Aκόμη 75-80 εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας εξαιτίας της πανδημίας διαπιστώνει έκθεση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση «Key Indicators for Asia and the Pacific 2021», το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας -δηλαδή με λιγότερα των 1,90 δολαρίων ημερησίως- έτεινε να μειωθεί στη ζώνη αυτή της υφηλίου στο 2,6% το 2020 από 5,2% (203 εκατομμύρια άνθρωποι) το 2017.
Ωστόσο η έλευση της πανδημίας και η υγειονομική και κοινωνικο-οικονομική κρίση που προκάλεσε αύξησε το παραπάνω προβλεπόμενο ποσοστό κατά περίπου 2% και ενδεχομένως ακόμη υψηλότερα, καθώς οι ανισότητες σε υγεία, παιδεία και απασχόληση αυξήθηκαν επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των πιο ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων.
Η οικονομία των 49 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού είχε σημειώσει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και το 2019 έφτασε να είναι υπεύθυνη έως και για το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η πανδημία ωστόσο συρρίκνωσε τις εγχώριες επενδύσεις, επιβράδυνε το διεθνές εμπόριο και περιέστειλε την οικονομική δραστηριότητα ανατρέποντας τη δυναμική των προηγούμενων ετών. Χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των οικονομιών της περιοχής μόνο η μία στις τέσσερις κατέγραψε ανάπτυξη πέρσι.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων στην περιοχή λόγω της πανδημίας είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της παραοικονομίας. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η πανδημία απειλεί πλέον την πρόοδο και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ το 2015 και προβλέπουν εξάλειψη της φτώχειας, μείωση των ανισοτήτων των δύο φύλων, διεύρυνση της πρόσβασης σε παιδεία και υγεία ώς το 2030.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας