Σε ισχύ από χθες η δήλωση της Λισαβόνας που δεσμεύει τα 27 κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων, να αποτρέπουν τις εξώσεις και να βρίσκουν κατάλληλες λύσης στέγασης
● «-Κανείς δεν κοιμάται χωρίς κατάλυμα λόγω έλλειψης προσβάσιμης, ασφαλούς και κατάλληλης προσωρινής στέγασης.
● -Κανείς δεν ζει σε προσωρινή ή μεταβατική στέγαση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναγκαίο για την επιτυχή μετακίνηση σε μόνιμη λύση στέγασης.
● -Κανείς δεν απομακρύνεται από κανένα ίδρυμα (π.χ. σωφρονιστικό κατάστημα, νοσοκομείο, ίδρυμα περίθαλψης) χωρίς προσφορά κατάλληλης στέγασης.
● -Οι εξώσεις θα πρέπει να αποτρέπονται όποτε είναι δυνατόν και σε κανέναν δεν ασκείται έξωση χωρίς βοήθεια για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης στέγασης, όταν χρειάζεται.
● -Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις λόγω της κατάστασης αστεγίας».
Αυτές είναι πέντε βασικές αρχές της δήλωσης της Λισαβόνας που υπέγραψαν χθες στην πορτογαλική πρωτεύουσα η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους (FEANTSA), εγκαινιάζοντας την «ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταπολέμησης της αστεγίας στην Ε.Ε.».
Σκοπός της πλατφόρμας είναι ο διάλογος, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών και η ενίσχυση της συνεργασίας τοπικών φορέων και κρατών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, όπως αποκάλεσε την αστεγία ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκολα Σμιτ. Η εξάλειψη της αστεγίας είναι η 19η από τις 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στην πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε χθες τίθεται ως χρονικό ορόσημο το 2030.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της νέας πλατφόρμας είναι ο Ιβ Λετέρμ, που ζήτησε συνεργασία θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ατόμων με εμπειρία στο φαινόμενο της αστεγίας για τη διαμόρφωση πολιτικών που συνδυάζουν την πρόληψη, την πρόσβαση σε στέγαση και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών. Οι δράσεις κατά της αστεγίας στην Ε.Ε. χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, με δύναμη πυρός 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, από τα οποία όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποχρεούνται να επενδύσουν τουλάχιστον το 25% των πόρων στην κοινωνική ένταξη των ευάλωτων στρωμάτων.
Εχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπου η κύρια κατοικία είναι πλέον χωρίς προστασία και χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά απειλούνται με έξωση από τις υπό εκπλειστηρίαση κατοικίες τους, πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η 4η δέσμευση της δήλωσης της Λισαβόνας, που προσυπογράφεται και από την ελληνική κυβέρνηση (διά της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου) περί αποτροπής των εξώσεων και εξεύρεσης κατάλληλης λύσης στέγασης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας