• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  66%

Κέρδη δισεκατομμυρίων προσδοκούν Pfizer και Moderna από τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων

 • A-
 • A+

Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer Inc, BioNTech και Moderna Inc αναμένεται να αποκομίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τις ενισχυτικές δόσεις για τον COVID-19 σε μια αγορά που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ετήσιες πωλήσεις των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εμβόλια γρίπης για τα επόμενα χρόνια, λένε αναλυτές και επενδυτές υγειονομικής περίθαλψης.

Για αρκετούς μήνες, οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν πως τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση των εμβολίων τους για να διατηρήσουν την προστασία με την πάροδο του χρόνου και να αποκρούσουν νέες παραλλαγές του κορονοϊού.

Τώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, της Γερμανίας και του Ισραήλ, αποφάσισαν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους πολίτες ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

Αργά την Πέμπτη, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε μια ενισχυτική δόση εμβολίων από την Pfizer Inc (PFE.N) και τη Moderna Inc (MRNA.O) για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Pfizer, μαζί με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech και τη Moderna έχουν κλείσει μαζί πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις των εμβολίων τους μόνο για το 2021 και το 2022. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την προμήθεια των δύο πρώτων δόσεων των εμβολίων τους, καθώς και δυνητικά δισεκατομμύρια δολάρια για ενισχυτικές δόσεις για τα πλούσια έθνη.

Επιπλέον, οι αναλυτές έχουν προβλέψει έσοδα άνω των 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλάνο Pfizer / BioNTech και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Moderna το 2023, κυρίως από ενισχυτικές πωλήσεις. Τελικά βλέπουν την ετήσια αγορά να φθάνει σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ή υψηλότερη, με επιπλέον φαρμακοβιομηχανίες να ανταγωνίζονται για αυτές τις πωλήσεις.

Οι κατασκευαστές εμβολίων λένε ότι τα στοιχεία για μείωση των επιπέδων αντισωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα μετά από έξι μήνες, καθώς και το αυξανόμενο ποσοστό νέων λοιμώξεων σε χώρες που πλήττονται από την παραλλαγή Δέλτα, υποστηρίζουν την ανάγκη για ενισχυτικά εμβόλια.

Ορισμένα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Moderna, το οποίο παρέχει υψηλότερη δόση στην αρχή, μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό από το πλάνο του Pfizer, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτό επηρεάζεται από την ηλικία ή την υποκείμενη υγεία των εμβολιασμένων.

Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις και πόσο συχνά. Το δυνητικό κέρδος των ενισχυτικών εμβολίων μπορεί να περιορίζεται από τον αριθμό των ανταγωνιστών που εισέρχονται στην αγορά. Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις, ιδιαίτερα για νεότερους, υγιείς ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις αναμνηστικές λήψεις έως ότου περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως λάβουν τις αρχικές δόσεις.

«Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι δυνάμεις της αγοράς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. «Κάποια στιγμή, αυτό θα γίνει μια πιο παραδοσιακή αγορά - θα δούμε ποιοι είναι οι πληθυσμοί που κινδυνεύουν, τι αξία δημιουργούμε και ποιος είναι ο αριθμός των προϊόντων που εξυπηρετούν αυτήν την αξία. Αυτό θα επηρεάσει τελικά την τιμή».

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας για τα κέρδη της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο, τα στελέχη δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια τρίτη δόση θα είναι απαραίτητη 6 έως 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό και τακτικά στη συνέχεια.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η επιβράδυνση των εμβολιασμών
Mε τις διαταραχές που μπορεί κάποιος να προβλέψει στην αγορά εργασίας και τη ζήτηση, «η πανδημία συνεχίζει να είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη».
ΕΚΤ: Απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η επιβράδυνση των εμβολιασμών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επένδυση» 50 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ για τον παγκόσμιο εμβολιασμό
Eμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού όλων των χωρών έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Επένδυση» 50 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ για τον παγκόσμιο εμβολιασμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χορός δισεκατομμυρίων γύρω από τα εμβόλια
Covid-19: Οι φαρμακευτικές, οι χρηματοδότες τους, το κόστος των εμβολίων και τα πιθανά κέρδη των μετόχων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τις περιουσίες τους.
Χορός δισεκατομμυρίων γύρω από τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση χάκερ στα συστήματα εφοδιασμού των εμβολίων COVID-19
Άγνωστοι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση με στόχο την ψυχρή αλυσίδα τροφοδοσίας που απαιτείται για τη μεταφορά και παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρει έκθεση της IBM.
Επίθεση χάκερ στα συστήματα εφοδιασμού των εμβολίων COVID-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας