Λύτρα εβδομήντα εκατ. δολαρίων ζητούν οι χάκερ που επιτέθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Kaseya και μπλόκαραν τα δεδομένα εκατοντάδων επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο με κακόβουλο λογισμικό. Το σχετικό αίτημα δημοσιεύτηκε αργά την Κυριακή το βράδυ σε blog που χρησιμοποιείται συνήθως από τη REvil, μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τη Ρωσία και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο παραγωγικών εκβιαστών του κυβερνοχώρου. Η REvil έχει δομή πολλών θυγατρικών και αυτό καθιστά δύσκολο να εξακριβωθεί ποιος μιλάει για λογαριασμό των χάκερ.
Παρ’ όλα αυτά ο Allan Liska της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Recorded Future υποστήριξε σε δηλώσεις το στο Reuters ότι το μήνυμα προήλθε «σχεδόν σίγουρα» από τη βασική ηγεσία του REvil. Η συμμορία κατέλαβε αρχικά την πλατφόρμα VSA της Kaseya και εν συνεχεία τη χρησιμοποίησε προκειμένου να επιτεθεί σε ορισμένους από τους πελάτες των πελατών αυτής, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα τους και πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που παρέλυσε γρήγορα τους υπολογιστές εκατοντάδων εταιρειών και οντοτήτων σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να απελευθερώσει τα δεδομένα ζητά τώρα τα παραπάνω λύτρα.
Στέλεχος της Kaseya δήλωσε χθες στο Reuters ότι η εταιρεία έχει γνώση του αιτήματος των εκβιαστών. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, από την επίθεση έχουν επηρεαστεί περί τις 11 χώρες. Η Sophos, που είναι επίσης εταιρεία κυβερνοασφάλειας, τονίζει από την πλευρά της ότι, εκτός των επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περιλαμβάνονται σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί ταξιδιών και αναψυχής, συνδικάτα και λογιστικά γραφεία.
Εν τω μεταξύ στην Κίνα η ρυθμιστική αρχή κυβερνοχώρου (CAC) προέβη προχθές σε μια πολύ σημαντική κίνηση, παραγγέλλοντας στα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών smartphones να αποσύρουν την εφαρμογή της πλατφόρμας κλήσης ταξί Didi Global. H CAC κατηγορεί την Didi ότι συγκέντρωνε παράνομα τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της. Η ρυθμιστική αρχή κάλεσε την Didi να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων. Η κίνηση έρχεται μόλις 4 ημέρες μετά τη θριαμβευτική είσοδο της Didi στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, απ’ όπου συγκέντρωσε 4,4 δισ. δολάρια.
Ηταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά κινεζικής εταιρείας στο εξωτερικό το α’ εξάμηνο. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η κίνηση σε βάρος της Didi αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης καταστολής από τις κινεζικές αρχές στον πάλαι πότε χαλαρά ρυθμιζόμενο τομέα τεχνολογίας. Επεται άλλων ενεργειών των κινεζικών αρχών τους τελευταίους μήνες οι οποίες είχαν στόχο τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και τα κοινωνικά δίκτυα Tencent και Bytedance, που είναι η μητρική εταιρεία τού TikTok.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας