• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.8°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δικηγόροι του... διαβόλου

 • A-
 • A+
Το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, η Baker McKenzie, αρχιτέκτονας και στυλοβάτης της παγκόσμιας φοροαποφυγής ● Πρωταγωνιστεί σε τουλάχιστον 7.500 έγγραφα των Pandora Papers ως δημιουργός offshore για πολυεθνικές και διεφθαρμένους πολιτικούς ● Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της εταιρείας.

Η Baker McKenzie δεν είναι απλώς το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ. Με 4.700 δικηγόρους σε 46 χώρες του κόσμου και ετήσιο τζίρο 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτοπροβάλλεται ως η κορυφαία δικηγορική εταιρεία του κόσμου, η εταιρεία που άλλαξε το επάγγελμα του δικηγόρου. Δηλώνει αφοσιωμένη στο κράτος δικαίου και στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα πολιτικών ηθικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς. «Είμαστε ειλικρινείς και διαφανείς... Δεν συνεργαζόμαστε με ανυπόληπτους χαρακτήρες», αναφέρει χαρακτηριστικά στον κώδικα επιχειρηματικής συμπεριφοράς της. Αμ δε!

Πίσω από τις υψηλές διακηρύξεις η πραγματικότητα είναι άλλη. Η Baker McKenzie αποτελεί εδώ και δεκαετίες αρχιτέκτονα και στυλοβάτη της σκιώδους υπεράκτιας παραοικονομίας που αβγατίζει τον πλούτο των πλουσίων σε βάρος των κυβερνήσεων και των απλών πολιτών. Η εταιρεία είναι πρωτοπόρος, από τη δεκαετία του 1950, στην αποφυγή της φορολογίας των εταιρειών και συνιστά το δικηγορικό γραφείο της παγκόσμιας ελίτ.

Δισεκατομμυριούχοι, πολυεθνικές και πολιτικά συνδεόμενα πρόσωπα στρέφονταν ανέκαθεν σε αυτήν όταν ήθελαν να κρύψουν τον πλούτο τους ή να αποφύγουν τους φόρους. Αυτή, από την πλευρά της, συνδέει τους πελάτες της με υπεράκτιους παρόχους υπηρεσιών, τους συμβουλεύει για φορολογικά θέματα, διακρατεί τα offshore αρχεία, παρέχει τη δέουσα επιμέλεια και αναφορές, ενώ ασκεί παράλληλα πιέσεις σε υψηλά κέντρα αποφάσεων για λογαριασμό τους.

Στο παρελθόν οι δικηγόροι της βοήθησαν στην οργάνωση εικονικών εταιρειών στην Κύπρο για τον κολοσσό τροφίμων και προϊόντων καπνού RJR Nabisco, τη δημιουργία ολλανδικού φορολογικού καταφυγίου για τη Nike, τη μεταφορά κερδών δισ. δολαρίων της Facebook στην Ιρλανδία της χαμηλής φορολογίας.

Σήμερα αποκαλύπτεται ότι η Baker McKenzie ενεργεί και για αμφιλεγόμενους μεγιστάνες, κατασκευαστές όπλων και αυταρχικά καθεστώτα που δρουν στη σκιώδη οικονομία... Τα Pandora Papers, η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων που βγαίνει στο φως τις τελευταίες ημέρες, αποκάλυψε ότι μεταξύ των πελατών της ήταν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με πολιτική διαφθορά, επιχειρηματικές απάτες και αυταρχικά καθεστώτα.

Φορολογική ασυλία

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής όπλων Rostec, που πούλησε μερίδιο της σε ορυχείο της Μογγολίας παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις. Ο δισεκατομμυριούχος Stanley Ho, που μετασχημάτισε το Μακάο σε καζίνο και έγινε γνωστός ως ο βασιλιάς τυχερών παιχνιδιών της Ασίας εκμεταλλευόμενος σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς φορολογικής ασυλίας του Χονγκ Κονγκ. Η 4η σύζυγος του βρέθηκε με 71 υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Τέλος η Αpple, η οποία στράφηκε στην Baker McKenzie για να τη βοηθήσει να βρει έναν φορολογικό παράδεισο και αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα της εταιρικής υπεράκτιας φοροαποφυγής.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως παρέχουν μια ευρύτερη άποψη για τον ρόλο του δικηγορικού γραφείου στη διαμόρφωση νόμων και κανονισμών σε όλο τον κόσμο, την πίεση που ασκεί ενάντια σε μέτρα που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος και τους φορολογικούς παραδείσους. Ενεργώντας για λογαριασμό των μεγάλων τραπεζών (Big Banks) και των μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (Big Tech) η Baker McKenzie αντεπιτέθηκε σε προτάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της φορολογικής νομοθεσίας.

Στα Αραβικά Εμιράτα βοήθησε για τη δημιουργία ελεύθερων ζωνών χαμηλής φορολογίας και ρύθμισης που ενθαρρύνουν την παράνομη δραστηριότητα, ενώ στην Αυστραλία εναντιώθηκε σε μέτρο που αποσκοπούσε στον περιορισμό της υπεράκτιας φοροαποφυγής από τις μεγάλες εταιρείες. Η ICIJ διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 300 δικηγόροι της Βaker McKenzie έχουν συμβουλεύσει ή εκπροσωπήσει κρατικά, εθνικά ή διεθνή όργανα σε θέματα όπως η διεθνής φορολογική νομοθεσία και οι μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς. Ακόμη, πάνω από 220 υπάλληλοι αυτής σε 35 χώρες του κόσμου κατείχαν κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ άλλων σε υπουργεία Δικαιοσύνης, εφορίες, γραφεία αρχηγών κρατών αλλά και την Ευρ. Επιτροπή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σημερινή πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ακολούθησε αντίθετη διαδρομή, καθώς διετέλεσε επιφανής δικηγόρος της εταιρείας στο γραφείο του Παρισιού και εν συνεχεία πρώτη γυναίκα πρόεδρός της. Η εταιρεία αναφέρεται σε περισσότερα από 7.500 έγγραφα των Pandora Papers, πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ. Πολλά από αυτά τα έγγραφα προέρχονται από τρεις υπεράκτιους παρόχους, οι οποίοι συνεργάζονται με την εταιρεία ή τους πελάτες τους: είναι οι Trident Trust, με γραφεία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η Alcogal, μια δικηγορική εταιρεία με έδρα τον Παναμά και την Asiaciti Trust, με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μητρόπολη της φοροδιαφυγής το Λονδίνο
Ονειρο μακρινό -κι απατηλό- δείχνει το τέλος των φορολογικών παραδείσων και των υπεράκτιων εταιρειών της φοροαποφυγής των πλουσίων και ισχυρών του πλανήτη μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers.
Μητρόπολη της φοροδιαφυγής το Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή
Μετά το σκάνδαλο Volkswagen ακόμη μια τεράστια απάτη συγκλονίζει από χθες τη Γερμανία. Ερευνα της εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» και του πρώτου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD αποκάλυψε συγκεκριμένα...
Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανωνυμία, πλυντήριο φοροδιαφυγής
Το Τaxis Justice Network, συνασπισμοί χωρών και αρκετοί άλλοι φορείς απαιτούν πλέον από το G20 να μεταβιβάσει την εντολή για την υποβολή των εκθέσεων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων στον ΟΗΕ.
Η ανωνυμία, πλυντήριο φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
Χαμένους φόρους άνω των 115 δισ. δολαρίων κοστίζουν κάθε χρόνο στην υφήλιο οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεχίζουν να διευκολύνουν το χρηματοοικονομικό απόρρητο, βοηθώντας πολυεθνικές...
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του 2014, το Λουξεμβούργο συνέχισε να βοηθά τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν αντικαθιστώντας τις «μυστικές φορολογικές συμφωνίες» με...
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας