Μέχρι το 2033, καμία από τις χρεωστικές ή πιστωτικές της κάρτες τύπου Mastercard δεν θα έχει μαγνητική ταινία, με τις τράπεζες σε πολλές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης να μπορούν να εκδίδουν κάρτες χωρίς την ταινία ήδη από το 2024.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μεταπήδησε στο chip-and-pin για όλες τις πληρωμές με κάρτα το 2006, αλλά στις ΗΠΑ, ορισμένα συστήματα με μαγνητικές ταινίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.
Η Mastercard αναφέρει ότι οι κάρτες chip-and-pin και οι νέες βιομετρικές κάρτες που χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη που σταματά σταδιακά τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο BBC ότι το επίπεδο παγκόσμιας αποδοχής των chip-and-pin ήταν τέτοιο που ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει σταδιακά η κατάργηση της μαγνητικής ταινίας.
Η μαγνητική ταινία πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 ως έργο της IBM για τη δημιουργία δελτίων ταυτότητας για το προσωπικό της CIA.
Ο Forrest Parry, ένας από τους μηχανικούς της, είχε την ιδέα να ενσωματώσει πληροφορίες που έχουν κωδικοποιηθεί σε μια λωρίδα μαγνητικής ταινίας σε μια πλαστική κάρτα, αλλά πάσχιζε να τις ενώσει.
Ήταν η Dorothea Parry, η σύζυγός του, που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει θερμότητα για να ενώσει την ταινία με την κάρτα.
Αλλά η πανδημία, όπως λέει η εταιρεία, ανέδειξε διαφορετικούς τρόπους πληρωμής, στέλνοντας σταδιακά την εφεύρεση των Parrys στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Οι ανέπαφες πληρωμές που μπορούν να γίνουν με κάρτα ή smartphone αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Στο μεταξύ ο πειραματισμός σε βιομετρικά συστήματα πληρωμών συνεχίζεται με συστήματα που επιτρέπουν πληρωμές με αναγνώριση προσώπου έως και με σάρωση παλάμης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας