• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  0 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 21.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.3°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  41%

Εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB) είχαν διαμαρτυρηθεί για τις παρεμβάσεις της Amazon στην εκλογική διαδικασία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon

 • A-
 • A+
Αναμένεται η επανάληψη της ψηφοφορίας για τη δημιουργία του πρώτου επιχειρησιακού σωματείου της Amazon στην Αλαμπάμα, λόγω παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια δεύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία του πρώτου εργατικού σωματείου στην Αmazon θα έχουν πιθανότατα οι εργαζόμενοι του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Αλαμπάμα. Αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB) -της ομοσπονδιακής αρχής που επόπτευσε τις εκλογές των εργαζομένων της εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο για τη δημιουργία συνδικάτου στην τεράστια αποθήκη στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα- διαπίστωσε ότι η Amazon παραβίασε την εργασιακή νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι είχαν ψηφίσει σε συντριπτική πλειοψηφία -1.798 έναντι 738- να μη σχηματίσουν συνδικάτο. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε τεράστιο πλήγμα για το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ που παλεύει ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια να δημιουργήσει ένα σωματείο στον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας. Το συνδικάτο εργαζομένων σε λιανικό, χονδρικό εμπόριο και πολυκαταστήματα (RWDSU) δεν χώνεψε ωστόσο την ήττα και προσέφυγε στο NLRB καταγγέλλοντας την Αmazon για σωρεία παραβάσεων με στόχο τον επηρεασμό της ψήφου των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων και για παράνομες απειλές περικοπές επιδομάτων και αποδοχών, όπως και αποχώρησής της από την περιοχή αν αυτοί ψήφιζαν υπέρ της δημιουργίας του σωματείου.

Η Amazon, όπως κατήγγειλε το RWDSU, έστησε ακόμη έξω από τις εγκαταστάσεις της γραμματοκιβώτιο το οποίο παρακολουθούσαν οι κάμερές της και πίεζε τους εργαζομένους της να στείλουν την ψήφο τους μέσω αυτού. Δημιούργησε έτσι αίσθηση παρακολούθησης και φόβου στους εργαζομένους. Επίσης γέμισε παράνομα την περιοχή γύρω από το γραμματοκιβώτιο με μηνύματα κατά του συνδικάτου. Η Amazon υποστήριξε από την πλευρά της ότι το γραμματοκιβώτιο εγκαταστάθηκε για να διευκολύνει τους περίπου 6.000 εργαζομένους της που είχαν δικαίωμα ψήφου.

Η εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει στις εταιρείες να απειλούν με περικοπές επιδομάτων και αποδοχών ή κλείσιμο εγκαταστάσεων όταν οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ένα συνδικάτο. Ο νόμος απαγορεύει ακόμη την παρακολούθηση συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων ή τη δημιουργία εντύπωσης στους εργαζόμενους ότι παρακολουθούνται. Εργοδότες όπως η Amazon όμως έχουν ευρύ νομικό περιθώριο για επιθετική εκστρατεία, μεταξύ άλλων και απαιτώντας από τους υπαλλήλους να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε συνεδριάσεις όπου η προπαγάνδα και το θάψιμο του συνδικαλισμού πάει σύννεφο.

Η Amazon πραγματοποίησε τέτοιες συνεδριάσεις πριν από τις εκλογές του Απριλίου, βομβάρδισε με μηνύματα τα κινητά των εργαζομένων της, ενώ «στόλισε» με τη φιλολογία της κατά των συνδικάτων κομβικά σημεία των εγκαταστάσεών της όπως οι… τουαλέτες. Ολα αυτά (και πολλά άλλα ακόμη), όπως έκρινε ο σύμβουλος ακροάσεων του NLRB, στρέβλωσαν τις εκλογές τόσο ώστε να δικαιολογείται η επανάληψή τους. Η σύσταση αυτή θέτει έτσι υπό αμφισβήτηση τη νίκη της Amazon. Την τελική απόφαση για το αν θα επαναληφθούν οι εκλογές θα λάβει τις προσεχείς εβδομάδες ο περιφερειακός διευθυντής του NLRB.

Η Amazon από την πλευρά της διεμήνυσε πάντως χθες -πριν καν βγει η απόφαση- ότι θα ασκήσει έφεση. Η Amazon του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, Τζεφ Μπέζος -που πέταξε στο Διάστημα πρόσφατα για 11 λεπτά ξοδεύοντας 7,5 δισ. δολάρια-, είναι γνωστή παγκοσμίως για την… αγάπη με την οποία περιβάλλει τους εργαζομένους της. Με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργασιακής τους δύναμης, ο κολοσσός έχει συνυπολογίσει στον χρόνο εργασίας μέχρι και το… κατούρημα των υπαλλήλων της.

Υπάρχουν μυριάδες καταγγελίες ότι δεν τους επιτρέπει επαρκή διαλείμματα για την τουαλέτα, για αγχωτικά και εξαντλητικά προγράμματα εργασίας που υποχρεώνουν τους εργαζομένους στις αποθήκες σε απίστευτες ώρες ορθοστασίας και τους οδηγούν συχνά σε τραυματισμούς. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους οδηγούς που διανέμουν τις παραγγελίες της Amazon, κάποιοι εκ των οποίων, ελλείψει χρόνου και τουαλέτας, αναγκάζονταν τον περασμένο χειμώνα να κάνουν την ανάγκη τους σε πλαστικά μπουκάλια νερού!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «θαύμα» της Amazon
Θαύμα που θα το ζήλευαν ακόμη και οι… συμπέθεροι στον «γάμο στην Κανά» έκανε για ακόμη μια χρονιά πέρυσι η Amazon. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έκανε το νερό κρασί όπως ο Χριστός αλλά κάτι ακόμη πιο...
Το «θαύμα» της Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα συνδικάτα και το μεροκάματο
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια δημιουργίας σωματείου στην Amazon και καταγγέλλει την εκστρατεία εκφοβισμού της πολυεθνικής, ενώ η υπόσχεσή του για τον διπλασιασμό του κατώτατου...
Τα συνδικάτα και το μεροκάματο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέφτης των... φιλοδωρημάτων
Η εταιρεία συμφώνησε στην καταβολή 62 εκατ. δολαρίων, καθώς επί 2,5 χρόνια παρακρατούσε παράνομα το μεγαλύτερο μέρος από τα φιλοδωρήματα στους διανομείς της πλατφόρμας Flex.
Κλέφτης των... φιλοδωρημάτων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25 ετών έγινε η Amazon
Τα 25α της γενέθλια γιόρτασε χθες η Amazon, μια από τις πλουσιότερες αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες του πλανήτη, που επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς.
25 ετών έγινε η Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
Διάθεση για να μπει ένα τέλος στη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν πολυεθνικοί κολοσσοί του τομέα της υψηλής τεχνολογίας,έδειξαν στη συνάντησή τους στη Φουκουόκα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20.
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν
Ελάχιστα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν μιλήσει τόσο πολύ υπέρ της συνέχειας του πολέμου στο Αφγανιστάν όσο ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της...
«Νοσταλγούν» το μεγάλο φαγοπότι του Αφγανιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας