• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποδόσεις 873% στην εικοσαετία του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις αμυντικές βιομηχανίες

 • A-
 • A+
Οι πέντε μεγαλύτεροι προμηθευτές οπλικών συστημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης (Βoeing, Raytheon, Martin, Northrop Grumman και General Dynamics)... κέρδισαν από την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Μόνο φιάσκο δεν ήταν ο πόλεμος στο Αφγανιστάν για τις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων των ΗΠΑ και τους μετόχους τους. Οσοι επένδυσαν λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους πέντε μεγαλύτερους προμηθευτές οπλικών συστημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης (Βoeing, Raytheon, Martin, Northrop Grumman και General Dynamics), όχι μόνο δεν έχασαν από την επικράτηση των Ταλιμπάν αλλά, αντίθετα, έχουν πλέον στις τσέπες τους τα δεκαπλάσια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού ιστότοπου Intercept, αν κάποιος αγόρασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2001 (την ημέρα δηλαδή που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο Νεώτερος άναψε το πράσινο φως για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης ως απάντηση στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους) μετοχές αξίας 10.000 δολαρίων, ίσα διαμοιρασμένες μεταξύ των παραπάνω πέντε μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, και επανεπένδυε σε αυτές όλα τα μερίσματά του, σήμερα θα είχε στο χαρτοφυλάκιό του ένα ποσό ύψους 97.295 δολαρίων.

Η συνολική απόδοση (+873%) σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά φιάσκο και αποτυχία. Είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που πέτυχε αντίστοιχα την ίδια 20ετία το αμερικανικό χρηματιστήριο στο σύνολό του. Αν τα 10.000 δολάρια είχαν επενδυθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2001 σε fund του ευρύτερου δείκτη μετοχών της Wall Street S&P 500, θα είχαν σήμερα αξία 61.613 δολαρίων, καταγράφοντας συνολική απόδοση 516%.

Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση των πέντε κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν κατά 58% υψηλότερη αυτής που πέτυχε στο σύνολό του το αμερικανικό χρηματιστήριο. Και καθώς και οι 5 εταιρείες συνιστούν μέρος του S&P 500, σημαίνει περαιτέρω ότι η απόδοσή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που πέτυχαν στη διάρκεια της περιόδου αυτής οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη.

Οι «5» δεν είναι βέβαια κάποιες τυχαίες εταιρείες. Είναι οι πρώτες σε πωλήσεις εταιρείες οπλικών συστημάτων του κόσμου. Στην πενταετία 2016-2020 ήταν υπεύθυνες για το 37% των όπλων που πωλήθηκαν σε όλο τον πλανήτη. Τα προϊόντα τους αγοράστηκαν από 96 χώρες της υφηλίου. Σημαντικότερη πηγή εσόδων τους όμως ήταν το αμερικανικό Πεντάγωνο και ο ύψους 740 δισ. δολαρίων προϋπολογισμός του. Ο έλεγχος των αποφάσεων τόσο αυτού όσο και του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί εδώ και δεκαετίες το κλειδί για την ευημερία τους. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο «επενδύουν» δεκάδες εκατομμύρια δολάρια γι’ αυτό τον σκοπό με τη χρηματοδότηση ενός ατελείωτου δικτύου ομάδων πίεσης (λόμπι), κρατικών και εκλεγμένων αξιωματούχων.

Απώτερος στόχος οι οποιεσδήποτε μεταβολές στις στρατιωτικές δαπάνες να αποφασίζονται με βασικό γνώμονα την αύξηση του τζίρου και των κερδών τους παρά τις πραγματικές ανάγκες άμυνας και ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι «5» ξόδεψαν για λόμπι την τελευταία εικοσαετία πάνω από 2,5 δισ. δολάρια. Εξ αυτών πάνω από 285 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν σε προεκλογικές εκστρατείες «φίλιων» Αμερικανών πολιτικών. Για την προώθηση των συμφερόντων τους αξιοποιούν στο μέγιστο και την περιβόητη «περιστρεφόμενη πόρτα», μέσω της οποίας πρώην κρατικοί αξιωματούχοι περνούν μετά το τέλος της θητείας τους σε αυτές και αντίστροφα.

Τα διοικητικά τους συμβούλια είναι γεμάτα σήμερα από απόστρατους στρατιωτικούς αρκετοί από τους οποίους όταν ήταν εν ενεργεία συμμετείχαν σε επιτροπές προμηθειών εξοπλιστικών συστημάτων της κυβέρνησης. Ακόμη, πάνω από το 73% των εκπροσώπων λόμπι που αυτές απασχολούσαν πέρυσι στην Ουάσιγκτον εργαζόταν νωρίτερα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Κανένας άλλος κλάδος, καμιά άλλη βιομηχανία δεν απασχολεί τόσο υψηλό ποσοστό επαγγελματιών άσκησης πιέσεων που εργάζονταν πριν σε κυβερνητικές θέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
Ελάχιστα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν μιλήσει τόσο πολύ υπέρ της συνέχειας του πολέμου στο Αφγανιστάν όσο ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της...
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνες» χτυπά η Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων τροφοδοτεί μεγάλες απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο...
«Καμπάνες» χτυπά η Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φούσκα της GameStop
H GameStop είναι μια αμερικανική αλυσίδα λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών η οποία λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου χάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια πωλήσεις και μερίδιο αγοράς.
Η φούσκα της GameStop
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απλή «ασπιρίνη» για τον κορονοϊό η μείωση επιτοκίων της Fed
Το μπαράζ των φραστικών παρεμβάσεων από κεντρικούς τραπεζίτες, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και G7 δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις αγορές και οι οικονομικοί ηγέτες πέρασαν από χθες στο… plan b.
Απλή «ασπιρίνη» για τον κορονοϊό η μείωση επιτοκίων της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πρόθυρα... πνευμονίας
Η είδηση εξάπλωσης του κορονοϊού σε Ελβετία, Κροατία και Αυστρία προκάλεσε ρίγη στην Ευρώπη και οδήγησε τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου σε νέες απώλειες μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας.
Στα πρόθυρα... πνευμονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας