• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 27.3°C
  1 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 25.9°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 22.5°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  4 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 27.5°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  43%
Βρόχος χρέους στη μαύρη Αμερική
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βρόχος χρέους στη μαύρη Αμερική

 • A-
 • A+
Μελέτη της McKinsey αποκαλύπτει ότι μία στις 5 οικογένειες Αφροαμερικανών χρωστά περισσότερα από αυτά που κατέχει ● 4,3 εκατ. νοικοκυριά μαύρων έχουν καθαρή οικονομική θέση μικρότερη των 10.000 δολαρίων ● Η πλειονότητά τους δουλεύει σε χαμηλόμισθα επαγγέλματα, μόλις το 5% των γιατρών και το 4,5% των προγραμματιστών στις ΗΠΑ είναι μαύροι.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καταδικασμένο να ζήσει μια ζωή στη φτώχεια και με τον βραχνά του χρέους είναι ένα μεγάλο μέρος του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ λόγω των χρόνιων διακρίσεων σε βάρος τους από κυβερνήσεις και μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα.

Μελέτη της McKinsey & Company που είδε πριν από λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι το 19% των μαύρων οικογενειών, περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, χρωστά σήμερα περισσότερα από αυτά που κατέχει, έχει δηλαδή αρνητική καθαρή αξία. Αντίθετα μόλις το 8% των λευκών νοικοκυριών οφείλει περισσότερα από όσα κερδίζει και κατέχει.

Η μελέτη εστιάζει στην οικονομική κατάσταση της μαύρης Αμερικής αναδεικνύοντας τα επαγγελματικά και οικονομικά κενά που αντιμετωπίζουν οι Αφροαμερικανοί. Διαπιστώνει ότι ακόμη 4,3 εκατ. μαύρα νοικοκυριά έχουν σήμερα καθαρή οικονομική αξία μικρότερη των 10.000 δολαρίων. Επίσης παρότι οι μαύροι εργαζόμενοι αποτελούν το 12,9% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, κερδίζουν μόνο το 9,6% των συνολικών μισθών της χώρας.

Οι ανισότητες στην εργασία και οι φυλετικές γραμμές έχουν αποτέλεσμα ένα ετήσιο κενό 220 δισ. δολαρίων μεταξύ των μισθών που κερδίζουν σήμερα οι Αφροαμερικανοί και αυτών που θα κέρδιζαν αν η συμμετοχή τους στα επαγγέλματα όλων των κλάδων ήταν ανάλογη του ποσοστού τους στον πληθυσμό. «Η επίτευξη ενός τέτοιου σεναρίου θα αύξανε τους συνολικούς μισθούς των μαύρων κατά 30% και θα προσέλκυε περίπου ένα εκατομμύριο επιπλέον μαύρους εργαζομένους σε διάφορα επαγγέλματα», τονίζει η μελέτη.

Φυλετική ανισότητα

Η ανάλυση των επιστημόνων της McKinsey προσδιορίζει ποσοτικά πως οι μαύροι Αμερικανοί, που αποτελούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, είναι συγκεντρωμένοι στο σύνολό τους σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας και επαγγέλματα, ενώ αντίθετα υποεκπροσωπούνται στα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα. Διαπιστώνει ενδεικτικά ότι μόλις το 5% των γιατρών και το 4,5% των προγραμματιστών λογισμικού στις ΗΠΑ είναι σήμερα Αφροαμερικανοί.

Αντίθετα, σχεδόν το 35% των βοηθών νοσηλευτών (ένα επάγγελμα με μέσο μισθό μόλις 23.000 δολάρια) όπως και το ένα τρίτο των φυλάκων ασφαλείας και των οδηγών σχολικών λεωφορείων είναι σήμερα μαύροι. «Η φυλετική μισθολογική ανισότητα», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης, «είναι προϊόν τόσο των ανισορροπιών αντιπροσώπευσης όσο και των μισθολογικών κενών στις κατηγορίες των επαγγελμάτων και είναι ένα εκπληκτικά συγκεντρωτικό φαινόμενο».

Η McKinsey υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων κρίσιμη θα είναι η πρόοδος των μαύρων γυναικών σε υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις λόγω του οικονομικού ρόλου που αρκετές εξ αυτών διαδραματίζουν στις οικογένειές τους.

Ανάλυση της συμβουλευτικής σε 590 αμερικανικές εταιρείες διαπίστωσε ωστόσο τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι μόνο 58 μαύρες γυναίκες προωθούνται σε διευθυντικούς ρόλους για κάθε 100 άνδρες όλων των φυλών. Σε αυτή την άνιση προσπάθεια επαγγελματικής αναρρίχησης οι μαύρες Αμερικανίδες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το διπλό εμπόδιο του σεξισμού και του ρατσισμού.

Ολες αυτές οι ανισορροπίες δεν μπορούν βέβαια να επιλυθούν μόνο από τους ίδιους τους μαύρους. Το κλειδί, επισημαίνει η McKinsey, είναι ένας συνδυασμός παρεμβάσεων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευθυντές - εργαζόμενοι: 300-0!
Θηριώδες άνοιγμα της εισοδηματικής ψαλίδας στη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ ● Η μέση αμοιβή των επικεφαλής των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε στα 15,5 εκατ. δολάρια έναντι 43.000 δολαρίων...
Διευθυντές - εργαζόμενοι: 300-0!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Θείος Σαμ πήρε το όπλο του!
Εκρηκτική άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφουν φέτος οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, καθώς όλο και περισσότεροι «νοικοκυραίοι» ανησυχούν για την ασφάλειά τους λόγω της πανδημίας, των ταραχών, αλλά και των προεδρικών...
Ο Θείος Σαμ πήρε το όπλο του!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Τα σύννεφα μαζεύονται βαριά πάνω από την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί η Παγκόσμια Τραπεζα, υποβαθμίζοντας ελαφρά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της υφηλίου φέτος.
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κανονιά» από το Πόρτο Ρίκο
Κανόνι βάρεσε χθες το Πόρτο Ρίκο καταθέτοντας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών του και αναδιάρθρωσης του χρέους του. Το ομοσπονδιακό εποπτικό συμβούλιο -το όργανο που...
«Κανονιά» από το Πόρτο Ρίκο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αγγελικά πλασμένο
Για κάθε δολάριο που μπήκε στην επικράτειά τους από το 2008 τούς έφευγαν πάνω από… δύο δολάρια στο εξωτερικό. Πρόκειται για τις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουν να αιμορραγούν οικονομικά...
Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αγγελικά πλασμένο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας