• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.7°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.4°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.6°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.3°C
  4 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.1°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.6°C
  3 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.9°C
  6 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.5°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.8°C
  5 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  4 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 25.8°C
  4 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  45%

Amazon

© Daniel Draghici | Dreamstime.com

H Amazon φέρεται να έχει πει ψέματα στο Κογκρέσο για τις εμπορικές πρακτικές της

 • A-
 • A+

Πέντε μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγορούν νυν και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon ότι στις καταθέσεις τους είτε πιθανώς είπαν ψέματα είτε προσπάθησαν να παραπλανήσουν το Κογκρέσο για τις εμπορικές πρακτικές της διαδικτυακής εταιρείας κολοσσού που εμπορεύεται προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των εγκαλούμενων προσώπων είναι και ο ιδρυτής της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος.

Με επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Άντι Τζέισι, οι πέντε βουλευτές σημειώνουν ότι η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε «να εξετάσει αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη». Οι βουλευτές έστειλαν την επιστολή στον Τζέισι -που αντικατέστησε τον Τζεφ Μπέζος μετά τη αποχώρησή του από την εταιρεία- μετά το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία-κολοσσός έκανε συστηματική εκστρατεία αντιγραφής προϊόντων και παραποίησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης στην Ινδία για να αυξήσει τις πωλήσεις των δικών της προϊόντων, παρά το γεγονός ότι η Amazon έχει αρνηθεί στο Κογκρέσο ότι ακολούθησε αυτές τις πρακτικές. 

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «αξιόπιστο το ρεπορτάζ» καθώς και άρθρα για το θέμα που έχουν δημοσιευθεί σε άλλα ΜΜΕ, και τα οποία «ευθέως αντικρούουν όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Amazon - μεταξύ των οποίων και ο Μπέζος».

Και προσθέτουν, «στην καλύτερη περίπτωση τα ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας παραπλάνησαν την Επιτροπή. Στη χειρότερη, δείχνει ότι είπαν ψέματα, παραβαίνοντας πιθανός τους ομοσπονδιακούς νόμους».

Απαντώντας στους βουλευτές, εκπρόσωπος της Amazon εξέδωσε μια δήλωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «η Amazon και οι εκπρόσωποί της δεν παραπλάνησαν την επιτροπή και ότι αρνούμαστε και έχουμε ζητήσει να διορθωθούν όσα περιλαμβάνονται στα ρεπορτάζ που σχετίζονται με το θέμα».

Υποστηρίζει δε ότι η εταιρεία έχει «εσωτερική πολιτική η οποία πηγαίνει πέρα από αυτήν κάθε άλλης εμπορικής εταιρείας για την οποία έχουμε γνώση, η οποία απαγορεύει τη χρήση των δεδομένων αυτόνομων εταιρειών να χρησιμοποιούν τη φίρμα μας για την παραγωγή προϊόντων. Ερευνούμε κάθε κατηγορία, για το ενδεχόμενο να έχει παραβιαστεί αυτή η πολιτική της εταιρείας ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ξεκινήσει από το 2019 έρευνα για τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή αγορά προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει πώς η Amazon χρησιμοποιεί τα δεδομένα από την πλατφόρμα της και αν προωθεί με μη δίκαιο τρόπο τα προϊόντα της έναντι αυτών των ανταγωνιστικών εταιρειών».

Τόσο ο Τζεφ Μπέζος όσο και οι άλλοι ιθύνοντες που κλήθηκαν να καταθέσουν στην έρευνα της Επιτροπής Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι η εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους της να ακολουθούν αυτή την πρακτική.

Πάντως, οι βουλευτές δίνουν στον Τζέισι «μια τελευταία ευκαιρία» να παράσχει στην Επιτροπή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των στελεχών της Amazon, τονίζοντας ότι «είναι ποινικά κολάσιμο κάποιος, συνειδητά και με πλήρη πρόθεση, να κάνει δηλώσεις που είναι ουσιαστικά ψευδείς, να αποκρύπτει πραγματικά γεγονότα ή να παρέχει ψευδή αποδεικτικά στοιχεία σε έρευνα του Κογκρέσου».

Και δίνει περιθώριο στην εταιρεία έως τη 1η Νοεμβρίου να κάνει ένορκη κατάθεση για το «πώς η Amazon χρησιμοποιεί τα δεδομένα ανεξάρτητων πωλητών προϊόντων ώστε να κατασκευάσει η ίδια και να εμπορευτεί τη δική της σειρά προϊόντων», αλλά και πώς η κατάταξη της Amazon στις μηχανές αναζήτηση ευνοεί το εμπόριο των προϊόντων της. Μάλιστα ζητά να καταθέσει και όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Reuters της 13ης Οκτωβρίου. Διαφορετικά, προειδοποιεί, «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προωθηθεί το ζήτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ξεκινήσει ποινική έρευνα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πολυεθνικές «μαγειρεύουν» τα στοιχεία των στόχων τους για την πράσινη μετάβαση
Ανεξάρτητη έρευνα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων χαρακτηρίζει «αναξιόπιστες» αρκετές πολυεθνικές ως προς την υλοποίηση της διακηρυγμένης στρατηγικής τους για την πράσινη μετάβαση.
Οι πολυεθνικές «μαγειρεύουν» τα στοιχεία των στόχων τους για την πράσινη μετάβαση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αντίποινα» στην Black Friday
Καθώς η ετήσια παγκόσμια γιορτή της υπερκατανάλωσης έχει ήδη ξεκινήσει, δεν είναι λίγοι αυτοί -τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και των εμπόρων- που καλούν σε μποϊκοτάζ της Black Friday, αυτή την...
«Αντίποινα» στην Black Friday
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές μας συνήθειες
Αλλαγές στον τρόπο που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, στις συνήθειές τους, αλλά και στα κριτήρια που έχουν για την επιλογή ενός προϊόντος καταγράφει η έρευνα καταναλωτών του ΣΕΛΠΕ. 
Πώς η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές μας συνήθειες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομισιόν κατά Amazon για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Δικογραφία για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων, έχουν συντάξει κατά της Amazon οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε., κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της.
Κομισιόν κατά Amazon για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ξύπνημα του εμποράκου
Oργή των μικρών επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου για τη νέα καραντίνα, τις κυβερνήσεις και τον ανελέητο ανταγωνισμό μεγάλων αλυσίδων και κολοσσών όπως η Amazon ● Πενήντα δήμοι στη Γαλλία με τοπικά διατάγματα...
Το ξύπνημα του εμποράκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας