• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.7°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.8°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 18.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 11.9°C / 17.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.1°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  43%

Ακτιβιστής του παγκόσμιου κινήματος πολιτών Avaaz διαμαρτύρεται, σε παλαιότερο στιγμιότυπο, για την ασυδοσία στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών έξω από τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, φορώντας μάσκα του διευθύνοντος συμβούλου του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και κρατώντας μια πινακίδα που γράφει «Ρυθμίστε με»

Olivier Matthys / AP Images for AVAAZ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε κλοιό η Facebook για το μονοπώλιο στη διαφήμιση

 • A-
 • A+
Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα για την εξαγορά της Kustomer και του λογισμικού CRM που μπορεί να της επιτρέπει και να αποκλείει ανταγωνιστές της στην αγορά διαφήμισης στο Internet και να αποκτά πρόσβαση σε πελατολόγια και δεδομένα άλλων επιχειρήσεων που κάνουν χρήση του ίδιου λογισμικού.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφίγγει τον κλοιό γύρω από την παγκόσμια κυρίαρχο των social media, τη Facebook, καθώς χθες ανακοίνωσε «σε βάθος έρευνα» για την επικείμενη εξαγορά της αμερικανικής start up Kustomer από την πολυεθνική του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού. Παράλληλες αξιολογήσεις για την αμφιλεγόμενη εξαγορά έχουν ξεκινήσει οι Επιτροπές Ανταγωνισμού μεμονωμένων χωρών, όπως της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ και στις ΗΠΑ προωθούνται νομοσχέδια που επιχειρούν να ψαλιδίσουν την τεράστια μονοπωλιακή ισχύ της εταιρείας.

Στο επίκεντρο της έρευνας της Κομισιόν βρίσκεται το λογισμικό τής υπό απορρόφηση εταιρείας, το Customer Relationship Management (CRM), το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τη μονοπωλιακή θέση της Facebook στη διαδικτυακή διαφήμιση, αυξάνοντας τον ήδη τεράστιο όγκο δεδομένων των 2,8 δισ. καθημερινών ενεργών χρηστών της, με στόχο την προβολή εξατομικευμένων διαφημιστικών πακέτων.

«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε προσεκτικά τις πιθανώς προβληματικές εξαγορές από εταιρείες που είναι ήδη κυρίαρχες σε ορισμένες αγορές. Αυτό ισχύει ιδίως για τον ψηφιακό τομέα, όπου η Facebook απολαμβάνει μονοπωλιακή θέση τόσο σε διαδικτυακές διαφημίσεις προβολής όσο και σε κορυφαία κανάλια ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το Messenger ή το Instagram», είπε χαρακτηριστικά η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, παρουσιάζοντας την έρευνα και υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση Kustomer δεν είναι το μόνο ανοικτό μέτωπο της Ε.Ε. με τη Facebook.

H Kustomer είναι πάροχος του λογισμικού CRM που προσφέρει στις επιχειρήσεις τη διαχείριση των επικοινωνιών τους με τους καταναλωτές και την προβολή των διαφημιστικών τους μηνυμάτων ταυτόχρονα μέσα από διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας (τηλέφωνο, email, SMS, WhatsApp, Messenger ή Instagram κ.λπ.) με ένα και μόνο εργαλείο, το οποίο προτίθεται να αποκτήσει η Facebook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η έρευνά της θα εξετάσει προκαταρκτικά δύο θέματα:

 • α) Αν η συγκεκριμένη εξαγορά δίνει τη δυνατότητα στη Facebook να αποκλείσει τη χρήση του λογισμικού CRM της Kustomer από τους ανταγωνιστές της, με στρατηγικές αποκλεισμού που μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα ή λιγότερες καινοτομίες για τους επιχειρηματικούς πελάτες.
 • β) Αν η Facebook μπορεί να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στα δεδομένα πελατών και συμβάντων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν χρήση του λογισμικού CRM της Kustomer, ενισχύοντας τη δεσπόζουσα θέση της στη διαδικτυακή αγορά διαφήμισης και προκαλώντας πρόσθετη ζημιά και στους διαφημιστές και εκδότες περιεχομένου στο Internet.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεργασία και με άλλες αρχές ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο κατά την έρευνά της. Σε 90 εργάσιμες μέρες, δηλαδή μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2021, θα πρέπει να έχει καταλήξει σε απόφαση για το αν η εξαγορά της Kustomer παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα παραπομπής της υπόθεσης στην ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού υπέβαλε τον Απρίλιο η Αυστρία, ενώ στη συνέχεια το υποστήριξαν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «εκεχειρία» Facebook-Αυστραλίας
Η πολυεθνική εξασφάλισε αλλαγές στον νόμο για τον κώδικα διαπραγμάτευσης με τους παρόχους ειδησεογραφικού περιεχομένου • Ισχυρίζεται ότι παρακάμπτει την υποχρεωτική διαπραγμάτευση, απειλώντας έτσι με εξαφάνιση...
Η «εκεχειρία» Facebook-Αυστραλίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών
Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ δαπανούν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τις πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας για να επηρεάσουν τη νομοθεσία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις...
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
Εάν οι παγκόσμιοι κανόνες επέτρεπαν τη δίκαιη φορολόγηση των Facebook, Google και Microsoft, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Μπανγκλαντές θα μπορούσαν να καλύψουν σε μια τριετία τις...
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ομοσπονδία υπολογιστικού νέφους»
Είκοσι πέντε χώρες της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συνυπογράφουν διακήρυξη υπέρ μιας «ομοσπονδίας (υπολογιστικών) νεφών» στην Ενωση και το γεγονός χαιρέτισαν η Κομισιόν και η γερμανική προεδρία της...
«Ομοσπονδία υπολογιστικού νέφους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία ανακωχής στον πόλεμο για TikTok και WeChat
Η απαγόρευση αναστέλλεται προσωρινά, εν όψει της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής από αμερικανικές εταιρείες. Αμερικανικό δικαστήριο «παγώνει» την απαγόρευση της δεύτερης...
Ευκαιρία ανακωχής στον πόλεμο για TikTok και WeChat

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας