• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.7°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.2°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%

Ενώ οι αναλυτές ανησυχούν τι θα γίνει μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της γενικής ρήτρας διαφυγής αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Ντομπρόβσκις υπόσχεται μεταβατικές δημοσιονομικές κατευθύνσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ραντεβού με το «Σύμφωνο» λιτότητας και δημοσιονομικές προσαρμογές από το 2023;

 • A-
 • A+
Η Κομισιόν εγκαινιάζει διαβούλευση για την αλλαγή των κανόνων για έλλειμμα και χρέος, που ουδείς θεωρεί ρεαλιστικούς μετά την πανδημία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να... τετραγωνίσει τον κύκλο θα επιχειρήσει η Κομισιόν στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων μετά την πανδημία. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ορίζει τα δημόσια ελλείμματα στο 3% και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ. Εξαιτίας της πανδημίας, οι κανόνες αυτοί έχουν «παγώσει». Ζητούμενο είναι μετά το τέλος της πανδημίας αν τα κράτη-μέλη θα επιστρέψουν στους αυστηρούς κανόνες λιτότητας ή σε πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η συζήτηση δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Οι παλιές διαιρέσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα αναβιώσουν και η συμφωνία δεν θα είναι καθόλου αυτονόητη. Δεδομένου ότι η αναστολή των κανόνων του Συμφώνου θα ισχύσει έως το 2022, πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η έλλειψη πολιτικής απόφασης μπορεί να οδηγήσει ξανά στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Μόνο που τώρα, χρέος και ελλείμματα βρίσκονται σε εκρηκτική άνοδο λόγω πανδημίας.

Τις ανησυχίες ανέλαβε να διασκεδάσει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Με την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής που αναμένεται για το 2023, το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα παράσχουμε κατευθύνσεις για τις δημοσιονομικές πολιτικές για την επόμενη περίοδο. Σκοπός θα είναι να διευκολυνθούν ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών και η προετοιμασία των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης των κρατών-μελών», είπε ο υπερασπιστής της αυστηρής γραμμής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ωστόσο, οι ετήσιες μειώσεις του χρέους που απαιτούνται από τους ισχύοντες κανόνες απλώς δεν είναι ρεαλιστικές για χώρες με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ όπως η Ελλάδα ή στο 160% του ΑΕΠ όπως η Ιταλία. «Η Επιτροπή ανησυχεί ότι μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάποιες από αυτές θα βρεθούν σε επικίνδυνη φάση, διότι μέχρι τότε τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν», είπε στην «Εφ.Συν.» ένας διπλωμάτης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ορισμένες χώρες θα πρέπει να προβούν σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 5-6% του ΑΕΠ!

Σίγουρος ότι η Ευρώπη θα έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι που επιθυμεί διαφορετική προσέγγιση από τη λιτότητα.

«Η μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους αποτελούσε ήδη πρόκληση κατά τα έτη που προηγήθηκαν της πανδημίας, δεδομένου του πλαισίου της αδύναμης ανάπτυξης και του πολύ χαμηλού πληθωρισμού, όπως τονίσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο. Σήμερα, η ισχυρή δημοσιονομική στήριξη -η οποία εκτιμάται σε σχεδόν 19% του ΑΕΠ μεταξύ 2020 και 2022- ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση των συστημάτων υγείας μας και τη διατήρηση των εργαζομένων μας σε θέσεις εργασίας. Ηταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει», εξήγησε.

Η δημόσια διαβούλευση απευθύνεται στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., στις εθνικές κυβερνήσεις και στα Κοινοβούλια, στις κεντρικές τράπεζες, στην ΕΚΤ και στον ακαδημαϊκό κόσμο και θα παραμένει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, οι δημόσιες αρχές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις, θα εξετάσει όλες τις απόψεις που θα εκφραστούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και θα παρουσιάσει τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της για τις αλλαγές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διακυβέρνησης, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στόχος είναι η επίτευξη ευρείας συναίνεσης, έγκαιρα, πριν από το 2023.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup
Σε δυο εβδομάδες ξεκινά η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ● «Χρειάζεται συναίνεση», λέει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ● «Πάμε καλύτερα, αλλά δεν είμαστε ακόμη έξω από το...
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ελευθερία» με... αστερίσκους μέχρι το 2023
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει διατήρηση της ρήτρας γενικής διαφυγής για άλλα δύο χρόνια, αλλά συνιστά προσοχή σε χώρες με υψηλό χρέος, φωτογραφίζοντας Ελλάδα και Ιταλία.
«Ελευθερία» με... αστερίσκους μέχρι το 2023
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα «εγκράτειας» από το Eurogroup
Ενα μεγάλο «όχι» στα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι υπουργοί πρότειναν μέτρα στοχευμένα για την προστασία...
Σήμα «εγκράτειας» από το Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο οδυνηρής επαναφοράς στη σκληρή λιτότητα
Τι προτείνει το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες ● Αμετανόητα προσηλωμένο στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το χρέος και τα ελλείμματα το Βερολίνο.
Σχέδιο οδυνηρής επαναφοράς στη σκληρή λιτότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «Ιταλός ασθενής» της ευρωζώνης
Η ΕΚΤ μπορεί να επεξεργάζεται νέα «εργαλεία παρέμβασης» για τη σωτηρία της γειτονικής χώρας, ωστόσο η κρίση χρέους της βαρύνεται με πολλά «υποκείμενα νοσήματα», συνδυασμός που την κάνει να αποτελεί μεγαλύτερο...
Ο «Ιταλός ασθενής» της ευρωζώνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας