• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 2.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -3.0°C / -0.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 4.2°C
  3 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.7°C / 1.0°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / 0.5°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
AP Photo/Michael Probst

Ματαίωση πτήσεων: 16 αεροπορικές δεσμεύθηκαν στην αποζημίωση επιβατών σε χρήμα

 • A-
 • A+
Οι ενώσεις καταναλωτών (CPC) θα κλείσουν τώρα τους διαλόγους του με όλες τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αν οι δεσμεύσεις τηρούνται

Δεκαέξι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δεσμεύτηκαν για καλύτερη ενημέρωση και έγκαιρη αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ματαίωσης πτήσεων. Ανάμεσά τους και η Aegean Airlines.

Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τις ενώσεις καταναλωτών (CPC) τον Δεκέμβριο του 2020 να ασχοληθούν με τις πρακτικές ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων αρκετών αεροπορικών εταιρειών στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Ύστερα από διάλογο και διαβουλεύσεις, 16 εταιρείες δεσμεύτηκαν να ανταποκρίνονται υπέρ των καταναλωτών. 

Πρόκειται για τις εταιρείες: Aegean Airlines, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, TAP, Vueling and Wizz Air.

«Στην πρώιμη φάση της πανδημίας, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες πίεζαν τους επιβάτες με κουπόνια. Ενήργησαν κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών. Αυτό ήταν απαράδεκτο. Μετά την κοινή μας δράση, χαίρομαι που οι περισσότερες από αυτές συμφώνησαν τώρα να επιστρέψουν αυτά τα κουπόνια. Καλώ τις αρχές να διασφαλίσουν ότι και οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν επιστροφή χρημάτων για τα εν λόγω κουπόνια», δήλωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της καθυστέρησης επιστροφής χρημάτων έχει εκκαθαριστεί και ότι όλες οι ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιβατών. Από αυτό εξαρτάται η ανάκαμψη του τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Γι' αυτό αξιολογούμε επίσης επί του παρόντος ρυθμιστικές επιλογές για την ενίσχυση της προστασίας των επιβατών έναντι μελλοντικών κρίσεων, όπως προβλέπεται στη στρατηγική μας για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα», πρόσθεσε από την πλευρά της η επίτροπος Μεταφορών Βαλεάν.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι εταιρείες είναι οι εξής:

 • Οι εναπομείνασες εκκρεμότητες με τις επιστροφές έχουν εκκαθαριστεί στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και οι επιβάτες θα αποζημιώνονται εντός 7 ημερών, όπως απαιτεί η νομοθεσία της ΕΕ
 • Οι επιβάτες θα ενημερώνονται με μεγαλύτερη σαφήνεια για τα δικαιώματά τους σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης από αεροπορική εταιρεία
 • Οι αεροπορικές εταιρείες θα προβάλλουν εξίσου στους δικτυακούς τόπους τους, στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε άλλες επικοινωνίες προς τους επιβάτες τις διάφορες επιλογές που έχει ο επιβάτης σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης από την αεροπορική εταιρεία: αλλαγή δρομολογίου, επιστροφή χρημάτων και - εφόσον προσφέρεται από την αεροπορική εταιρεία - επιστροφή χρημάτων σε κουπόνι
 • Οι αεροπορικές εταιρείες, στην επικοινωνία τους με τους επιβάτες, θα διακρίνουν σαφώς τις ακυρώσεις πτήσεων από την αεροπορική εταιρεία (και τα συνακόλουθα νόμιμα δικαιώματα του επιβάτη) από τις ακυρώσεις πτήσεων από τον επιβάτη (και τα πιθανά συμβατικά δικαιώματα που μπορεί να έχει ο επιβάτης σε αυτές τις περιπτώσεις βάσει των όρων και προϋποθέσεων μεταφοράς της αεροπορικής εταιρείας)
 • Οι επιβάτες μπορούν να λαμβάνουν κουπόνια μόνο εάν τα επιλέξουν ρητά. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συμφώνησαν ότι τα αχρησιμοποίητα κουπόνια που αναγκάστηκαν να αποδεχθούν οι επιβάτες στα πρώτα στάδια της πανδημίας, μπορούν να επιστραφούν σε χρήμα, εάν ο επιβάτης το επιθυμεί
 • Οι επιβάτες που έκλεισαν την πτήση τους μέσω ενδιάμεσου και δυσκολεύονται να λάβουν επιστροφή χρημάτων από τον ενδιάμεσο μπορούν να απευθυνθούν στην αεροπορική εταιρεία και να ζητήσουν να τους επιστραφεί το ποσό απευθείας. Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να ενημερώνουν τους επιβάτες σχετικά με αυτή τη δυνατότητα και τις τυχόν προϋποθέσεις για την αίτηση απευθείας επιστροφής χρημάτων στις ιστοσελίδες τους.

Το δίκτυο CPC θα κλείσει τώρα τους διαλόγους του με όλες τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί αν οι δεσμεύσεις εφαρμόζονται σωστά. Οι εθνικές αρχές θα αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το εκκρεμές ζήτημα των μη επιστρεπτέων κουπονιών που προωθήθηκαν στους καταναλωτές κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας.

Το δίκτυο CPC θα ανταλλάσσει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες των μελών του για πιθανές αθέμιτες πρακτικές ορισμένων διαμεσολαβητών, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνουν τους καταναλωτές για τους όρους και τα τέλη των υπηρεσιών τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
Οι… τσιγκούνηδες του Βορρά αναμένεται να θέσουν ζήτημα, αν μια χώρα χρειαστεί περαιτέρω δάνεια για την πανδημία, να τα πάρει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή να υπογράψει μνημόνια!
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ύστερα από μήνες δράματος, εκβιασμών και περιστασιακών πολιτικών κρίσεων, τα 27 εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ έδωσαν όλα την υποστήριξή τους στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση του πακέτου μέτρων τόνωσης της πανδημίας.
Ανοίγει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: Όποιος πάρει έγκριση πρώτος... εισπράττει και πρώτος
Με έναν μήνα καθυστέρηση και Καρλσρούης επιτρέπουσας τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση των κρατών-μελών.
Ταμείο Ανάκαμψης: Όποιος πάρει έγκριση πρώτος... εισπράττει και πρώτος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πακέτο διάσωσης ζητούν οι αεροπορικές για την επιβίωσή τους
Υπολογίζοντας για φέτος μείωση στα έσοδα της τάξεως των 418 δισ. δολαρίων η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών ζητά από τις κυβερνήσεις νέα χρηματοδότηση και αλλαγή των κανόνων καραντίνας.
Νέο πακέτο διάσωσης ζητούν οι αεροπορικές για την επιβίωσή τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 400 δισ. οι ζημιές στις παγκόσμιες αερομεταφορές
Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) εκτιμά ότι το νέο κύμα της πανδημίας, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα έχει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο παγκοσμίως.
Πάνω από 400 δισ. οι ζημιές στις παγκόσμιες αερομεταφορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας