα οι υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, λεπτομέρειες όπως η ανάπτυξη ενός κοινού στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου ή η εθελοντική κοινή προμήθεια. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν το ισπανικό αίτημα για περισσότερα αποθέματα.

Ο ρόλος της Ουκρανίας; Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πέμπτης ότι η Ουκρανία, η οποία διαθέτει σημαντικές υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ευρώπη με την αποθήκευση. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Ελευθερία στις αγορές με... ολίγη φιλανθρωπία για τους φτωχούς
Οσο κι αν σοκάρει για τον νεοφιλελεύθερο κυνισμό της, είναι ωστόσο απολύτως αναμενόμενη και ήδη γνωστή η συνταγή του ΔΝΤ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση η Ε.Ε.
ΔΝΤ: Ελευθερία στις αγορές με... ολίγη φιλανθρωπία για τους φτωχούς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν μέσω κρίσης, ο ΟΠΕΚ ανακοινώνει αύξηση παραγωγής κατά μόλις 100.000 βαρέλια
Η αύξηση τον Ιούλιο και Αύγουστο ήταν 648.000 βαρέλια την ημέρα. Οι τιμές των καυσίμων οδηγούν την κούρσα του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πολύ υψηλές τιμές στην αντλία για τους καταναλωτές.
Εν μέσω κρίσης, ο ΟΠΕΚ ανακοινώνει αύξηση παραγωγής κατά μόλις 100.000 βαρέλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
Ευεργετικές αποκλίσεις για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία ● Καταγράφηκαν και η ελληνική πρόταση για ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου,...
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήματα ενεργειακού συναγερμού και... ύφεσης
Η Κομισιόν εργάζεται με την υπόθεση εργασίας ότι ο Nord Stream δεν θα επαναλειτουργήσει». Αυτό φέρεται να δήλωσε χθες ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη. Η δήλωσή του...
Σήματα ενεργειακού συναγερμού και... ύφεσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάτω η ανάπτυξη πάνω ο πληθωρισμός
Πολλοί στις Βρυξέλλες ήδη ανησυχούν για ύφεση τον επόμενο χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία ● Σε ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ● Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδια...
Κάτω η ανάπτυξη πάνω ο πληθωρισμός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ενεργειακή κρίση βυθίζει την Ε.Ε. στα εμπορικά ελλείμματα
Σε επίπεδα ρεκόρ, στα 32,4 δισ. ευρώ, έφτασε τον Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης και αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε και στο έλλειμμα της Ε.Ε. των 27 (43,6 δισ. ευρώ).
Η ενεργειακή κρίση βυθίζει την Ε.Ε. στα εμπορικά ελλείμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας