Σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου Τζεφ Μπέζος λίγες ώρες μετά την προχθεσινή απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να ακυρώσει την κολοσσιαία σύμβαση «J.E.D.I.» που είχε κερδίσει η Microsoft.
Στο άκουσμα του... χαρμόσυνου νέου, η τιμή της μετοχής της Amazon απογειώθηκε, αγγίζοντας κάποια στιγμή χθες το απόγευμα έως και τα 3.734 δολάρια έναντι 3.532 δολαρίων που ήταν στο ξεκίνημα της προχθεσινής συνεδρίασης.
Η άνοδος αυτή είχε αποτέλεσμα το αβγάτισμα της περιουσίας του ιδρυτή της Amazon και την εκτόξευσή της κάποια στιγμή πάνω από τα 212 δισ. δολάρια που αποτελεί νέο ρεκόρ ατομικού πλούτου στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.
Η σύμβαση Jedi (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud), ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας δέκα ετών, είχε ανατεθεί το 2019, έπειτα από έντονη διαμάχη μεταξύ των δυο κολοσσών, στη Microsoft.
Ολα στο... cloud
Ηταν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Πενταγώνου και αφορούσε την αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων υπολογιστών αυτού με ένα μόνο σύστημα υπολογιστικού νέφους (cloud), το οποίο θα φιλοξενεί απόρρητα μυστικά και θα παρέχει στον αμερικανικό στρατό αναλύσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο η Amazon αμφισβήτησε την απόφαση αυτή, καταγγέλλοντας ότι υπήρχαν «κατάφωρα σφάλματα» σε αυτή και προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε «μύριζε» αθέμιτη επιρροή από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο τελευταίος είχε στην μπούκα τον Μπέζος εξαιτίας της σκληρής κριτικής που δεχόταν από εφημερίδα που του ανήκε, την Washington Post. Χλεύαζε μάλιστα επανειλημμένα τόσο τον Μπέζος, αποκαλώντας τον Τζεφ... Μπόζο, όσο και την ιστορική εφημερίδα μετονομάζοντας την σε Amazon Washington Post. Και, όταν ήρθε η ώρα, έβαλε όπως φαίνεται το χεράκι του για να πάρει του δουλειά η Microsoft από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας παρά το γεγονός ότι έως εκείνη τη στιγμή η Amazon -λόγω του προβαδίσματος που είχε στην τεχνολογία υπολογιστικού νέφους- έδειχνε φαβορί.
Στη χθεσινή του ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας παρέλειψε πάντως να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά για αθέμιτη επιρροή Τραμπ. Και πώς να πει κάτι τέτοιο όταν και τον περασμένο Σεπτέμβριο (όταν ακόμη ήταν ο Τραμπ στο τιμόνι), επαναξιολογώντας τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για τη σύμβαση δήλωνε ότι εκείνη που υπέβαλε η Microsoft ήταν η καλύτερη;
Αντίθετα, στην προχθεσινή του ανακοίνωση το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι η σύμβαση ως είχε «δεν ανταποκρινόταν πλέον στις ανάγκες του» κυρίως «λόγω της εξέλιξης των απαιτήσεων» και «της προόδου» που έχει επιτευχθεί στον τομέα. Επίσης ότι οι δυο παραπάνω κολοσσοί είναι οι μοναδικοί πάροχοι που θεωρούνται «ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις» του έργου... κάτι που υποδεικνύει ότι το «ψητό» μάλλον θα μοιραστεί στα δύο και σε μερικά «μεζεδάκια» για τους υπόλοιπους για να μην έχει καμία από τις εταιρείες παράπονο και οι κυβερνώντες το κεφάλι τους ήσυχο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας