• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.2°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.2°C / 15.4°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Ιερό Δισκοπότηρο» των διαγνώσεων

 • A-
 • A+
Η συγχώνευση Illumina και Grail, δυο αμερικανικών εταιρειών γενετικής και βιοτεχνολογίας, τις φέρνει σε μια πρωτοφανή αναμέτρηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με διακύβευμα ένα πολύτιμο τεστ ανίχνευσης δεκάδων τύπων καρκίνου.

Το όνομα Illumina παραπέμπει στους Illuminati (Πεφωτισμένοι). Αλλά και η επωνυμία Grail θυμίζει κάτι από το Holy Grail ή Graal, το «Ιερό Δισκοπότηρο» της τεκτονικής μυθολογίας που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής από τον παραμυθά Νταν Μπράουν του «Κώδικα ντα Βίντσι», της ομώνυμης ταινίας και των σχετικών σίκουελ.

Δεν ξέρουμε αν οι ιδρυτές των δυο αμερικανικών εταιρειών βιοτεχνολογίας και γενετικής είχαν πηγή έμπνευσης τη σχετική μασονική μυθολογία, είναι όμως σίγουρο ότι το Galleri test, μια επαναστατική μέθοδος διάγνωσης πολλών τύπων καρκίνου με μία μόνη εξέταση αίματος, μπορεί να εξελιχθεί σε «Ιερό Δισκοπότηρο» της παγκόσμιας αγοράς διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου.

Αυτό το πολλά υποσχόμενο τεστ έχει γίνει αιτία σύγκρουσης της αμερικανικής εταιρείας Illumina με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό γιατί η Illumina, που κατείχε ήδη περίπου το 20% της νεοσύστατης (ιδρύθηκε μόλις το 2015) Grail, προανήγγειλε ήδη από τα τέλη του 2020 την πρόθεσή της να εξαγοράσει το 100% της θυγατρικής της έναντι 7 δισ. δολαρίων, ώστε να συνδυάσει τα προχωρημένα διαγνωστικά τεστ καρκίνου της Grail με τη δική της τεχνογνωσία στη γονιδιακή αλληλουχία. Αυτή η «κάθετη συγκέντρωση», όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού. Η Illumina είναι κορυφαίος προμηθευτής συστημάτων αλληλουχίας επόμενης γενιάς («NGS») για γενετική και γονιδιωματική ανάλυση. Η Grail είναι πελάτης της Illumina και αναπτύσσει τεστ ανίχνευσης καρκίνου που βασίζονται σε συστήματα NGS.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη από τις 22 Ιουλίου αναγγείλει ότι ξεκινά διεξοδική έρευνα για την επικείμενη εξαγορά, έπειτα από αιτήματα που υπέβαλαν τον Απρίλιο το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία αλλά και η Ελλάδα (ασαφές γιατί).

Το σκεπτικό της έρευνας ήταν ότι «η προτεινόμενη εξαγορά μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην αναδυόμενη αγορά της ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης τεστ ανίχνευσης του καρκίνου με βάση τεχνολογίες προσδιορισμού αλληλουχίας». Επειδή, όμως, οι εκπρόσωποι των υπό συγχώνευση αμερικανικών εταιρειών δεν είχαν διαβιβάσει τις πληροφορίες που χρειαζόταν η Κομισιόν, η Επιτροπή πάγωσε (στις 11 Αυγούστου) προσωρινά την επίμαχη έρευνα. Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι πάγωναν και οι προθεσμίες που, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Κομισιόν οφείλει να ολοκληρώσει μια αντιμονοπωλιακή έρευνα (90 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 29 Νοεμβρίου).

Τα πράγματα περιπλέχτηκαν καθώς η ηγεσία της Illumina αποφάσισε να κάνει νομοθετικό «αντάρτικο», τουλάχιστον στην Ευρώπη. Στις 18 Αυγούστου ανακοίνωσε δημόσια ότι αποφάσισε να ολοκληρώσει την εξαγορά της Grail, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα της Κομισιόν. Το σαφές μήνυμα της Illumina ήταν ότι αδιαφορεί για τις σχετικά χρονοβόρες διαδικασίες της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Προφανώς, είναι πολλά τα λεφτά και ο χρόνος πολύτιμος. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει η Κομισιόν δεύτερη έρευνα εις βάρος της Illumina, αυτή τη φορά για τη νομιμότητα της απόφασης της αμερικανικής εταιρείας να... γράψει κανονικά τις ευρωπαϊκές αρχές. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας απογοήτευση για την απόφαση της Illumina να ολοκληρώσει την εξαγορά της Grail ενόσω η έρευνά μας σχετικά με την εν λόγω πράξη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι εταιρείες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες και τις διαδικασίες μας για τον ανταγωνισμό», είχε δηλώσει προ δεκαημέρου η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέιε Βεστάγκερ.

Η αποκοτιά της Illumina, θεωρητικά, μπορεί να της κοστίσει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού τζίρου της, που υπερβαίνει πλέον τα 3,5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Καθώς όμως στην παγκόσμια αγορά της διάγνωσης του καρκίνου, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, παίζονται πολύ περισσότερα δισεκατομμύρια, η αμερικανική εταιρεία και το «Ιερό Δισκοπότηρό» της, το τεστ της Grail, φαίνεται ότι αξίζει το ρίσκο. Μπορεί να ανιχνεύσει περίπου 50 τύπους καρκίνου στο αίμα ασυμπτωματικών ασθενών, ενώ στην αμερικανική αγορά «τρέχουν» με μεγάλη επιτυχία εδώ και μήνες ήδη δυο παραπλήσια προϊόντα.

Το παράδοξο είναι ότι η απόφαση της Illumina να «κοντράρει» τις ευρωπαϊκές αρχές βασίζεται σε ένα «ηθικό» επιχείρημα ‒ προφανώς σε συνεννόηση με τους ακριβούς δικηγόρους που θα την υπερασπίσουν. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φράνσις ντεΣούζα (αιθιοπικής καταγωγής) σε σχετικό ρεπορτάζ της «Politico», «αισθανθήκαμε την ηθική υποχρέωση να ασκήσουμε το δικαίωμά μας και να αμφισβητήσουμε αυτή τη διαδικασία αυτή τη φορά, γιατί είναι μεγάλα τα στοιχήματα όσον αφορά τον αριθμό των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν και το όφελος για τη δημόσια υγεία». Για τα άλλα, πέραν της ηθικής, στοιχήματα, τις εξελίξεις θα τις μάθουμε από το ταμπλό της Wall Street και από τα ντιλ που θα κλείσει η εταιρεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση χάκερ στα συστήματα εφοδιασμού των εμβολίων COVID-19
Άγνωστοι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση με στόχο την ψυχρή αλυσίδα τροφοδοσίας που απαιτείται για τη μεταφορά και παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρει έκθεση της IBM.
Επίθεση χάκερ στα συστήματα εφοδιασμού των εμβολίων COVID-19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα καταδίκη της Bayer-Monsanto
Δεύτερο συνεχόμενο χαστούκι έριξε η αμερικανική Δικαιοσύνη στην Bayer για το γνωστό παρασιτοκτόνο Roundup, η χρήση του οποίου συνεχίζει να δηλητηριάζει τη γη και να προκαλεί καρκίνους στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Νέα καταδίκη της Bayer-Monsanto
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχωροχάρτι στη Monsanto
Εδώ και αρκετά χρόνια επιστημονικές μελέτες κραυγάζουν ότι το Roundup είναι ακραία τοξικό και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς συνδέεται με την πρόκληση καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου...
Συγχωροχάρτι στη Monsanto
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για ανάκαμψη
Κατά τον ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την πανδημία, αλλά οι καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού σε αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες προκαλούν σημαντικά...
Αισιοδοξία για ανάκαμψη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-μπλόκο σε φορο-χατίρια
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει προηγούμενη απόφαση που δικαίωνε το Βέλγιο, εναντίον του οποίου είχε στραφεί η Κομισιόν χαρακτηρίζοντας παράνομες κρατικές ενισχύσεις τις απαλλαγές επιχειρήσεων από φόρους...
Ευρω-μπλόκο σε φορο-χατίρια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλληλοεπικαλύψεις και συγχύσεις στη μεταμνημονιακή εποπτεία
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο «σφάζει με το μπαμπάκι» τους μηχανισμούς επιτήρησης των χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- μετά την έξοδό τους από τα προγράμματα προσαρμογής.
Αλληλοεπικαλύψεις και συγχύσεις στη μεταμνημονιακή εποπτεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας