• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 17.5°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.3°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 20.4°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.2°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
© Markd2014 | Dreamstime.com

Η αύξηση του φυσικού αερίου στο… πιάτο των καταναλωτών

 • A-
 • A+
Φόβοι για πρόκληση «κοινωνικής αναταραχής» από το διεθνές ανοδικό ράλι τιμών στο φυσικό αέριο. Η αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων συμπαρασύρει προς τα πάνω το καλάθι της νοικοκυράς. Σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας θα παρουσιάσει την «εργαλειοθήκη» για τις ενεργειακές τιμές.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η ενεργειακή κρίση που δεν θα πλήξει μόνο τους λογαριασμούς θέρμανσης αλλά θα επιφέρει και αυξήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι από την Ευρώπη προειδοποιούν ότι η αύξηση των τιμών ενέργειας θα προκαλέσει αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς τους επόμενους μήνες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο (τη Δευτέρα και την Τρίτη) υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος των λιπασμάτων γεγονός που θα προκαλέσει αύξηση τιμών με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το φυσικό αέριο είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ορισμένων από τα πιο κοινά τεχνητά λιπάσματα στα οποία βασίζονται οι αγρότες.

«Αυτός είναι ο κίνδυνος», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου, όπου συγκεντρώθηκαν υπουργοί από τα 27 κράτη-μέλη.

Εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Κατά 33% αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικά διατροφικά αγαθά τον τελευταίο χρόνο ανά την Υφήλιο

Oι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 33% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό προκύπτει από τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), που διαπιστώνει επίσης ότι οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 3% από τον Ιούλιο φτάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.

Οι υπουργοί της ΕΕ είχαν εκτενή συζήτηση γύρω από ένα έγγραφο που διέρρευσε από την πολωνική κυβέρνηση - το οποίο βρίσκεται στην διάθεση του POLITICO - το οποίο προέβλεπε ότι η κρίση των τιμών των λιπασμάτων θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα ανακόψουν το ράλι τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Βαρσοβία κατηγορεί τη Ρωσία για την αύξηση της τιμής ισχυριζόμενη ότι η ρωσική Gazprom περιορίζει την προσφορά.

Στην Πολωνία ήδη παρατηρούνται οι πρώτες αντιδράσεις με αγρότες να αποκλείουν εργοστάσιο κρατικής εταιρείας λιπασμάτων διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιτρέπει την εξαγωγή λιπασμάτων ενώ οι τιμές για τους πολωνούς αγρότες είναι εξαιρετικά υψηλές.

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τώρα, λόγω της αυξανόμενης τιμής του φυσικού αερίου, το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εργοστασίων λιπασμάτων είτε έκλεισαν είτε μείωσαν προσωρινά την παραγωγή τους, σύμφωνα με τον Γιάκομπ Χάνσεν, γενικό διευθυντή της ευρωπαϊκής ομάδας Fertilizers Europe.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να μην είναι άμεσες καθώς οι αγρότες χρησιμοποιούν κυρίως λιπάσματα την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο όμως «θα συμβεί» και «οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν το επόμενο έτος ή ίσως φέτος», δήλωσε ο Χάνσεν.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας -η χώρα του συμπεριλαμβάνεται στους μεγάλος παραγωγός λιπασμάτων- δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανησυχεί για τις υψηλές τιμές λιπασμάτων, σε συνδυασμό με τα σχέδια της ΕΕ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

«Πάνω και πέρα από την επίδραση στις τιμές ο φόβος μου είναι για τον αντίκτυπο στις ποσότητες, στον όγκο, στην ικανότητα να τροφοδοτήσουμε τον πλανήτη», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO.

«Η μετάβαση είναι υπερβολικά αργή» και ο κόσμος θα υποστεί τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και «αναστάτωση» όσον αφορά τον εφοδιασμό, αν δεν επενδύσει πιο μαζικά και γρήγορα σε πηγές καθαρής ενέργειας, σημειώνει με τη σειρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας προειδοποίησε την Παρασκευή ότι αν οι τιμές των λιπασμάτων συνεχίσουν να αυξάνονται γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κρίση τιμών τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη» και «σε οικονομική και κοινωνική κρίση».

Η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ

Μπροστά στην κλιμακούμενη ανησυχία που επικρατεί παγκοσμίως, σήμερα το μεσημέρι, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα παρουσιάσει την «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για τις ενεργειακές τιμές που θα αποτελεί ένα σύνολο υπενθυμίσεων για το τι μπορούν ήδη να κάνουν οι χώρες της ΕΕ, όπως η μείωση των φόρων.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται κάποιες δράσεις υπό την ηγεσία της Επιτροπής, κυρίως για επεξήγηση των υφιστάμενων επιλογών.

Τα μέλη της ΕΕ θα ενημερωθούν ότι μπορούν να μειώσουν τους φόρους, να τροποποιήσουν τις εισφορές και να επιδοτήσουν βιομηχανίες που έχουν πληγεί σκληρά. Οι εθνικές κυβερνήσεις επιτρέπεται επίσης να θεσπίσουν στοχευμένα μέτρα για να βοηθήσουν τους ευάλωτους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών για τη χρηματοδότηση κουπονιών. Οι χώρες μπορούν επίσης να θεσπίσουν νομοθεσία για να σταματήσουν να μένουν οικογένειες στο σκοτάδι αν δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος.

Η Επιτροπή δηλώνει επίσης ότι θα εξετάσει την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου - κάτι που θα μπορούσε να δώσει στην ΕΕ μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ έναντι της Ρωσίας. Θα το πράξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εγκαίρως για την αναμόρφωση του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Οι μακροπρόθεσμες προτεραιότητες αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Όσο περισσότερη καθαρή ενέργεια υπάρχει, τόσο λιγότερο οι καταναλωτές θα πρέπει να εξαρτώνται από τις ευμετάβλητες τιμές των ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ: Ο TurkStream υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Σφοδρή αντίθεση στον αγωγό TurkStream, η δεύτερη γραμμή του οποίου εγκαινιάστηκε την Τετάρτη παρουσία των προέδρων Τουρκίας-Ρωσίας, εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι...
ΗΠΑ: Ο TurkStream υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο στον Nord Stream μέσω αμερικανικών κυρώσεων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, επιχειρώντας να διακόψει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του...
Μπλόκο στον Nord Stream μέσω αμερικανικών κυρώσεων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανικός εκβιασμός σε γερμανικές εταιρείες για συμμετοχή στον Nord Stream 2
Σε απίστευτo εκβιασμό κατά των εταιρειών που εμπλέκονται στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προέβη ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ. Με επιστολή του στις εταιρείες...
Αμερικανικός εκβιασμός σε γερμανικές εταιρείες για συμμετοχή στον Nord Stream 2
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκατάλειψη των σχεδίων για τον αγωγό
Ταφόπλακα στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream, που προοριζόταν να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ελλάδα, έβαλαν χθες με δηλώσεις τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ...
Εγκατάλειψη των σχεδίων για τον αγωγό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη η ενεργειακή κρίση
«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εντείνουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις που, παράλληλα με τις διακοπές ρεύματος, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα και επιβράδυνση της οικονομικής...
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη η ενεργειακή κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας