• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.0°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.6°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  4 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.2°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 10.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.2°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.6°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  90%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορυφαίο «πλυντήριο» η κτηματαγορά των ΗΠΑ

 • A-
 • A+
Στην απόκρυψη και την προστασία τού παράνομα αποκτηθέντος πλούτου συμβάλλει η περιορισμένη εποπτεία για τις κτηματομεσιτικές συμφωνίες στις ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μετατρέποντας «μαύρα» χρήματα σε νόμιμη επένδυση μέσω ενοικίασης ή ανάπτυξης των ακινήτων.

Ονειρο των απανταχού κλεπτοκρατών του πλανήτη αποτελεί ένα «σπιτάκι» -ή για την ακρίβεια μια... βιλάρα, άντε ουρανοξύστης- στις ΗΠΑ. Μελέτη που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε πρόσφατα η γνωστή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον Global Financial Integrity (GFI) επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, καθώς διαπίστωσε ότι η αγορά ακινήτων της υπερδύναμης αποτελεί κορυφαίο προορισμό για μαφιόζους, εγκληματίες διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και λοιπούς απατεώνες της υφηλίου που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Στο καλάθι «φρεσκοπλυμένων» του αμερικανικού πλυντηρίου-real estate περιλαμβάνονται σπίτια στο Μπέβερλι Χιλς, αγορασμένα με χρήματα που υπεξαίρεσαν κρατικοί αξιωματούχοι του Κουβέιτ, ουρανοξύστης στην καρδιά του Μανχάταν, ο οποίος ελέγχεται από την ιρανική κυβέρνηση, επενδύσεις σε ακίνητα εταιρείας που χρηματοδοτείται από το κολομβιανό καρτέλ της κοκαΐνης.

Η προτίμηση των αμερικανικών ακινήτων για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος οφείλεται, σύμφωνα με τη μελέτη, στο γεγονός ότι η αξία αυτών είναι σε γενικές γραμμικές σταθερή, ενώ με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται. Κάτι το οποίο επιτρέπει στους κλέφτες και το οργανωμένο έγκλημα να αβγατίζουν τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει από τις άνομες δραστηριότητές τους και να τον νομιμοποιούν, μετατρέποντας μια παράνομη επένδυση σε νόμιμη μέσω ενοικίασης ή ανάπτυξης των ακινήτων τους.

Στην απόκρυψη και την προστασία του παράνομα αποκτηθέντος πλούτου συμβάλλει και η περιορισμένη εποπτεία που υπάρχει για τις κτηματομεσιτικές συμφωνίες στις ΗΠΑ εν αντιθέσει με τους τους τραπεζικούς λογαριασμούς. «Τα ευρήματα της έκθεσης καταδεικνύουν ότι η τρέχουσα προσέγγιση των ΗΠΑ είναι θλιβερά ανεπαρκής και ότι ο τομέας ακινήτων της χώρας ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, συνεχίζοντας να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες και κλεπτοκράτες», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από ανάλυση 125 υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος μέσω ακινήτων, σε ΗΠΑ (56), Ηνωμένο Βασίλειο (34) και Καναδά (35) στην πενταετία 2015-2020. Στην περίοδο αυτή, όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον 2,3 δισ. δολάρια βρόμικου χρήματος ξεπλύθηκαν μέσω του αμερικανικού real estate. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι αυτό το ποσόν αποτελεί μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αφού σε αυτό υπολογίστηκαν μόνο οι γνωστές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Συγκριτικά στη χρονική περίοδο ξεπλύθηκαν τουλάχιστον 1,1 δισ. δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και 626 εκατ. δολάρια στον Καναδά.

Πάνω από το 80% των αμερικανικών υποθέσεων αφορούσαν χρήματα που προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ στο 82% των περιπτώσεων ενεπλάκησαν εταιρείες- κέλυφος και πολύπλοκες εταιρικές δομές, οι οποίες βοήθησαν στη συγκάλυψη της ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών των ακινήτων.

Ακόμη, σε περισσότερες από τις μισές υποθέσεις που αναλύθηκαν εμπλεκόταν ένα «πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο», δηλαδή κάποιο άτομο στο οποίο έχει ανατεθεί μια θέση δημόσιας επιρροής και εξουσίας που το καθιστούσε υποψήφιο εμπλοκής σε καταστάσεις διαφθοράς.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δικηγόροι, κτηματομεσίτες, σύμβουλοι επενδύσεων και υπάλληλοι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εμπλέκονται επανειλημμένα στη νομιμοποίηση του βρόμικου χρήματος μέσω του real estate, είτε κλείνοντας σκόπιμα τα μάτια τους σε αυτό είτε -άμεσα- συμμετέχοντας στην κομπίνα.

Παρ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ παραμένουν σήμερα η μοναδική χώρα της ομάδας των 7 πιο ισχυρών οικονομικά χωρών του πλανήτη (G7) που δεν απαιτεί από τους επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδεικτικοί οι φόροι για... πλούσιους
Αποκαλυπτική η έρευνα της ProPublica σύμφωνα με την οποία στις ΗΠΑ οι πλουσιότεροι μπορούν -απολύτως νόμιμα- να πληρώνουν απειροελάχιστο φόρο εισοδήματος σε σχέση με αυτά που κερδίζουν.
Ενδεικτικοί οι φόροι για... πλούσιους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «θαύμα» της Amazon
Θαύμα που θα το ζήλευαν ακόμη και οι… συμπέθεροι στον «γάμο στην Κανά» έκανε για ακόμη μια χρονιά πέρυσι η Amazon. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έκανε το νερό κρασί όπως ο Χριστός αλλά κάτι ακόμη πιο...
Το «θαύμα» της Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρυσή ευκαιρία έγινε η πανδημία
Κατά 36% ή πάνω από 1 τρισ. δολάρια αύξησαν τον ήδη τεράστιο πλούτο τους οι 351 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ στο χρονικό διάστημα από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Χρυσή ευκαιρία έγινε η πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξύνεται» για νομισματικό πόλεμο
Τρεις ημέρες πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να ανανεώσει την εκστρατεία του για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, επικρίνοντας για ακόμη μία φορά τη Fed.
«Ξύνεται» για νομισματικό πόλεμο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ
Με γλέντια, πανηγύρια, πάρτι επανένωσης παλαιών συναδέλφων χρεοκοπημένων τραπεζών και το μακρύτερο ράλι στην ιστορία της Wall Street υποδέχονται τη 10η επέτειο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κραχ...
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας