• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  3 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  96%
EPA/JIM LO SCALZO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΝΤ: Οι επιδοτήσεις συγκρατούν τις τιμές αερίου και άνθρακα

 • A-
 • A+
Με 11 εκατ. το λεπτό επιδοτούνταν πέρυσι από τις κυβερνήσεις οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, με το ιλιγγιώδες ποσό των 5,9 τρισ. δολαρίων. Κατά το Ταμείο, οι ενισχύσεις αυτές κράτησαν τις τιμές 50% χαμηλότερα από το πραγματικό τους κόστος.

Πρόγευση του πού μπορεί να φτάσει το κόστος της ενέργειας -όταν ο κόσμος θα απεμπλακεί από την καύση των υδρογονανθράκων- ίσως να αποτελεί ο τρέχων καλπασμός των τιμών. Σε πρόσφατη ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι οι σημερινές τιμές του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούν το πραγματικό τους κόστος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων ήταν πέρυσι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες από το πραγματικό τους κόστος, για το 99% του άνθρακα, το 52% του ντίζελ και το 47% του φυσικού αερίου. Αιτία των χαμηλότερων τιμών ήταν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Η ανάλυση του Ταμείου διαπίστωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή και καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδοτήθηκαν συνολικά από τις κυβερνήσεις το 2020 με το ιλιγγιώδες ποσό των 5,9 τρισ. δολαρίων. Ούτε λίγο-ούτε πολύ οι πετρελαϊκές και οι υπόλοιπες εταιρείες των ορυκτών καυσίμων απόλαυσαν για κάθε λεπτό που περνούσε πέρυσι συνολικές κρατικές επιδοτήσεις 11 εκατομμυρίων δολαρίων! Υπεύθυνες για τα 2/3 αυτών των επιδοτήσεων ήταν μόλις πέντε χώρες: η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Το ΔΝΤ δεν βρήκε ούτε μία χώρα στον κόσμο που να τιμολογεί τα καύσιμά της επαρκώς, έτσι ώστε να αντανακλάται στις τιμές τους το πλήρες κόστος εφοδιασμού τους και επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Οι επιδοτήσεις αυτές, όπως υπογραμμίζει το Ταμείο, «ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κλιματικής κρίσης» σε μια περίοδο που η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επείγει. Οπως και αρκετοί ακόμη που πιστεύουν με σθένος στις δυνάμεις της αγοράς, θεωρεί ότι ο καθορισμός των τιμών ορυκτών καυσίμων σε επίπεδα που αντανακλούν το πραγματικό τους κόστος θα μείωνε δραστικά -κατά το 1/3- τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει, θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του διεθνώς συμφωνημένου στόχου αύξησης της μέσης θερμοκρασίας μόνο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου ώς το τέλος του αιώνα.

Στόχο που έχει υιοθετήσει και η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή και ως COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021 αμέσως μετά τη σύνοδο του G20. Μια συμφωνία κανόνων για τις αγορές ρύπων αποτελεί ακόμη έναν στόχο της Διάσκεψης.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο τερματισμός των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων θα αποτρέψει περί το ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως οι οποίοι οφείλονται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ενώ θα εξοικονομήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για τις κυβερνήσεις. Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος. Αρκετές χώρες είναι απρόθυμες να αφήσουν τις τιμές ενέργειας στο έλεος των δυνάμεων της αγοράς, καθώς εκτιμούν ότι η ραγδαία άνοδός τους θα βλάψει τους φτωχούς πολίτες τους. Το ΔΝΤ από την πλευρά του και οι κυβερνήσεις που συντάσσονται με τις απόψεις του θεωρούν ότι η συγκράτηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων με επιδοτήσεις αποτελεί εξαιρετικά αναποτελεσματικό τρόπο βοήθειας στους φτωχούς. Πιστεύει ότι τα περισσότερα οφέλη των επιδοτήσεων καρπώνονται τα πλουσιότερα νοικοκυριά και ότι θα ήταν καλύτερη η άμεση βοήθεια στους φτωχούς... Σαν κι αυτή που απολαύσαμε κι εμείς την περίοδο των μνημονίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24ο ενεργειακό κανόνι στη Βρετανία
Η Orbit Energy, που προμηθεύει με φυσικό αέριο και ρεύμα 65.000 νοικοκυριά, και η Entice με 4.500 πελάτες έκλεισαν χθες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παρόχων ενέργειας που έχουν καταρρεύσει σε 12...
24ο ενεργειακό κανόνι στη Βρετανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«One day longer, one day stronger»*
Οι ανθρακωρύχοι της Αλαμπάμα απεργούν πάνω από 7 μήνες, διεκδικώντας ένα μικρό μέρος από όσα θυσίασαν για πέντε χρόνια για να σώσουν την εταιρεία τους από τη χρεοκοπία. Βία και κοροϊδία, το «ευχαριστώ» της...
«One day longer, one day stronger»*
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήνουν ανάχωμα από... φυσικό αέριο
Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί ExxonMobil και Chevron αλλά και η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota συνιστούν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, την κορυφαία τριάδα άσκησης πίεσης στον κόσμο κατά των πολιτικών...
Στήνουν ανάχωμα από... φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 226 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος
Καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται λόγω της πανδημίας σε επίπεδα-ρεκόρ, οι χώρες πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στις δικές τους μοναδικές συνθήκες διαμηνύει το Διεθνές Νομισματικό...
Στα 226 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε η πανδημία
Διεύρυνση των ρηγμάτων που χωρίζουν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της υφηλίου διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το τελευταίο τρίμηνο.
ΔΝΤ: Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε η πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας