• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 18.5°C
  6 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  0 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 13.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  85%
Nick Ansell/PA via AP, file
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμιος ο εταιρικός φόρος, αλλά... για λίγους

 • A-
 • A+
Η συμφωνία της Παρασκευής στον ΟΟΣΑ στο φως της κριτικής: Δικαιότερος θα ήταν ένας συντελεστής τουλάχιστον 21%, λέει η Αργεντινή. Τα 2/3 των εσόδων από τον συντελεστή 15% θα πάνε στις 7 πλουσιότερες χώρες και την Ε.Ε., έναντι μόλις 3% που θα φτάσει στις φτωχότερες, καταγγέλλει η Oxfam.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε περιχαρής την Παρασκευή το βράδυ ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου. Συγκεκριμένα, 136 χώρες συμφώνησαν σε έναν εταιρικό συντελεστή 15% με στόχο τη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες χαμηλής ή και μηδενικής φορολογίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η συμφωνία θα αποφέρει επιπλέον φόρους 150 δισ. δολαρίων ετησίως στις κυβερνήσεις και θα περιορίσει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών.

Ο φόρος, που αποτελεί την πρώτη θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα διασυνοριακής φορολογίας των επιχειρήσεων εδώ και έναν αιώνα, θα επηρεάσει πολυεθνικές με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και περιθώρια κέρδους άνω του 10%. Το ένα τέταρτο των κερδών που αποκομίζουν πάνω από το όριο του 10% θα ανακατανέμονται στις χώρες όπου αποκτήθηκαν και θα φορολογούνται εκεί.

Η συμφωνία ήλθε έπειτα από παραχωρήσεις «νερώματος» και διαβεβαιώσεις σε Ιρλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία, που έχουν χαμηλότερους του 15% εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές και αντιστάθηκαν. Κένυα, Νιγηρία, Πακιστάν και Σρι Λάνκα δεν υπέγραψαν τη συμφωνία, ενώ η Αργεντινή, αν και ψήφισε υπέρ, διεμήνυσε ότι προσφέρει ελάχιστη βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ότι δικαιότερος θα ήταν ένας συντελεστής τουλάχιστον 21%.

Η γνωστή ΜΚΟ Oxfam συμφώνησε ότι στο 15% ο φόρος είναι πολύ χαμηλός και επί της ουσίας θα αφήσει τους μεγάλους «παραβάτες» του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος αλώβητους. Υπογράμμισε ότι ο μέσος εταιρικός φορολογικός συντελεστής στις βιομηχανικές χώρες είναι σήμερα στο 23,5%, αρκετά υψηλότερα από το 15% που συμφωνήθηκε και ότι η συμφωνία κάνει ελάχιστα απέναντι στην τεράστια αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας που βιώνει η ανθρωπότητα. Η Oxfam χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι οι νόμιμες ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών αγνοήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, ενώ, αντίθετα, χώρες χαμηλής φορολογίας όπως η Ιρλανδία ήταν σε θέση να αποδυναμώσουν τις ήδη περιορισμένες πτυχές της συμφωνίας.

Τόνισε ακόμη ότι οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7) και η Ε.Ε. θα καρπωθούν τα 2/3 των εσόδων που θα αποφέρει ο νέος φόρος, ενώ αντίθετα οι φτωχότερες χώρες μόλις το 3%, παρότι έχουν πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. «Με τους νέους κανόνες φορολόγησης, λιγότερες από 70 πολυεθνικές θα πληρώνουν περισσότερο φόρο, ενώ οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υψηλότερα έσοδα δεν θα έχουν σχεδόν τίποτα για τα νοσοκομεία, τα σχολεία και την κοινωνική πρόνοια», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Νιγηρία, που αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ, πρόκειται να λάβει μόλις το 0,02% του ΑΕΠ της σε πρόσθετα έσοδα κάθε χρόνο – δηλαδή… 48 σεντς ανά πολίτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιστοί στο δόγμα Σόιμπλε οι ευρω-γραφειοκράτες
Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να προανήγγειλε χθες το τέλος της πολιτικής της καριέρας, oι ταγοί όμως της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας συνεχίζουν να κυριαρχούν στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. απειλώντας όσους...
Πιστοί στο δόγμα Σόιμπλε οι ευρω-γραφειοκράτες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ για τις χρυσές βίζες
Toν κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο ΟΟΣΑ για τις «χρυσές βίζες» 21 χωρών του κόσμου προειδοποιώντας ότι τα υψηλού ρίσκου σχήματα πώλησης διαμονής ή ιθαγένειας σε ξένους που αυτές λειτουργούν, απειλούν τις...
Μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ για τις χρυσές βίζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
Παρότι οι KPMG, PwC, Deloitte και Ernst&Young, οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου, αποτελούν παίκτες-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία φοροαποφυγής, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη τις...
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρεί η ανεργία, παραμένει η φτώχεια
Τα «παράδοξα» της νεοφιλελεύθερης αγοράς εργασίας αναδεικνύει η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά εργασίας, ομολογώντας την παρατεταμένη στασιμότητα...
Υποχωρεί η ανεργία, παραμένει η φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων...
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας