• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.8°C / 34.5°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 30.0°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 26.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.6°C / 32.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.3°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.1°C / 30.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 24.5°C / 33.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 33.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 34.7°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 29.4°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 30.1°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  29%
SHAWN THEW/POOL VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μπλόκο» Γέλεν σε νέα μνημόνια

 • A-
 • A+
EUROGROUP Απέτρεψε με την παρουσία της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, χθες στις Βρυξέλλες, τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΜΣ, το οποίο θα σήμαινε νέα επιτήρηση ● Για ισχυρή ανάπτυξη και επιτάχυνση των εμβολιασμών έκανε λόγο ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, που ζήτησε να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης στην οικονομία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τα μάτια στα επιδημιολογικά δεδομένα και ειδικότερα στη μετάλλαξη «Δέλτα» πραγματοποιήθηκε, χθες, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Πολύ πιο επιφυλακτικοί απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, παραμονή της σημερινής έγκρισης των πρώτων 12 εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών και ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του ρυθμού των εμβολιασμών για την άμεση ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες παρούσα ήταν και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. «Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναμένεται να δούμε πολύ ισχυρή ανάπτυξη φέτος, για την Ε.Ε., που θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών, καθώς οι οικονομίες μας ανοίγουν ξανά. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει το πρόβλημα, ούτε όσον αφορά την πανδημία ούτε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της», τόνισε ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

«Παραμένει ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στις ανεπτυγμένες χώρες και να επιταχυνθεί δραστικά ο ρυθμός στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παραμένουμε σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των κρουσμάτων και των εμβολίων. Νομίζω ότι είμαστε αισιόδοξοι στην Ε.Ε., καθώς επιτυγχάνουμε τον στόχο του 70% του ενήλικου πληθυσμού με μια πρώτη δόση νωρίτερα απ’ ό,τι φανταζόμασταν, αλλά η ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά είναι πολύ επείγουσα από την εξάπλωση των πιο μολυσματικών μεταλλάξεων», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα ότι «δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας και των κινδύνων που υπάρχουν, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε πρόωρη απόσυρση της στήριξης, όπως μάλιστα τονίστηκε και από το G20 στη Βενετία». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου, τόνισε ότι η εκτίμηση των υπουργών για τη δημοσιονομική κατεύθυνση λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη ώθηση που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., καθώς και τη σταδιακή κατάργηση των προσωρινών έκτακτων μέτρων.

«Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός αναμένεται να παραμείνει υποστηρικτικός στα περισσότερα κράτη-μέλη και τα περισσότερα σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο», είπε.

«Συμφωνούμε τι πρέπει να κάνουμε για φέτος και του χρόνου και αυτό δεν αφορά μόνο τα κράτη-μέλη αλλά και τους θεσμούς. Γνωρίζουμε ότι θα γίνει πιο δύσκολο στο μέλλον», συμπλήρωσε με νόημα από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η παρουσία της Τζάνετ Γέλεν «μπλόκαρε» τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΜΣ που θα σήμαινε μνημόνια.

Παρ’ όλο που συζητείται σε πηγαδάκια, το θέμα αυτό δεν τέθηκε, χθες, επί τάπητος. Στο Συμβούλιο βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Νιλς Τάιγκεσεν, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μεταρρύθμισης του πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας. Οπως είπε ο επίτροπος Τζεντιλόνι, οι εργασίες θα επανεκκινήσουν τον Οκτώβριο.

«Νομίζω ότι είναι καλό να το επαναλάβουμε το φθινόπωρο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το επόμενο έτος, όταν η γενική ρήτρα διαφυγής είναι ακόμη ενεργοποιημένη, για να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε. Και κατά κάποιο τρόπο, επίσης, οι αγορές περιμένουν κάποια καθοδήγηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον», επισήμανε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Τέλος, η συμφωνία για τον κοινό παγκόσμιο εταιρικό φόρο που πρότεινε το G7 βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών. Καθώς η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο, οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται να βρουν κοινό βηματισμό, με την Ιρλανδία –χώρα του προέδρου του EG– μεταξύ άλλων να διαφωνεί προς το παρόν «αλλά να είναι πολύ κοντά στη διαδικασία».

4 δισ. € στην Ελλάδα

Σήμερα, στο πλαίσιο του ECOFIN, αναμένεται να εγκριθεί και το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάπτυξης. Παρά τις διευκρινίσεις και τις τροποποιήσεις, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 4 δισ. ευρώ ώς τις αρχές Αυγούστου.

«Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανακάμπτει. Το NextGenerationEU θα βελτιώσει σημαντικά αυτήν τη διαδικασία. Η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανθεκτικότητας και ανάκαμψης είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία», είπε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών. Ενα φιλόδοξο σχέδιο που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. Τώρα, η επόμενη πρόκληση είναι η εφαρμογή. Η γρήγορη και η αποτελεσματική εφαρμογή 68 μεταρρυθμίσεων και 106 επενδύσεων, που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο. Και θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους», τόνισε.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
Οι… τσιγκούνηδες του Βορρά αναμένεται να θέσουν ζήτημα, αν μια χώρα χρειαστεί περαιτέρω δάνεια για την πανδημία, να τα πάρει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή να υπογράψει μνημόνια!
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για Boeing και Airbus
«Aυτό ανοίγει πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας,καθώς περνάμε από τις νομικές διαδικασίες στη συνεργασία», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ιστορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για Boeing και Airbus
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ύστερα από μήνες δράματος, εκβιασμών και περιστασιακών πολιτικών κρίσεων, τα 27 εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ έδωσαν όλα την υποστήριξή τους στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση του πακέτου μέτρων τόνωσης της πανδημίας.
Ανοίγει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ecofin: «Εφαρμογή» προγραμμάτων η λέξη κλειδί για τους επόμενους μήνες
Την απόσυρση της γενικής ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων από το 2023 προανήγγειλε από το ECOFIN που συνεδρίασε στη Λισαβόνα, ο αρμόδιος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ecofin: «Εφαρμογή» προγραμμάτων η λέξη κλειδί για τους επόμενους μήνες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση φόρου κληρονομιάς προτείνει ο ΟΟΣΑ
Αύξηση του φόρου κληρονομιάς προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους στη μετά Covid-19 εποχή αλλά και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανισότητα, προτείνει στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ο Οργανισμός...
Αύξηση φόρου κληρονομιάς προτείνει ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: Όποιος πάρει έγκριση πρώτος... εισπράττει και πρώτος
Με έναν μήνα καθυστέρηση και Καρλσρούης επιτρέπουσας τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση των κρατών-μελών.
Ταμείο Ανάκαμψης: Όποιος πάρει έγκριση πρώτος... εισπράττει και πρώτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας