• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.8°C / 34.5°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 30.0°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 26.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.6°C / 32.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.3°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.1°C / 30.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 24.5°C / 33.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 33.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 34.7°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 29.4°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 30.1°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  29%

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις

JOHANNA GERON, POOL VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκό «τείχος» στο βρόμικο χρήμα

 • A-
 • A+
Συγκροτείται ενιαία ευρωπαϊκή αρχή και τίθεται όριο 10.000 ευρώ για πληρωμές σε μετρητά ● Απροσδιόριστο το εύρος του μαύρου χρήματος, τουλάχιστον 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες ● Αυστηρότεροι έλεγχοι σε διαχειριστές κρυπτονομισμάτων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ενας νέος οργανισμός που θα εποπτεύει τις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα, έλεγχοι στους παρόχους κρυπτονομισμάτων και όριο 10.000 ευρώ σε όλη την Ε.Ε. για τις μεγάλες πληρωμές σε μετρητά.

Είναι τα βασικά μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος στην Ε.Ε. Υστερα από σειρά σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και το ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της δανικής Danske Bank, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να... πάρει τα όπλα της.

«Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 1% του ετήσιου ΑΕΠ της Ε.Ε. συνδέεται με ύποπτη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα. Ενώ η κλίμακα του ξεπλύματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε “βρόμικο” χρήμα, που είναι εξαιρετικά κινητό και συχνά αόρατο. Το ξέπλυμα χρήματος αποτελεί από μόνο του αδίκημα. Συνδέεται, όμως, στενά και με άλλες μορφές σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», εξήγησε κατά την παρουσίαση της νέας δέσμης προτάσεων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή οι εγκληματίες διοχετεύουν τουλάχιστον μέρος των εσόδων τους μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Ε. Η Ε.Ε. εργάζεται για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εδώ και πολλά χρόνια. Ομως έπρεπε να εκσυγχρονιστούμε. Η εφευρετικότητα και η ικανότητα των εγκληματιών να προσαρμόζονται δεν μας αφήνουν άλλο περιθώριο», συμπλήρωσε.

Για την Κομισιόν, οι νέες προτάσεις στοχεύουν στην καρδιά του οργανωμένου εγκλήματος. «Πίσω από την ιστορία του “βρόμικου” χρήματος κρύβονται τρομερά εγκλήματα που επηρεάζουν τους πολίτες, τις κοινότητες, την κοινωνία. Και, ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος στην καρδιά του. Στην ουσία, εξετάσαμε πού υπάρχουν τα κενά στο κανονιστικό μας πλαίσιο και είπαμε: φτάνει πια», δήλωσε η επίτροπος Χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Μεϊρέιντ ΜακΓκίνες.

Στο επίκεντρο της δέσμης των νομοθετικών μέτρων βρίσκεται η δημιουργία μιας νέας Αρχής της Ε.Ε., η οποία θα μετασχηματίσει την εποπτεία των ήδη υπαρχόντων οργανισμών και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Μονάδων Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών. Η νέα Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες σε επίπεδο Ε.Ε. θα είναι η κεντρική αρχή που θα συντονίζει τις εθνικές αρχές, για να διασφαλίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας εφαρμόζει σωστά και με συνέπεια τους κανόνες της Ε.Ε.

Ο νέος οργανισμός θα έχει ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα εποπτείας σε ολόκληρη την Ε.Ε., το οποίο θα βασίζεται σε κοινές εποπτικές μεθόδους και στη σύγκλιση υψηλών εποπτικών προτύπων, θα εποπτεύει άμεσα ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε μεγάλο αριθμό κρατών - μελών ή απαιτούν άμεση δράση για την αντιμετώπιση επικείμενων κινδύνων. Θα παρακολουθεί και να συντονίζει τις εθνικές εποπτικές αρχές που είναι υπεύθυνες για άλλες χρηματοπιστωτικές οντότητες και θα διευκολύνει τον συντονισμό και τις κοινές αναλύσεις μεταξύ τους, για τον καλύτερο εντοπισμό παράνομων χρηματοοικονομικών ροών διασυνοριακού χαρακτήρα.

Πέρα από αυτό και επειδή οι μεγάλες πληρωμές σε μετρητά αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για τους εγκληματίες να ξεπλένουν χρήματα, αφού είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι συναλλαγές, η Κομισιόν προτείνει το όριο 10.000 ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε. για τις μεγάλες πληρωμές σε μετρητά. Αυτό το όριο σε επίπεδο Ε.Ε. είναι αρκετά υψηλό, ώστε να μη θέτει υπό αμφισβήτηση το ευρώ ως νόμιμο χρήμα και αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο των μετρητών.

Ορια υπάρχουν ήδη στα δύο τρίτα περίπου των κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αλλά τα ποσά ποικίλλουν. Τα εθνικά όρια κάτω των 10.000 ευρώ μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακό «πορτοφόλι» για όλα
Μια ψηφιακή ταυτότητα που θα είναι ταυτόχρονα και πορτοφόλι προτείνει η Κομισιόν για όλη την Ε.Ε., που θα ενσωματώνει «όσες πληροφορίες επιθυμούν οι πολίτες» και θα είναι και μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ψηφιακό «πορτοφόλι» για όλα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και «λοιπές δυνάμεις» μας... δουλεύουν ψιλό γαζί
Με τον μανδύα των διαβόητων «μεταρρυθμίσεων» οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση, αν και στις εκθέσεις και στις συνόδους δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε μέτρα για μείωση της φτώχειας και των...
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και «λοιπές δυνάμεις» μας... δουλεύουν ψιλό γαζί
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις αεροπορικών εταιρειών για πιο «χαλαρά» μέτρα για το κλίμα στην Ε.Ε.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα συνδικάτα φοβούνται ότι τα σχέδια της Επιτροπής για τη συμβολή του τομέα των αερομεταφορών στους κλιματικούς στόχους θα έχουν ως ακούσια παρενέργεια την ενίσχυση των...
Πιέσεις αεροπορικών εταιρειών για πιο «χαλαρά» μέτρα για το κλίμα στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα κρυπτονομίσματα
Η Κίνα επεκτείνει τους περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα, ζητώντας από τις τράπεζες της χώρας να σταματήσουν να στηρίζουν συναλλαγές με τα ψηφιακά νομίσματα, μόλις λίγες ημέρες αφότου το Πεκίνο έδωσε εντολή να...
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα κρυπτονομίσματα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για Boeing και Airbus
«Aυτό ανοίγει πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας,καθώς περνάμε από τις νομικές διαδικασίες στη συνεργασία», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ιστορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για Boeing και Airbus
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα σε έρευνα των αδιάφθορων της Ε.Ε.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην έκθεση του OLAF για απάτες εις βάρος της Ε.Ε. Εντοπίστηκαν 277 παρατυπίες με επίπτωση 4,37% επί της απόδοσης των παραδοσιακών ίδιων πόρων στον προϋπολογισμό (το υψηλότερο ποσοστό...
Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα σε έρευνα των αδιάφθορων της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας