• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  0 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 21.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.3°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναι μεν αλλά, στην ευρωζώνη

 • A-
 • A+
Υψηλό 15ετίας για τις υπηρεσίες τον Ιούλιο αλλά τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι πληθωριστικές πιέσεις και η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάπτυξη επιβεβαιώνει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, η οποία τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών των επιχειρήσεων του μπλοκ των 19 χωρών (PMI) -που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η IHS Markit παρέχοντας μια αρκετά καλή εικόνα για την οικονομική δραστηριότητα- ανήλθε σε 60,2 τον Ιούλιο από 59,5 τον Ιούνιο.

Ηταν το υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω δείκτη από τον Ιούνιο του 2006, πολύ πάνω από το όριο των 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Μείζονα ρόλο σε αυτήν την άνοδο είχε η ισχυρή επίδοση του επιμέρους δείκτη του τομέα των υπηρεσιών που προσέγγισε -και αυτός- το υψηλότερό του επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006.

Το υψηλό αυτό αντικατοπτρίζει τη θετική επίπτωση που έχει στον τομέα των υπηρεσιών η άρση των λοκντάουν και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων. Η αναθέρμανση των υπηρεσιών ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην Ιταλία, όπου ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών, αλλά και την Ισπανία.

Αντίθετα, εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε., στη Βρετανία υπήρξε μικρή επιβράδυνση λόγω των εμποδίων που συνεχίζουν να ταλανίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και της υψηλής απουσίας εργαζομένων εξ αιτίας των συνθηκών απομόνωσης που απαιτεί η μόλυνση από τον ιό.

Μεταποίηση

Οι αντίστοιχοι δείκτες που αφορούν τη μεταποίηση στην ευρωζώνη έδειξαν συνέχεια της επέκτασής της τον Ιούλιο με ραγδαίους ρυθμούς. Ωστόσο οι εκτεταμένες ελλείψεις πρώτων υλών και η χαμηλή διαθεσιμότητα μεταφορών ώθησαν τον δείκτη τιμών των εργοστασιακών εισροών στο υψηλότερό του επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997. Οι πληθωριστικές πιέσεις έγιναν αισθητές και στις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών. Αποτέλεσμα ήταν ο σύνθετος δείκτης τιμών εισροών να προσεγγίσει τον Ιούλιο το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση του Reuters τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και ειδικά το στέλεχος «Δέλτα» που σαρώνει αυτήν την περίοδο την Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη διολίσθηση του δείκτη προσδοκιών των επιχειρήσεων σε χαμηλό τριών μηνών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στην ανάπτυξη
Η ευρωζώνη βγήκε από τη διπλή ύφεση ● Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Πορτογαλία, Αυστρία και Λετονία. Ιταλία και Ισπανία, η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εμφάνισαν ισχυρή...
Επιστροφή στην ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίζουμε χαλαρά»
Μήνυμα προς λιμοκοντόρους ραντιέρηδες και λοιπές δυνάμεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που επιζητούν το πιο ακριβό -και προσοδοφόρο στην πορεία γι’ αυτούς- χρήμα, έστειλε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ της...
«Συνεχίζουμε χαλαρά»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη χωρίς βάθος στην ευρωζώνη
Η τεράστια παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η άρση των lockdown βοήθησε στην ισχυρή επιστροφή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης το καλοκαίρι. Η ανάκαμψη αυτή ωστόσο είναι «ρηχή».
Ανάκαμψη χωρίς βάθος στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
Φόβους για μια δεύτερη ύφεση στην ευρωζώνη φέτος τροφοδοτεί η αναθέρμανση της πανδημίας και η πτώση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών τον Οκτώβριο.
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα ανεβάζει στροφές
Σχεδόν 5% η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τροφοδότη τις εξαγωγές αλλά και την εγχώρια κατανάλωση ● Καμπανάκι Λαγκάρντ για απώλεια της αναπτυξιακής δυναμικής λόγω της επανάκαμψης της πανδημίας στην...
Η Κίνα ανεβάζει στροφές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
Σε χαμηλό 4ετίας με ετήσιο ρυθμό -0,3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζοντας για βαθύτερη ύφεση. Πιο κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ.
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας