• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 17.5°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.3°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 20.4°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.2°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
Photo 54699668 © Cosmin Iftode | Dreamstime.com

Ανάρπαστο το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της Κομισιόν

 • A-
 • A+

12 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το πρώτο «πράσινο» ομόλογο που εξέδωσε. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του NextGenerationEU, αποκλειστικά για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η Ε.Ε. πρόκειται να γίνει μακράν ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων στον κόσμο, δίνοντας σημαντική ώθηση στις αγορές βιώσιμης χρηματοδότησης, καθώς και χρηματοδοτώντας μια πιο πράσινη ανάκαμψη της Ε.Ε. από την πανδημία. Με το ισχυρό ποσοστό υπερκάλυψης και τις εξαιρετικές συνθήκες τιμολόγησης, η σημερινή έκδοση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αρχή για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, το οποίο θα φτάσει τα 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026.

Το 15ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037, υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, με τα βιβλία να υπερβαίνουν τα 135 δισ. ευρώ. Ένα ευρύ φάσμα επενδυτών εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ομόλογο.

«Η σημερινή έκδοση αποτελεί μια καλή αρχή για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων της επόμενης γενιάς της Ε.Ε. Θα καταστήσει την Ε.Ε. τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο και αποτελεί ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης της Ε.Ε. για βιωσιμότητα. Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία να δείξουμε με σαφήνεια στους επενδυτές ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Η σημερινή έκδοση ακολούθησε την έγκριση του πλαισίου πράσινων ομολόγων NextGenerationEU νωρίτερα τον Σεπτέμβριο. Το πλαίσιο, το οποίο συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (ICMA) - ένα πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα - διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν, θα χρησιμοποιηθούν για πράσινες επενδύσεις. Οι εκθέσεις της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση των εσόδων και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δαπανών που χρηματοδοτούνται από τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Τα κεφάλαια από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων NextGenerationEU θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων δαπανών, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι επιλέξιμες επενδύσεις από τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν μια ερευνητική πλατφόρμα για την ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο ή την κατασκευή αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε γη στη Λιθουανία.

Τουλάχιστον το 37% κάθε σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αφιερώνεται στην πράσινη μετάβαση, με πολλά κράτη μέλη να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα.

Αυτή είναι η 5η κοινοπρακτική συναλλαγή από την έναρξη των χρηματοδοτικών πράξεων του NextGenerationEU, τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, η Επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη δημοπρασία ομολόγων NextGenerationEU στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πράξεις αυτές έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην Επιτροπή να αντλήσει 68,5 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εκδώσει περίπου 14 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια Ε.Ε. μετά την έναρξη των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων Ε.Ε. στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Επιτροπή αναμένει να αντλήσει περίπου 80 δισ. ευρώ από ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν από βραχυπρόθεσμα γραμμάτια Ε.Ε., όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο στο λεπτομερές ημερολόγιο εκδόσεων για το 2021, η Επιτροπή σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμη μία κοινοπρακτική συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους, τον Νοέμβριο. Η Επιτροπή θα διοργανώνει επίσης σε τακτική βάση δημοπρασίες τόσο εντόκων γραμματίων όσο και ομολόγων της Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Σύμφωνα με διαρροές, η έκθεση τονίζει ότι οι περισσότερες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν παρά την πανδημία, ενώ έχει συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.
Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμο 28 εκ.ευρώ από Κομισιόν σε τραπεζικό καρτέλ
Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα στις τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Crédit Agricole και Credit Suisse ύψους συνολικά 28.494.000 ευρώ για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ σε σχέση με λειτουργία...
Πρόστιμο 28 εκ.ευρώ από Κομισιόν σε τραπεζικό καρτέλ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική...
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
4η έκδοση ομολόγου από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε 7ετές ομόλογο λήξης στις 4 Οκτωβρίου 2028 και άντλησε επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού.
4η έκδοση ομολόγου από την Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις αεροπορικών εταιρειών για πιο «χαλαρά» μέτρα για το κλίμα στην Ε.Ε.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα συνδικάτα φοβούνται ότι τα σχέδια της Επιτροπής για τη συμβολή του τομέα των αερομεταφορών στους κλιματικούς στόχους θα έχουν ως ακούσια παρενέργεια την ενίσχυση των...
Πιέσεις αεροπορικών εταιρειών για πιο «χαλαρά» μέτρα για το κλίμα στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στριμώχνουν» την Ουγγαρία και για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Αλλαγές ζητούν από τη Βουδαπέστη οι Βρυξέλλες για τα 7,5 δισ. επιδοτήσεων που διεκδικεί, ώστε να «ενισχύεται το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
«Στριμώχνουν» την Ουγγαρία και για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας