• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.3°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 2.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.3°C / -0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  60%

Γ. Ντάισελμπλουμ - Γκ. Χαρδούβελης

EUROKINISSI/Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωση

Ομηρία επ᾽ αόριστον ή επανεκκίνηση;

 • A-
 • A+

Ενώ η ομηρία της Ελλάδας από τους ξένους πιστωτές δείχνει μετά το Εurogroup της Πέμπτης και τις προτάσεις για «ενισχυμένη γραμμή προληπτικής στήριξης» και «επαυξημένη εποπτεία» να συνεχίζεται για καιρό ακόμη, ενώ το σχίσιμο των μνημονίων απομακρύνεται όλο και πιο πολύ στον ορίζοντα, το καίριο ερώτημα που προβάλλει για τους περισσότερους κατοίκους αυτής της χώρας είναι πότε επιτέλους τελειώνει αυτός ο εφιάλτης.

Απάντηση στο ερώτημα ενδεχομένως να δίνει μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από δύο κατά βάσιν συντηρητικούς οικονομολόγους και δημοσιεύτηκε στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά ελάχιστα μνημονεύτηκε από τον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο. Ο λόγος, για την εργασία της γνωστής καθηγήτριας Οικονομικών του Χάρβαρντ, Κάρμεν Ράινχαρτ, και του Γερμανού συναδέλφου της, Κρίστοφ Τρέμπες, «A distant mirror of debt, default and relief». Οι δύο οικονομολόγοι ανέλυσαν 47 κρατικές χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις χρέους που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου (1932-1939) και τη Λατινική Αμερική των τελευταίων 30 ετών (1979-2010).

ΕΦ.ΣΥΝ.

Το αντικείμενο

Οι πρώτες αφορούσαν τα χρέη που συσσώρευσαν οι κυβερνήσεις 16 ευρωπαϊκών χωρών λόγω του υπέρμετρου δανεισμού τους από τις ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το Κραχ του 1929, η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων έγινε δυσβάσταχτη, με αποτέλεσμα, η μία μετά την άλλη, όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- να κηρύξουν στάση πληρωμών, κυρίως μεταξύ 1932 και 1934. Οι δεύτερες αφορούσαν τις υψηλού και μεσαίου εισοδήματος αναδυόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες βρέθηκαν στον κυκεώνα των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων που σημειώθηκαν σε αυτήν την ήπειρο μετά το 1979.

Οι Ράινχαρτ-Τρέμπες χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους πληθώρα οικονομικών μεγεθών, όπως το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η δανειοληπτική αξιολόγηση της κάθε χώρας, οι ροές κεφαλαίων, το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, τα έσοδα, οι εξαγωγές, το εξωτερικό χρέος, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το συνολικό -εξωτερικό και εγχώριο- χρέος της κεντρικής κυβέρνησης σε σχέση με το ΑΕΠ.

Τα συμπεράσματα της μελέτης τους τσακίζουν κόκαλα, καταρρίπτουν μύθους, απονευρώνουν απειλές, όπως αυτή που πλανάται εδώ και 4 χρόνια πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων: η χρεοκοπία, το «κούρεμα» ή η οποιαδήποτε άλλη ολοκληρωμένη μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι καταστροφή για μια υπερχρεωμένη χώρα. Αντίθετα, αποτελεί το εφαλτήριο για μια εκτόξευση, για ένα οικονομικό θαύμα.

Τα ιστορικά στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι, από τη στιγμή που μια χώρα κηρύσσει στάση πληρωμών ή προχωρεί στην οριστική αναδιάρθρωση του χρέους της, η συνέχεια γι’ αυτήν μόνο προς το καλύτερο μπορεί να είναι, αφού βιώνει μια περίοδο υψηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλότερου χρέους και μικρότερης επιβάρυνσης για την εξυπηρέτησή του. Επίσης, η πρόσβασή της στις αγορές και η χρηματοδότησή της από αυτές όχι μόνο δεν αποκόβεται, όπως ισχυρίζονται αρκετοί, αλλά αντιθέτως βελτιώνεται.

 

Τα συμπεράσματα

Από τα 47 κράτη που μελετήθηκαν στην έκθεση, τα 39 (το 83% δηλαδή) κατέγραψαν μετά τη στάση πληρωμών ή την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους τους ταχύτατους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, 6 βίωσαν στασιμότητα, ενώ μόλις 2 ύφεση. Η οικονομική ανάπτυξη που πέτυχαν αυτές οι χώρες τα πρώτα χρόνια μετά τη χρεοκοπία ή την αναδιάρθρωση του χρέους τους μόνο αμελητέα δεν ήταν. Ο μέσος συνολικός ρυθμός ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών στην τετραετία που ακολούθησε μετά τη χρεοκοπία τους τη δεκαετία του ’30 ήταν 16%, ενώ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν αντίστοιχα 9%. Οι Ράινχαρντ, Τρέμπες διαπίστωσαν ακόμη ότι το χρέος αυτών των χωρών μειώθηκε (μετά τη χρεοκοπία τους ή την τελική αναδιάρθρωση) κατά μέσο όρο από 14% έως 16% του ΑΕΠ τους.

Κατέληξαν, τέλος, στο συμπέρασμα ότι οι ξένοι πιστωτές, όχι μόνο δεν γυρίζουν την πλάτη στις χώρες που χρεοκοπούν, αλλά αντίθετα σπεύδουν -σε αρκετές περιπτώσεις σχεδόν αμέσως μετά το πιστωτικό γεγονός- να τους ξαναδανείσουν. Γιατί επί της ουσίας, οι «δυνάμεις της αγοράς» δεν ενδιαφέρονται και τόσο για την τιμωρία όσων αθετούν τα χρέη τους, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουμε, αλλά πρωτίστως για τα κέρδη και τις αποδόσεις των επενδύσεων. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το πολύ μέσα σε 4 χρόνια μετά τη χρεοκοπία τους οι περισσότερες χώρες που χρεοκόπησαν κατάφεραν να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που χρεοκόπησαν τη δεκαετία του ’90 πέτυχαν μάλιστα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές αμέσως μετά τη στάση πληρωμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Goldman Sachs πάει Βενεζουέλα
​Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Ο,τι και η Goldman Sachs στη Βενεζουέλα. Το γνωστό «βαμπίρ που πίνει το αίμα των λαών» μύρισε κέρδος και όρμησε. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αγόρασε την περασμένη εβδομάδα...
Η Goldman Sachs πάει Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κανονιά» από το Πόρτο Ρίκο
Κανόνι βάρεσε χθες το Πόρτο Ρίκο καταθέτοντας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών του και αναδιάρθρωσης του χρέους του. Το ομοσπονδιακό εποπτικό συμβούλιο -το όργανο που...
«Κανονιά» από το Πόρτο Ρίκο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Τα σύννεφα μαζεύονται βαριά πάνω από την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί η Παγκόσμια Τραπεζα, υποβαθμίζοντας ελαφρά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της υφηλίου φέτος.
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεση ρευστότητας 110 δισ. $ στην οικονομία της Κίνας
Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία και οι υπουργοί Οικονομικών, κεντρικοί τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί και λοιποί συμμετέχοντες προσέρχονται στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη φθινοπωρινή...
Ενεση ρευστότητας 110 δισ. $ στην οικονομία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κροίσοι... χρέους στο Πουέρτο Ρίκο
Οι ίδιες τράπεζες που βοήθησαν να βυθιστεί το Πουέρτο Ρίκο σε δυσβάσταχτα χρέη -και τελικά στη χρεοκοπία-, έρχονται τώρα να το ξαναβοηθήσουν με το αζημείωτο, συμβουλεύοντάς το πώς θα ξεπουλήσει κρατικές...
Κροίσοι... χρέους στο Πουέρτο Ρίκο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το... 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ χρωστά ο πλανήτης
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσης του Ταμείου Fiscal Monitor, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το παγκόσμιο χρέος τού μη χρηματοπιστωτικού τομέα -δηλαδή των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών και των...
Το... 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ χρωστά ο πλανήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας