• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.1°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.1°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.0°C / 28.2°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.3°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.0°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 29.4°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 21.5°C / 30.1°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 27.8°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»

 • A-
 • A+
Η δίψα των μικρομεσαίων για ρευστότητα, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στις εποπτευόμενες από την ΕΚΤ συστημικές τράπεζες και οι πιέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ● Το παράδειγμα των γερμανικών τοπικών ταμιευτηρίων.

Με τα δύσκολα να… είναι μπροστά για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν δηλαδή θα αποκαλυφθεί το βάθος των επιπτώσεων της πανδημίας –αλλά και της αύξησης του ενεργειακού κόστους- και θα έχουν αποσυρθεί τα μέτρα στήριξης, ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον δημόσιο διάλογο είναι η χρηματοδότηση εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Στην πραγματικότητα η συζήτηση αφορά τη μεγαλύτερη ευελιξία των τραπεζικών κριτηρίων ώστε να μπορέσουν να λάβουν δάνεια επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αλλά με μια ένεση ρευστότητας μπορούν να καταστούν βιώσιμες, έχοντας την ικανότητα αποπληρωμής των δανειακών και άλλων υποχρεώσεών τους.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη άσκηση, καθώς κοινωνία και τράπεζες πριν προλάβουν να βγουν από τη στενωπό της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ένα βουνό 100 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια νέα κρίση, αυτή του Covid-19. Και αυτό αποτυπώνεται και στις συστάσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, που από τη μια πλευρά καλεί τις τράπεζες –όχι μόνο τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές- να χορηγήσουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ίδια στιγμή ζητάει να εφαρμοστούν ισχυρές πρακτικές πιστωτικού κινδύνου ώστε να έχουν συνεχώς σαφή εικόνα της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη με προβολές και στο μέλλον.

Με δεδομένο ότι από το 2014, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, η εποπτεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πέρασε στον SSM, ο οποίος καθορίζει όχι μόνο τα κριτήρια χρηματοδότησης ώστε το ρίσκο είναι το μικρότερο δυνατό -και άρα διαχειρίσιμο- αλλά και μια σειρά θεμάτων που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση και την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών βάσει κριτηρίων καταλληλότητας (fit&proper) –ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος– οι δυνατότητες κρατικής παρέμβασης είναι περιορισμένες.

Ωστόσο παραμένει ζητούμενο για τη χώρα μας το Δημόσιο, ως μέτοχος (μέσω του ΤΧΣ), στη μεταμνημονιακή εποχή να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κοινούς κανόνες και πρακτικές, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον που απορρέει από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και κυρίως εκεί που έχει την πλειοψηφία των μετοχών να απαιτήσει τον διορισμό νέων μελών στο Δ.Σ. βάσει κριτηρίων καταλληλότητας και να ασκήσει πολιτική στο πλαίσιο των εποπτικών κανόνων.

Από την άλλη πλευρά, όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το έλλειμμα πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μέγιστης αξιοποίησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που δεν είναι εμπορική τράπεζα και δεν εποπτεύεται από την ΕΚΤ και τον SSM και ο ρόλος της είναι κυρίως… διεκπεραιωτικός.

«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι πολύ σημαντική γιατί μέχρι τώρα το τραπεζικό σύστημα δεν έχει συμβάλει καθόλου στο να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι επιχειρήσεις να είναι αποκλεισμένες. Ετσι ο ανταγωνισμός είναι χειρότερος και οι επιχειρήσεις σαν ζωντανές νεκρές. Για να μπορεί να υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση και να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να λειτουργήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα σαν να είναι συστημική. Αλλιώς δεν θα έχει αποτέλεσμα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Πέραν όμως μιας ισχυρής εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον λύσεις χρηματοδότησης, όπως κάνουν άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες, για παράδειγμα η Γερμανία όπου το ενεργητικό των 400 τοπικών ταμιευτηρίων, των Sparkassen, δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός. Είναι ανεξάρτητα από τις τοπικές αρχές και δεν είναι δυνατή η ιδιωτικοποίησή τους, άλλα ούτε και η χρήση των κερδών τους σε διαφορετική κατεύθυνση πέραν αυτής της παροχής δανείων σε ΜμΕ. Αυτός ο σκοπός καθώς και η αύξηση των αποταμιεύσεων αποτελούν δεσμευτική εντολή προς το διοικητικό συμβούλιο κάθε Sparkasse που αποτελείται από εκπροσώπους δήμων, φορείς κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκκληση ευρωπαϊκών τραπεζών για γενναία μέτρα λόγω κορονοϊού
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών καλεί τις αρχές της ΕΕ να επιτρέψουν, μέσω ενός μορατόριουμ, στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των δανειοληπτών που επηρεάζονται από τις συνέπειες του...
Έκκληση ευρωπαϊκών τραπεζών για γενναία μέτρα λόγω κορονοϊού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναδείξει στους εταίρους τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η...
Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτεθειμένες στην κλιματική κρίση και οι τράπεζες
Πρώτη αποτίμηση πιστωτικών ζημιών από φυσικούς κινδύνους για 41 πιστωτικά ιδρύματα στα πρώτα «πράσινα» στρες τεστ που πραγματοποίησε η ΕΚΤ ● Μόλις το 20% των τραπεζών θεωρεί τον κλιματικό κίνδυνο ως μεταβλητή...
Εκτεθειμένες στην κλιματική κρίση και οι τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς πήγαν οι τράπεζες στα πρώτα πράσινα stress tests
Τα πρώτα «πράσινα» stress tests ήταν «μαθησιακού» χαρακτήρα και στόχο έχουν να προσδιορίσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την έκθεση των τραπεζών του ευρωσυστήματος στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς...
Πώς πήγαν οι τράπεζες στα πρώτα πράσινα stress tests
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση ΕΚΤ: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια»
Ο Ευρωπαίος επόπτης Α. Ενρία τόνισε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στις προβλέψεις που διενεργούν για την κάλυψη των απωλειών από τα «κόκκινα δάνεια».
Προειδοποίηση ΕΚΤ: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας