• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.3°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.8°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.9°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  90%
AP PHOTO / GERRY BROOME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κλέφτες των ταχυδρόμων!

 • A-
 • A+
Μέσω των διοικητικών στελεχών της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ... αδειάζει συστηματικά τις τσέπες των υπαλλήλων της κρατικής ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Στις ΗΠΑ τον ταχυδρόμο θα τον κλέψουν δύο... και τρεις και τέσσερις φορές. Μάλιστα ο ληστής δεν είναι κάποιος αλαφροχέρης πορτοφολάς, αλλά διοικητικά στελέχη της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Κράτους, τα οποία ροκανίζουν συστηματικά εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία τους μισθούς του ωρομίσθιου προσωπικού. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει δημοσιογραφική έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο για τη Δημόσια Ακεραιότητα (Center for Public Integrity), μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά περιπτώσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ.

Η έρευνα, η οποία παραχωρήθηκε στο πρακτορείο Associated Press και δημοσιεύτηκε σε ένα εκτενέστατο και γλαφυρό ρεπορτάζ 3.000 λέξεων, καταγράφει τόσο τις προσωπικές μαρτυρίες εργαζομένων στα Αμερικανικά Ταχυδρομεία (U.S. Postal Service), όσο και καταγγελίες διαμεσολαβητών και ομοσπονδιακών επιθεωρητών, που έχουν ξεσκεπάσει εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Μόνο από τις υποθέσεις που έχουν ερευνήσει ιδιώτες διαμεσολαβητές από το 2010 ώς το 2019, αποδείχτηκε ότι τουλάχιστον 250 τοπικά διοικητικά στελέχη σε 60 υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ παρανόμως και κατ’ εξακολούθηση παρακρατούσαν μισθούς από ωρομίσθιους υπαλλήλους. Σύμφωνα πάντα με τα πορίσματα των ερευνών που διεξήχθησαν ύστερα από καταγγελίες σωματείων, οι προϊστάμενοι πλαστογραφούσαν τις ημερήσιες κάρτες εργασίας των υπαλλήλων ώστε να φαίνεται ότι είχαν δουλέψει λιγότερες ώρες, με αποτέλεσμα να πληρώνονται λιγότερο από όσο τους αναλογεί. Μαρτυρίες εργαζομένων κάνουν λόγο για απώλειες υπερωριών που ξεπερνάνε τα 200 δολάρια το δεκαπενθήμερο, ενώ σε κάποιες υποθέσεις βρέθηκαν απλήρωτες υπερωρίες και ωρομίσθια σε τουλάχιστον 900 υπαλλήλους, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Το χειρότερο είναι ότι οι υπεύθυνοι που πιάνονταν να κλέβουν σπανίως τιμωρούνταν με διοικητικά μέτρα, αντιθέτως έπεφταν στα μαλακά - μόνο κάποιες προειδοποιήσεις ή εκπαιδευτικά σεμινάρια. Σε τέσσερις πόλεις μάλιστα οι υπεύθυνοι των Ταχυδρομείων εξακολούθησαν να «πειράζουν» τις ημερήσιες κάρτες των υπαλλήλων, μολονότι είχαν υποσχεθεί στους επικεφαλής των σωματείων ότι θα σταματήσουν. Παράλληλα, από το 2005 τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία έχουν δεχτεί 1.150 αναφορές από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για υπο-πληρωμή των ταχυδρόμων και άλλων υπαλλήλων, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Επιθεώρησης Εργασίας τα οποία αποκτήθηκαν μέσω του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOIA).

Ο καταχρεωμένος κρατικός οργανισμός, ο οποίος απασχολεί πάνω από 600.000 μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους, πασχίζει να ξεχρεώσει πάνω από 188 δισ. σε χρέη και οφειλές - κυρίως σε συντάξεις και ασφάλιση υγείας προσωπικού. Τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία έχουν μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο σεναρίων ιδιωτικοποίησης, κυρίως από τις κυβερνήσεις των συντηρητικών με τελευταίο τον Τραμπ, ενώ από το 2007 έχουν απολύσει πάνω από 140.000 εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος. Παρά τον ανταγωνισμό από τις ιδιωτικές εταιρείες, όπως η FedEx και η UPS, τα κρατικά Ταχυδρομεία παραμένουν η μεγαλύτερη ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ, ενώ υποστηρίζουν και τις ιδιωτικές μεταφορές, παραδίδοντας δέματα για λογαριασμό της Αmazon του Τζεφ Μπέζος - κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι διαχειρίζονται σχεδόν το 40% των αποστολών της Amazon.

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία αντιμετώπισαν τεράστιο φόρτο εργασίας, παρά τη χρόνια υποστελέχωση, ενώ έφεραν εις πέρας και το τιτάνιο έργο της επιστολικής ψήφου στις προεδρικές εκλογές. Πάντως οι υπάλληλοι των κρατικών Ταχυδρομείων των ΗΠΑ, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι Αφρομερικανοί και ισπανόφωνοι, δεν είναι οι μόνοι που υφίστανται παράνομες περικοπές μισθών. Νωπό είναι ακόμα το σκάνδαλο της Amazon, η οποία έκλεβε επί τουλάχιστον δυόμισι χρόνια τα φιλοδωρήματα από τους διανομείς της πλατφόρμας Flex και αναγκάστηκε στις αρχές του 2021 να πληρώσει 62 εκατ. ευρώ σε διακανονισμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργιακό κύμα χτυπά τις ΗΠΑ
Οι εργαζόμενοι βγαίνουν από το καβούκι τους μετά από δεκαετίες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας ● Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία από το 2019, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η...
Απεργιακό κύμα χτυπά τις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευθυντές - εργαζόμενοι: 300-0!
Θηριώδες άνοιγμα της εισοδηματικής ψαλίδας στη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ ● Η μέση αμοιβή των επικεφαλής των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε στα 15,5 εκατ. δολάρια έναντι 43.000 δολαρίων...
Διευθυντές - εργαζόμενοι: 300-0!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
Η μάχη δόθηκε σε μια Πολιτεία του αμερικανικού Νότου, όπου παραδοσιακά υπάρχει καχυποψία απέναντι στον συνδικαλισμό και η αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησε στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων.
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
Σε στενή παρακολούθηση έχει εδώ και χρόνια τους εργαζομένους που αγωνίζονται για καλύτερες αποδοχές, συνθήκες εργασίας και ίδρυση συνδικάτου, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου, η McDonald’s.
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας