• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  97%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξαφρίζουν» τους τηλεργαζόμενους

 • A-
 • A+
Google, Microsoft, Facebook, Twitter και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας πειραματίζονται με τη μελλοντική δομή των αποδοχών των υπαλλήλων τους, παρέχοντας χαμηλότερες αμοιβές σε όσους θέλουν να δουλεύουν από το σπίτι.

Ξίγκι από τη μύγα επιχειρούν να βγάλουν η Google και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας, ψαλιδίζοντας στη μετά Covid εποχή τις αποδοχές υπαλλήλων τους που εργάζονται από το σπίτι. Πατώντας πάνω στο επιτυχημένο πείραμα επέκτασης της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των λοκντάουν και με μια απίστευτη κίνηση... ριφιφί και ελέγχου στο πορτοφόλι και στον τρόπο ζωής των εργαζομένων του, ο κολοσσός του ίντερνετ ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας «αριθμομηχανής υπολογισμού της αμοιβής» η οποία θα επιτρέπει στους εργαζομένους να βλέπουν τι σημαίνει να δουλεύουν από μακριά και τι στα γραφεία της.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Google, «το νέο Εργαλείο Τοποθεσίας Εργασίας (Work Location Tool) αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την πόλη ή την πολιτεία από την οποία εργάζονται και τυχόν επιπτώσεις στις αμοιβές τους, αν επιλέξουν να μετεγκατασταθούν ή να εργαστούν εξ αποστάσεως».

Οι εργαζόμενοι κλίκαραν στο εργαλείο της Google και διαπίστωσαν ότι με το σύστημα αυτό θα αμείβονται λιγότερο αν επιλέξουν την τηλεργασία και διαμένουν μακριά από τα γραφεία της, σε φτηνότερες περιοχές. Ενας υπάλληλος της Google που εργάζεται στο Σιάτλ, αλλά ξοδεύει καθημερινά δυο ώρες για να πάει στη δουλειά του, διαπίστωσε ότι θα υποστεί μείωση μισθού 10% εάν αποφασίσει να εργαστεί από το σπίτι με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αντίστοιχα ένας υπάλληλός της στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ, το οποίο απέχει μία ώρα από τη Νέα Υόρκη με τρένο, είδε ότι θα αμείβεται 15% λιγότερο δουλεύοντας εξ αποστάσεως.

Η Google υποστήριξε ότι ανέκαθεν συνυπολόγιζε στα πακέτα αμοιβών των υπαλλήλων της την τοποθεσία και το πού εργάζονται αυτοί. Ωστόσο πριν από την πανδημία οι δυο παραπάνω εργαζόμενοί της αμείβονταν με το 100% του μισθού τους. Η απόφαση της Google δεν έχει κατά συνέπεια να κάνει με το ότι δεν μπορεί να πληρώσει σε αυτούς που επιλέγουν να εργαστούν εξ αποστάσεως τα ίδια με αυτά που ελάμβαναν πριν.

Απλά οι εργαζόμενοι απέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι το καθεστώς εργασίας από το σπίτι είναι βιώσιμο. Αντί λοιπόν η Google και οι υπόλοιπες εταιρείες να πουν «ευχαριστώ» που οι εργαζόμενοί τους τις κράτησαν όρθιες στη διάρκεια της πανδημίας, αντί να κάνουν τον σταυρό τους για τη σημαντική μείωση του λειτουργικού τους κόστους από τη συρρίκνωση της δαπάνης τους για γραφεία και εξοπλισμό, βρήκαν ευκαιρία να αρπάξουν και τα... παντελονάκια. Τα οφέλη της εδραίωσης της τηλεργασίας είναι μόνο γι’ αυτές. Αντίθετα οι εργαζόμενοι για κάθε βελτίωση που βλέπουν θα πρέπει να καταβάλλουν το ανάλογο αντίτιμο.

Η Google δεν είναι η μόνη εταιρεία που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Microsoft, Facebook, Twitter και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας αναδιαρθρώνουν αυτή την περίοδο το καθεστώς εργασίας για τη μετά Covid εποχή και πειραματίζονται με τη μελλοντική δομή των αποδοχών των υπαλλήλων τους. Παρέχουν και αυτές χαμηλότερες αμοιβές σε υπαλλήλους τους που κατοικούν σε περιοχές των ΗΠΑ όπου η διαβίωση είναι πιο φτηνή. Οι κινήσεις αυτές υποδεικνύουν μια τεράστια μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις η οποία βρίσκεται στα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: οι αποδοχές των εργαζομένων δεν εξαρτώνται πλέον από το προϊόν που παράγουν και τον χρόνο που διαθέτουν, αλλά και τον τρόπο που αυτοί ζουν... Θράσος αλλά και εφιάλτης!

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και μικρότερες εταιρείες, όπως οι γνωστές πλατφόρμες του διαδικτύου Reddit και Zillow, που έχουν διαμηνύσει ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις ίδιες αποδοχές ανεξαρτήτως του πού κατοικούν οι υπάλληλοί τους, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό βελτιώνει την πολυμορφία τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
Εάν οι παγκόσμιοι κανόνες επέτρεπαν τη δίκαιη φορολόγηση των Facebook, Google και Microsoft, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Μπανγκλαντές θα μπορούσαν να καλύψουν σε μια τριετία τις...
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρυσοφόρος η πανδημία
Google, Apple και Microsoft, ανακοίνωσαν προχθές αργά το βράδυ εκτόξευση των κερδών τους στο προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναδεικνύονται από τους πιο κερδισμένους της...
Χρυσοφόρος η πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανίσχυρες στην κρίση οι big tech
Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook, Tesla και Netflix είχαν σε κάθε λεπτό του α' τριμήνου μέσα έσοδα 373.606 δολαρίων ● Πρώτη η Amazon, τα έσοδα της οποίας ξεπέρασαν τα 100 δισ. $ για δεύτερο...
Πανίσχυρες στην κρίση οι big tech
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών
Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ δαπανούν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τις πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας για να επηρεάσουν τη νομοθεσία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις...
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερική εναντίον Google
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και 11 Πολιτείες των ΗΠΑ ενάγουν τον ψηφιακό κολοσσό για κατάφωρη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και στραγγαλισμό του ανταγωνισμού στην αναζήτηση και διαφήμιση.
Αμερική εναντίον Google

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας