• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.6°C / 16.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 15.4°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 9.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.4°C / 19.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 16.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 15.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 16.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  51%
AP Photo/Francisco Seco, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει η ΕΚΤ στόχο για τον πληθωρισμό

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τροποποιώντας βασικά σημεία της νομισματικής της πολιτικής θεωρεί πλέον «συμμετρικό» τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, έτσι ώστε η νομισματική πολιτική να μπορεί να παραμένει χαλαρή αν το έχει ανάγκη η οικονομία και το απαιτούν οι καιροί.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την πρώτη αναθεώρηση της στρατηγικής της ύστερα από σχεδόν δυο δεκαετίες ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τροποποιώντας βασικά σημεία της νομισματικής της πολιτικής.

Επίκεντρο της αναθεώρησης αποτελεί ο στόχος για τον πληθωρισμό που ήταν μέχρι χθες στο περιβόητο επίπεδο του «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%». Ο στόχος αυτός ήταν εδώ και καιρό παρωχημένος. Επί της ουσίας δεν επιτεύχθηκε σχεδόν ποτέ στα τελευταία δέκα χρόνια ενώ ουκ ολίγες φορές λειτούργησε ανασταλτικά για την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο νέος στόχος που υιοθετεί πλέον η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα είναι 2% και θα είναι συμμετρικός. Αυτό σημαίνει ότι το 2% δεν αποτελεί πλέον το «ταβάνι».

«Τόσο οι αρνητικές όσο και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες», ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΚΤ προσθέτοντας: «Οταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων χρειάζεται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός θα είναι λίγο πάνω από τον στόχο. Ωστόσο αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη απόκλιση από τον στόχο αλλά μια μακροπρόθεσμη και επίμονη απόκλιση».

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική αλλαγή από το αυστηρό πλαίσιο που ίσχυε έως τώρα. Η υπέρβαση του 2% δεν σημαίνει πλέον συναγερμό, αύξηση των επιτοκίων και σφίξιμο. Επιτρέπεται, και αυτό σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να παραμένει χαλαρή αν το έχει ανάγκη η οικονομία και το απαιτούν οι καιροί.

Παράλληλα η ΕΚΤ διεμήνυσε ότι τα επιτόκια παραμένουν το κύριο μέσο της νομισματικής πολιτικής. Αλλα μέσα όπως όπως οι κατευθυντήριες γραμμές, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και οι πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία συνέβαλαν στον μετριασμό των περιορισμών που προκλήθηκαν από το χαμηλότερο όριο των ονομαστικών επιτοκίων, θα παραμείνουν αναπόσπαστο μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά περίπτωση.

Επίσης, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) θα συνεχίσει να είναι ο ενδεδειγμένος δείκτης για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών. Η ΕΚΤ αποφάσισε όμως να συμπεριλάβει σε αυτόν και το κόστος που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση καθώς θεωρεί ότι έτσι υπάρχει καλύτερη απεικόνιση του πληθωρισμού.

Αναγνωρίζοντας, τέλος, τις σημαντικές συνέπειες που έχει για τη σταθερότητα των τιμών η κλιματική αλλαγή δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα. Μεταξύ άλλων και με:

■ Τη διεύρυνση της αναλυτικής ικανότητάς της στη μακροοικονομική μοντελοποίηση, τις στατιστικές και τη νομισματική πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. «Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε θεωρητικές και εμπειρικές αναλύσεις για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των συναφών πολιτικών για την οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού συστήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

■ Στόχευση για τη συμμετοχή των ζητημάτων κλιματικής αλλαγής στις πράξεις νομισματικής πολιτικής, της εκτίμησης ρίσκου, αγορών περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες.

■ Τη διεξαγωγή κλιματικών stress tests το 2022 του ισολογισμού του ευρωσυστήματος.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ επιμένει σε μηδενικά επιτόκια
Βεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το κόστος δανεισμού ουσιαστικά για 3 χρόνια ● Η Λαγκάρντ «αποκαλύπτει» ότι ο νέος στόχος για πληθωρισμό 2% και... κάτι, βρήκε την αντίθεση των γνωστών «γερακιών» ● «Δεν...
Η ΕΚΤ επιμένει σε μηδενικά επιτόκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι ο πληθωρισμός να πάει στο 2%
«Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει δυναμικά. Ωστόσο οι προοπτικές συνεχίζουν να εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και την πρόοδο του εμβολιασμού», εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι ο πληθωρισμός να πάει στο 2%
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στην πρακτική μηδενικών επιτοκίων
Νευρικότητα προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές οι πρώτες ενδείξεις ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της -από τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους- συντομότερα...
Τριγμοί στην πρακτική μηδενικών επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
Σε χαμηλό 4ετίας με ετήσιο ρυθμό -0,3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζοντας για βαθύτερη ύφεση. Πιο κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ.
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή στόχου για πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει από το 2003 στόχο της πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Μετά το κραχ του 2008 και την παγκόσμια ύφεση όμως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παρέμειναν πολύ χαμηλότερες.
Αλλαγή στόχου για πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας