Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το όραμα των Βρυξελλών για την ευρωζώνη

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάρτιν Σουλτς

AP Photo/Virginia Mayo

Το όραμα των Βρυξελλών για την ευρωζώνη

  • A-
  • A+

Την ώρα που η ελληνική κρίση «απειλεί» με νέα σοκ την ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλοι τέσσερις αξιωματούχοι της Ε.Ε. ετοιμάζονται να ξετυλίξουν το όραμά τους για το κοινό νόμισμα, που προβλέπει μεγαλύτερο έλεγχο για τις Βρυξέλλες. 

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει μεταξύ άλλων βοήθεια για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συνιστά στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τροποποιήσεις στις διαδικασίες μέσα στην επόμενη διετία και παραθέτει μακροπρόθεσμες ιδέες που θα ενσωματωθούν στις συνθήκες, την επόμενη δεκαετία. 

Παρά τις κρίσεις των τελευταίων ετών, καθώς οι κυβερνήσεις χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος πάλευαν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, η έκθεση ξεκινά με τη φράση «Το ευρώ είναι ένα επιτυχημένο και σταθερό νόμισμα».

Ωστόσο, αναφέρεται ότι οι «γρήγορες επιδιορθώσεις» των προβλημάτων χρειάζονται αναθεώρηση, ειδικά λόγω της υψηλής ανεργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ευρώ -που δεν είναι απλώς ένα νόμισμα αλλά «ένα πολιτικό και οικονομικό σχέδιο»- έχει μια «διαρκή, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση».

Η ανάγκη σύγκλισης των οικονομιών και των προϋπολογισμών, αναφέρεται στην έκθεση, σημαίνει ότι «αναπόφευκτα θα πρέπει να μοιραστεί περισσότερη εθνική κυριαρχία εν ευθέτω χρόνο», με πιθανό τελικό αποτέλεσμα ένα «υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης».

Στην έκθεση ωστόσο διευκρινίζεται ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταφέρονται μετρητά σε μόνιμη βάση σε ορισμένες χώρες, ούτε ότι θα επιδιωχθεί με αυτό τον τρόπο να εξισωθούν τα εισοδήματα μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών. 

Οι ηγέτες, που παρήγγειλαν αυτή την έκθεση πέρσι, θα έχουν μια πρώτη ευκαιρία να τη συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, που μπορεί να κυριαρχείται ακόμα από την κρίση στην Ελλάδα.  

Αναμένεται ότι οι αντιδράσεις θα είναι ανάμεικτες -σχολιάζει το πρακτορείο Reuters- αλλά περιέχει κάτι για όλους. Για παράδειγμα, μπορεί να ικανοποιήσει τη Γερμανία, επειδή προωθεί αυστηρότερες ποινές για χώρες, όπως προς το παρόν η Γαλλία και η Ιταλία που απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα όρια ελλείμματος και χρέους.

Από την άλλη πλευρά, αναφέροντας ότι χώρες όπως η Γερμανία που έχουν μεγάλα πλεονάσματα πρέπει να τα προσαρμόσουν, μπορεί να ευχαριστήσει άλλες χώρες που το ζητούν καιρό τώρα επίμονα. Επίσης προτείνει, με αοριστίες όμως, να μοιραστούν με κάποιο τρόπο δημοσιονομικοί πόροι για να βοηθηθούν χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ένα θέμα που η Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να μην συζητάει.  

Άμεσα μέτρα

Βραχυπρόθεσμα, προτείνει τη συγκρότηση άμεσα εθνικών αρχών ανταγωνισμού -πιθανόν στο πρότυπο της Ολλανδίας ή του Βελγίου- που θα πιέζουν τις κυβερνήσεις να ακολουθούν πολιτικές οι οποίες θα τονώνουν την παραγωγικότητα.

Ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια στην προώθηση της απασχόλησης και των βιώσιμων συστημάτων συνταξιοδότησης ως μέρος μιας πιο «δυναμικής» εκμετάλλευσης των αξιολογήσεων των εθνικών προϋπολογισμών που κάνουν ετησίως οι Βρυξέλλες.

Επίσης, προτείνει μέτρα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τραπεζικές κρίσεις, όπως αυτές που ανάγκασαν κυβερνήσεις να διαθέσουν χρήματα από τον προϋπολογισμό.  

Ένα μέτρο που αναφέρεται για αυτές τις περιπτώσεις είναι μέσα στην επόμενη διετία την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Ασφάλισης των Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme) προκειμένου όλες οι χώρες μέλη να μοιράζονται το ρίσκο.  

Η έκθεση έχει τίτλο «Ολοκληρώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης» και την υπογράφουν εκτός από τον Γιούνκερ οι επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιλέλληνας και ο Γιούνκερ
Μπορεί στην ελληνική πολιτική σκηνή να συνεχίζεται η συζήτηση για την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης στους εταίρους-δανειστές κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού 2015, στις Βρυξέλλες, όμως, συνεχίζουν...
Φιλέλληνας και ο Γιούνκερ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη για τρίτη χρονιά στην ευρωζώνη
«Συγκρατημένη ανάκαμψη παρά τις δυσκολίες» αναμένει η Ε. Ε. για την ευρωζώνη. «Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Αναμένεται να συνεχιστεί με...
Ανάκαμψη για τρίτη χρονιά στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλοτσάνε» οι Γερμανοί
Η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη, οι Γερμανοί εκφράζουν αμφιβολίες, αλλά τη βόμβα την πέταξε τελικά ο… Σουηδός με την «Bild» να υποστηρίζει ότι το Βερολίνο αμφιβάλλει για το αν μπορεί να τηρηθεί το υπάρχον...
«Κλοτσάνε» οι Γερμανοί
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Γιούνκερ, o Πλάτων και οι απειλές του 2015
Οι απερχόμενοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, λίγες μέρες πριν από την τυπική απόσυρσή τους από τα πόστα που μέχρι σήμερα κατέχουν, συνεχίζουν την προσπάθεια αποκατάστασης της υστεροφημίας...
Ο Γιούνκερ, o Πλάτων και οι απειλές του 2015
Ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άξιζε τελικά τον κόπο η ένταξη στην ευρωζώνη;
Σε μόλις 190 ευρώ ανέρχεται το κέρδος ενός μέσου Ελληνα στα περίπου 20 χρόνια που μεσολάβησαν από την εισαγωγή του ευρώ ● 23.000 ευρώ κατά μ.ό. κέρδισε κάθε Γερμανός, από 21.000 κάθε Ολλανδός, μεγάλες απώλειες...
Άξιζε τελικά τον κόπο η ένταξη στην ευρωζώνη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας