• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.5°C
  5 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 19.6°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  95%

Από αριστερά: Πάολο Τζεντιλόνι, Πασκάλ Ντόναχιου, Κλάους Ρέγκλινγκ

EPA/STEPHANIE LECOCQ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να αγοράσει στρατηγικά αποθέματα αερίου η Ε.Ε.»

 • A-
 • A+
Ισπανογαλλική πρόταση στο Eurogroup για την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης, την οποία πάντως οι 19 υπουργοί Οικονομικών τη θεωρούν προσωρινή! ● Οι εξελίξεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, εκτιμούν Ντόνοχιου και Τζεντιλόνι ● «Χρειάζεται να εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ στην «Εφ.Συν.» ενόψει της 12ης αξιολόγησης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Προσωρινό πρόβλημα που θα υποχωρήσει το 2022 εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ότι είναι ο πληθωρισμός και η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, χρειάζονται άμεσα, αλλά προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για να προστατευθούν τα νοικοκυριά.

Στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, ακούστηκαν πολλές προτάσεις από κράτη-μέλη, οι οποίες «θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα». Οπως αποκάλυψε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ακόμα και η κοινή αγορά ενέργειας από μεριάς Ε.Ε. είναι στο τραπέζι, για την εξασφάλιση του μεσοπρόθεσμου αποθέματος φυσικού αερίου για τις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η πρόταση αυτή, που κυριάρχησε στη συζήτηση, προήλθε από την Ισπανία και τη Γαλλία, που ζήτησαν μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση με τη δημιουργία ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού αποθέματος φυσικού αερίου, «το οποίο θα βοηθούσε το μπλοκ των 27 χωρών με 450 εκατομμύρια καταναλωτές να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές από ό,τι αν οι ίδιες αγορές γίνονταν μεμονωμένα», όπως είπε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

«Μάθαμε μέσω της διαπραγμάτευσης για την προμήθεια εμβολίων ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν μιλάμε με μια φωνή», τόνισε η Νάντια Καλβίνιο.

Παρόμοια προσέγγιση είχε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος πρότεινε καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και επιπλέον την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου προς όφελος της σύνδεσής της με το μέσο κόστος παραγωγής σε κάθε χώρα της Ε.Ε. «Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει ένα βασικό πλεονέκτημα - διασφαλίζει την παροχή ενέργειας παντού στην Ευρώπη. Εχει όμως και ένα σημαντικό μειονέκτημα - την ευθυγράμμιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη παρακολούθησης των τιμών ενέργειας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των πολιτικών στην ευρωζώνη. Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου, αλλά και ο επίτροπος Τζεντιλόνι σημείωσαν ότι οι εξελίξεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τις προτάσεις της Κομισιόν για κλιματική ουδετερότητα ώς το 2050. «Η πράσινη μετάβαση δεν είναι πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης», τόνισαν.

Η συζήτηση στο Eurogroup ήταν η πρώτη μιας σειράς αναλύσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες με κορύφωση την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και τη σύνοδο κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου. Στο θέμα θα επανέλθουν οι υπουργοί οικονομικών των 27 κρατών-μελών σήμερα στο Ecofin.

Εκθεση για Ελλάδα

Περαιτέρω πρόοδο στην πρωτογενή υγειονομική περίθαλψη, στις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στην εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θέλει να δει το Eurogroup στην επόμενη, 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν θετική για τις εξελίξεις στη χώρα. Ο Π. Τζεντιλόνι είπε πως έχει γίνει πρόοδος σε πολλούς τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, όπως δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, «χρειάζεται να δούμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο είναι μεγαλύτερο από την περίοδο πριν από την πανδημία».

Επίσης, ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε επίσης για τη δημοσιονομική στρατηγική του επόμενου χρόνου και μετά. Οχι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, αλλά δεν υπάρχει η εμπειρία για τέτοιο κύκλο εργασίας που συμπεριλαμβάνει τόσο μεγάλη ύφεση και τέτοια ανάκαμψη». Υπενθύμισε με νόημα ότι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας σχετίζεται με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, την εκταμίευση δηλαδή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πάντως, τόσο ο επίτροπος Τζεντιλόνι όσο και ο Κλ. Ρέγκλινγκ του ΕΜΣ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το ποσοστό της ανάπτυξης για το 2021. «Ο τουρισμός τον Ιούλιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο πήγε πολύ καλά, όπως επίσης και τα νούμερα στη βιομηχανία. Οπότε δεν θα εκπλαγώ αν δούμε το ποσοστό ανάπτυξης να αναθεωρείται προς τα πάνω, γύρω στο 6%», είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
Η Ε.Ε. προτείνει την ενεργοποίηση μέτρων που ήδη υπάρχουν στη νομοθεσία. Ρηξικέλευθες λύσεις όπως η ευρωπαϊκή αγορά ενεργειακού υλικού -όπως έγινε με τα εμβόλια- θα εξεταστούν και θα παρουσιαστούν έως τον...
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσικές «επιθέσεις φιλίας» για το φυσικό αέριο
Ο Ρώσου μόνιμος πρέσβης στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ κάλεσε την Ε.Ε. να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα για να αποφύγει μελλοντικές αυξήσεις φυσικού αερίου.
Ρωσικές «επιθέσεις φιλίας» για το φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν μεν να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άφησαν όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της...
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2... παγώνει την Ευρώπη
Θυγατρική υπό το γερμανικό Δίκαιο καλείται να συστήσει η Gazprom για το γερμανικό τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού της Βαλτικής ● Αλμα στα 91 ευρώ τη μεγαβατώρα κατέγραψε η τιμή του αερίου.
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2... παγώνει την Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρή ήττα της Google στην Ε.Ε.
Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου που απορρίπτει την έφεση της Google και επικυρώνει το πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ενισχύει τη θέση της Κομισιόν και την προσπάθεια να περιορίσει την...
Ηχηρή ήττα της Google στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλό το ποσοστό των Ελλήνων που δυσκολεύτηκαν να ζεσταθούν το 2020 σε σχέση με την Ε.Ε.
Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δήλωσαν πως αδυνατούσαν να θερμάνουν αρκετά το σπίτι τους το 2020 καταγράφηκαν στην Βουλγαρία (27%), ενώ ακολουθούν η Λιθουανία (23%), η Κύπρος (21%) και η...
Διπλό το ποσοστό των Ελλήνων που δυσκολεύτηκαν να ζεσταθούν το 2020 σε σχέση με την Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας