Για πρώτη φορά από το 1950, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να χάσει τη θέση του στη δεκάδα με τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, σύμφωνα με επίσημες γερμανικές στατιστικές.
Βάσει των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του τρέχοντος έτους, οι γερμανικές εισαγωγές βρετανικών προϊόντων μειώθηκαν σχεδόν κατά 11%.
Η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει το απρόσκοπτο εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων μεταξύ των κρατών-μελών, στα τέλη του 2020. Αλλά και πριν από αυτό, η Γερμανία είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τους εμπορικούς δεσμούς της με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν από το δημοψήφισμα του 2016, το Λονδίνο ήταν ο τέταρτος πιο σημαντικός επιχειρηματικός εταίρος του Βερολίνου. Μέχρι το τέλος του 2021, η Βρετανία αναμένεται να έχει κατρακυλήσει στην 11η θέση.
Μια έρευνα του περασμένου Δεκεμβρίου έδειξε ότι μία στις πέντε γερμανικές εταιρείες αναδιοργάνωνε τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκειμένου να προμηθεύεται αγαθά από επιχειρήσεις της Ε.Ε. αντί για βρετανικές.
«Ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σταματούν να εμπορεύονται (στη Βρετανία) εξαιτίας αυτών των εμποδίων (που σχετίζονται με το Brexit)», δήλωσε στο Reuters ο Πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία, Μάικλ Σμιτ.
Η πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2021 επήλθε ως αποτέλεσμα προωθητικών ενεργειών, πριν εμφανιστούν νέα εμπόδια, όπως οι τελωνειακοί έλεγχοι, τον Ιανουάριο.
«Πολλές εταιρείες προέβλεπαν τα προβλήματα ... έτσι αποφάσισαν να προωθήσουν τις εισαγωγές αυξάνοντας τα αποθέματά τους», δήλωσε ο κ. Σμιτ.
Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα γεωργικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γερμανικές εισαγωγές βρετανικών αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% τους πρώτους έξι μήνες, ενώ οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων σχεδόν μειώθηκαν στο μισό.
«Πολλές μικρές εταιρείες απλώς δεν μπορούν να αντέξουν το επιπλέον βάρος να είναι ενήμεροι και να συμμορφώνονται με όλους τους τελωνειακούς κανόνες, όπως τα υγειονομικά πιστοποιητικά για τυρί και άλλα φρέσκα προϊόντα», δήλωσε ο Σμιτ.
Αντίθετα, οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 2,6%. Ο κ. Σμιτ είπε ότι η νέα εμπορική πραγματικότητα είχε βλάψει τις βρετανικές εταιρείες περισσότερο από τις γερμανικές.
«Στη Βρετανία, η εικόνα είναι διαφορετική. Για πολλές μικρές βρετανικές εταιρείες, το Brexit σήμαινε την απώλεια πρόσβασης στην πιο σημαντική εξαγωγική αγορά τους ... Είναι σαν να πυροβολείς τον εαυτό σου στα πόδια. Και αυτό εξηγεί γιατί οι γερμανικές εισαγωγές από τη Βρετανία βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τώρα».
«Η απώλεια της ισχύος του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό εμπόριο είναι η λογική συνέπεια του Brexit. Αυτά είναι πιθανώς μόνιμα αποτελέσματα», δήλωσε στο Reuters ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) με έδρα το Κίελο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας