• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.9°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.5°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 23.2°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 23.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.4°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 25.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 17.7°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.6°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  63%

«Η έκδοση καθιστά την Ε.Ε. τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τα έσοδα από τους ρύπους κατά της ενεργειακής ακρίβειας

 • A-
 • A+
Θα περιλαμβάνεται στις εναλλακτικές λύσεις της «εργαλειοθήκης» της Ευρ. Επιτροπής που παρουσιάζεται σήμερα ● Ευελιξίες για ενεργειακούς φόρους και ΦΠΑ, αλλά και υιοθέτηση της πρότασης των 5 για κοινή αγορά στρατηγικών αποθεμάτων αερίου, αλλά όχι με άμεση εφαρμογή ● Τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής 21-21/10.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στοχευμένα προσωρινά μέτρα, κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη και στο... βάθος στρατηγικά αποθέματα με κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Αυτά αναμένεται να είναι μερικά από τα μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Η πολυαναμενόμενη εργαλειοθήκη της Ευρ. Επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας. Το πακέτο των μέτρων θα εγκριθεί πρώτα από το Κολέγιο των Επιτρόπων σήμερα και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, δεν αναμένονται ρηξικέλευθες λύσεις. Οι τεχνοκράτες της Ευρ. Επιτροπής έχουν συγκεντρώσει τις προτάσεις των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και έχουν καταλήξει σε κάποια «εργαλεία» για άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις. Στόχος θα είναι η ενθάρρυνση της απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και από ξένους προμηθευτές -που σήμερα φτάνει το 90% για το φυσικό αέριο και το 98% για το πετρέλαιο- και η μετάβαση σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ώστε να μην υπάρξει άλλη ενεργειακή κρίση. Σχέδια μακροπρόθεσμα δηλαδή, με... ολίγη από κρατική βοήθεια, υπό τους κανόνες της Ε.Ε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ενεργειακή κρίση είναι προσωρινή και έχει προκληθεί από τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την υψηλή εξάρτηση. Θεωρούν μάλιστα ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει από τον Απρίλιο. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το ράλι των τιμών, που έχει ξεπεράσει το 200%, πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο νοικοκυριών και ειδικά για τα πιο ευάλωτα.

Γι’ αυτό στις άμεσες λύσεις, που αναμένεται να προτείνει η Ευρ. Επιτροπή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμπεριλαμβάνονται μέτρα ενθάρρυνσης των κρατών-μελών για χρήση των ήδη υπαρχουσών δυνατοτήτων. Η ευελιξία του νόμου για τους ενεργειακούς φόρους, αλλά και για τον ΦΠΑ με τα «παραθυράκια» για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είναι τα βασικά εργαλεία που προτείνονται. Επίσης, η κρατική βοήθεια προβλέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και φυσικά με τους όρους ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το σύστημα αγοράς ρύπων μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο εργαλείο. Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε ότι τα έσοδα των κρατών-μελών από την εμπορία ρύπων (ETS) είναι περίπου 26 δισ. ευρώ και αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Στην εργαλειοθήκη των ειδικών θα υπάρχει και η πρόταση που ξεκίνησε από Ισπανία και Γαλλία, αλλά στην πορεία στηρίχτηκε και από άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, περί στρατηγικού αποθέματος. Ωστόσο, για την πραγματική κοινή ευρωπαϊκή αγορά καυσίμων -κατά την αγορά εμβολίων- θα χρειαστεί χρόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει τώρα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, όταν θα παρουσιαστεί το νέο πακέτο μέτρων για το φυσικό αέριο.

Η πράσινη μετάβαση περιλαμβάνει κοινωνικό ταμείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, κάτι που η Ευρ. Επιτροπή εκτιμά ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της μετάβασης σε πιο πράσινες λύσεις.

Σήμερα θα είναι το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση των μέτρων. Γιατί στην πραγματικότητα, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου, όταν οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους. Η Επιτροπή θέλει να χρησιμοποιήσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών μέτρων, αλλά πολλοί αναμένουν πιο τολμηρές πολιτικές λύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργειακός συναγερμός σε όλη την ευρωζώνη
«Συναγερμός» σήμανε στις Βρυξέλλες από το ρεκόρ δεκαετίας στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, λόγω αύξησης στις τιμές της ενέργειας κατά 17,4% τον Σεπτέμβριο, έναντι 15,4% τον Αύγουστο.
Ενεργειακός συναγερμός σε όλη την ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
Η Ε.Ε. προτείνει την ενεργοποίηση μέτρων που ήδη υπάρχουν στη νομοθεσία. Ρηξικέλευθες λύσεις όπως η ευρωπαϊκή αγορά ενεργειακού υλικού -όπως έγινε με τα εμβόλια- θα εξεταστούν και θα παρουσιαστούν έως τον...
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 27 περιμένουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν
Η Επιτροπή θα επιχειρήσει να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις και προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Να εξετάσει και την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του φυσικού αερίου ζητεί η Φον ντερ Λάιεν....
Οι 27 περιμένουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει τη «βεντάλια» των δαπανών η Ευρωπαϊκή Ενωση
Η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν υποδεικνύει στα κράτη - μέλη να αυξήσουν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, καλύπτοντας ακόμη και τη μη διακοπή ρεύματος ● Ανοιχτό...
Ανοίγει τη «βεντάλια» των δαπανών η Ευρωπαϊκή Ενωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ζεσταίνεται» η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Στις 19 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της Κομισιόν για...
«Ζεσταίνεται» η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων η Τουρκία, αλλά και 3 ακόμα χώρες
Όπως σημειώνεται, η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής σημειώσει πρόοδο και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω βήματα, καθώς δεν πληρεί ακόμα όλα τα διεθνή πρότυπα.
Εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων η Τουρκία, αλλά και 3 ακόμα χώρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας