• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
EPA/JIM LO SCALZO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΝΤ: Οι επιδοτήσεις συγκρατούν τις τιμές αερίου και άνθρακα

 • A-
 • A+
Με 11 εκατ. το λεπτό επιδοτούνταν πέρυσι από τις κυβερνήσεις οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, με το ιλιγγιώδες ποσό των 5,9 τρισ. δολαρίων. Κατά το Ταμείο, οι ενισχύσεις αυτές κράτησαν τις τιμές 50% χαμηλότερα από το πραγματικό τους κόστος.

Πρόγευση του πού μπορεί να φτάσει το κόστος της ενέργειας -όταν ο κόσμος θα απεμπλακεί από την καύση των υδρογονανθράκων- ίσως να αποτελεί ο τρέχων καλπασμός των τιμών. Σε πρόσφατη ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι οι σημερινές τιμές του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούν το πραγματικό τους κόστος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων ήταν πέρυσι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες από το πραγματικό τους κόστος, για το 99% του άνθρακα, το 52% του ντίζελ και το 47% του φυσικού αερίου. Αιτία των χαμηλότερων τιμών ήταν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Η ανάλυση του Ταμείου διαπίστωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή και καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδοτήθηκαν συνολικά από τις κυβερνήσεις το 2020 με το ιλιγγιώδες ποσό των 5,9 τρισ. δολαρίων. Ούτε λίγο-ούτε πολύ οι πετρελαϊκές και οι υπόλοιπες εταιρείες των ορυκτών καυσίμων απόλαυσαν για κάθε λεπτό που περνούσε πέρυσι συνολικές κρατικές επιδοτήσεις 11 εκατομμυρίων δολαρίων! Υπεύθυνες για τα 2/3 αυτών των επιδοτήσεων ήταν μόλις πέντε χώρες: η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Το ΔΝΤ δεν βρήκε ούτε μία χώρα στον κόσμο που να τιμολογεί τα καύσιμά της επαρκώς, έτσι ώστε να αντανακλάται στις τιμές τους το πλήρες κόστος εφοδιασμού τους και επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Οι επιδοτήσεις αυτές, όπως υπογραμμίζει το Ταμείο, «ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κλιματικής κρίσης» σε μια περίοδο που η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επείγει. Οπως και αρκετοί ακόμη που πιστεύουν με σθένος στις δυνάμεις της αγοράς, θεωρεί ότι ο καθορισμός των τιμών ορυκτών καυσίμων σε επίπεδα που αντανακλούν το πραγματικό τους κόστος θα μείωνε δραστικά -κατά το 1/3- τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει, θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του διεθνώς συμφωνημένου στόχου αύξησης της μέσης θερμοκρασίας μόνο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου ώς το τέλος του αιώνα.

Στόχο που έχει υιοθετήσει και η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή και ως COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021 αμέσως μετά τη σύνοδο του G20. Μια συμφωνία κανόνων για τις αγορές ρύπων αποτελεί ακόμη έναν στόχο της Διάσκεψης.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο τερματισμός των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων θα αποτρέψει περί το ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως οι οποίοι οφείλονται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ενώ θα εξοικονομήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για τις κυβερνήσεις. Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος. Αρκετές χώρες είναι απρόθυμες να αφήσουν τις τιμές ενέργειας στο έλεος των δυνάμεων της αγοράς, καθώς εκτιμούν ότι η ραγδαία άνοδός τους θα βλάψει τους φτωχούς πολίτες τους. Το ΔΝΤ από την πλευρά του και οι κυβερνήσεις που συντάσσονται με τις απόψεις του θεωρούν ότι η συγκράτηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων με επιδοτήσεις αποτελεί εξαιρετικά αναποτελεσματικό τρόπο βοήθειας στους φτωχούς. Πιστεύει ότι τα περισσότερα οφέλη των επιδοτήσεων καρπώνονται τα πλουσιότερα νοικοκυριά και ότι θα ήταν καλύτερη η άμεση βοήθεια στους φτωχούς... Σαν κι αυτή που απολαύσαμε κι εμείς την περίοδο των μνημονίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια
H άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να παρατείνει την αστάθεια στην αγορά και τις υψηλές τιμές για ακόμη τρία χρόνια, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες
Σε περίοδο μεγάλης αστάθειας, έντονων πτώσεων αλλά και ανοδικών ξεπεταγμάτων έχουν μπει για τα καλά τα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι σύνηθες σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα.
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Oxfam ξεμπροστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Στη διάρκεια της πανδημίας, το Ταμείο απαιτούσε από τους πεινασμένους λαούς της Αφρικής υψηλότερη φορολόγηση τροφίμων, καυσίμων και λοιπών βασικών αγαθών, καθώς και περικοπές δημόσιων δαπανών, προκειμένου να...
Η Oxfam ξεμπροστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνος κατακερματισμός
Σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ψαλίδισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος το ΔΝΤ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατακερματισμού της...
Επικίνδυνος κατακερματισμός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανία
Αγρια στριμωγμένη στα σχοινιά βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία, καθώς πιέζεται αφόρητα να επιλέξει μεταξύ του οριστικού απεγκλωβισμού της από τη ρωσική ενέργεια και μιας τεράστιας ζημιάς η οποία...
Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπάργκο-λάδι στη φωτιά της ακρίβειας
Σε νέα αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου οδηγεί κατά τα φαινόμενα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, καθώς αναμένεται να προκαλέσει...
Εμπάργκο-λάδι στη φωτιά της ακρίβειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας