• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.9°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.8°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 23.0°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 22.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 23.0°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  28%
Βουτιά αν-ασφάλειας για το bitcoin

Παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση, η αξία του παραμένει... σχεδόν διπλάσια από πέρυσι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουτιά αν-ασφάλειας για το bitcoin

 • A-
 • A+
Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν μετά την προχθεσινή πληροφορία ότι το FBI κατόρθωσε να «σπάσει» τον κωδικό πρόσβασης του «πορτοφολιού-bitcoin» ενός εκ των χάκερ που είχαν επιτεθεί πριν από μερικές εβδομάδες στην αμερικανική Colonial Pipeline και να ανακτήσει 2,3 εκατ. δολάρια.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σκεπτικισμό προκαλεί η χθεσινή αντίδραση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο άκουσμα της ανάκτησης μεγάλου μέρους των λύτρων -σε bitcoin- που είχαν αποσπάσει χάκερ από την Colonial Pipeline. To bitcoin υποχώρησε κάποια στιγμή χθες πάνω από 10%, αγγίζοντας τα 32.200 δολάρια έναντι επιπέδου πάνω από τα 36.000 δολάρια που βρισκόταν προχθές. Ο λόγος του νέου ξεπουλήματος, αν και δεν ήταν απόλυτα σαφής, σχετίζεται πιθανότατα με τις ανησυχίες των επενδυτών για την ασφάλεια του κρυπτονομίσματος.

Οι ανησυχίες αυτές κλιμακώθηκαν μετά την προχθεσινή πληροφορία ότι το FBI κατόρθωσε να «σπάσει» τον κωδικό πρόσβασης (password) του «πορτοφολιού-bitcoin» ενός εκ των χάκερ που είχαν επιτεθεί πριν από μερικές εβδομάδες στην αμερικανική εταιρεία αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline και να κατάσχει 2,3 εκατ. δολάρια.

Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από οργανωμένη ομάδα χάκερ, η οποία διείσδυσε στις αρχές Μαΐου στο δίκτυο της Colonial και κλείδωσε τα δεδομένα σε ορισμένους υπολογιστές και διακομιστές με κακόβουλο λογισμικό απαιτώντας λύτρα. Μετά από μερικές ημέρες και καθώς ο βασικός της αγωγός μεταφοράς καυσίμων στις ΝΑ Πολιτείες των ΗΠΑ είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, η Colonial αναγκάστηκε να καταβάλει λύτρα 4,4 εκατ. δολαρίων σε bitcoin προκειμένου να ξεκλειδωθεί το σύστημά της σε χάκερ που συνδέονταν με την ομάδα κυβερνο-εγκληματιών DarkSide. Η τελευταία παρείχε μέχρι πρόσφατα υπηρεσίες ανάπτυξης κακόβουλου λογισμικού, τις οποίες πουλούσε σε επίδοξους χάκερ που πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις για να αποσπάσουν λύτρα. Σταμάτησε τη δραστηριότητά της πριν από λίγο καιρό έχοντας αποσπάσει συνολικά από μερίδια σε πληρωμές λύτρων 90 εκατ. δολάρια υπό τη μορφή bitcoin.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν ξεπούλησε όταν αποκαλύφθηκε ο εκβιασμός και η απόσπαση των λύτρων από την Colonial, αλλά στην είδηση ότι οι διωκτικές αρχές «ακούμπησαν» τους κωδικούς των χάκερ -κάτι πάντως που σηκώνει πολλή συζήτηση, αφού κάποιοι ειδικοί της κρυπτοαγοράς θεωρούν αδύνατο το σπάσιμο κωδικών.

Το bitcoin πάντως υποχωρεί σχεδόν 50% από το ιστορικό του ρεκόρ -κοντά στα 65.000 δολάρια- που σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο. Παρά την πτώση αυτή είναι ωστόσο 13% υψηλότερα σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν έχει υπερτριπλασιάσει την αξία του.

Στην τρέχουσα καθίζηση της αξίας του bitcoin -και των άλλων κρυπτονομισμάτων- καθοριστικό ρόλο έχουν αναμφίβολα οι φόβοι της αγοράς για επικείμενη ρυθμιστική παρέμβαση και καταστολή.

Οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες τρέμουν στο ενδεχόμενο μιας μαζικής απόσυρσης κεφαλαίων από τους καταθέτες τους και τοποθέτησης αυτών στα κρυπτονομίσματα. Κάτι τέτοιο θα σμικρύνει τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους και ενδεχομένως θα αυξήσει το κόστος δανεισμού τους με επιπτώσεις τόσο στο κόστος όσο και στη διαθεσιμότητα των πιστώσεών τους στους δανειολήπτες. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα των ιδρυμάτων αυτών και συνολικά του τραπεζικού συστήματος.

Γι’ αυτό και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη επιχειρούν σιγά σιγά να ελέγξουν τις εξελίξεις και να τις κατευθύνουν. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο Bitcoin στο Μαϊάμι, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες φίλοι και επενδυτές κρυπτονομισμάτων, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναΐμπ Μπουκέλε, ανακοίνωσε σχέδιο για την αποδοχή τού bitcoin ως νόμιμου χρήματος.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η πρώτη στον κόσμο που αναγνωρίζει επίσημα το bitcoin, κάτι το οποίο -θεωρητικά τουλάχιστον- σημαίνει ότι αυτό θα είναι πλέον αποδεκτό ως μέσο πληρωμών και άλλων συναλλαγών μεταξύ νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κράτους. Το πείραμα του Σαλβαδόρ, αν τελικά ευδοκιμήσει, ίσως αποτελέσει το έναυσμα για δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βήμα νομιμοποίησης στα κρυπτονομίσματα
Ντεμπούτο στο χρηματιστήριο έκανε χθες η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η Coinbase, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των...
Βήμα νομιμοποίησης στα κρυπτονομίσματα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυπτο-ξεπούλημα
Απίστευτο ξεπούλημα στις αγορές κρυπτονομισμάτων προκλήθηκε με την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τη χρήση τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών. Bitcoin, Ether, Dogecoin και υπόλοιπα...
Κρυπτο-ξεπούλημα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρκικά... κρυπτο-κανόνια
Ερμαιο της έλλειψης κανονιστικού πλαισίου οι επενδυτές και υπόνοιες για δάκτυλο Αγκυρας προκειμένου να σταματήσει η μετατροπή της λίρας σε ψηφιακά νομίσματα.
Τουρκικά... κρυπτο-κανόνια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρίσκο... δίχως αύριο
Το πρωτοφανές μέγεθος ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και υπερμόχλευσης αναδεικνύει το «κανόνι» του Archegos ● Το 51% των μη θεσμικών επενδυτών πιστεύει ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν βραχυπρόθεσμα και...
Ρίσκο... δίχως αύριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πουλάει οχήματα, αλλά κερδίζει από το bitcoin
Ποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποιες τεράστιες προοπτικές ηλεκτροκίνησης και πράσινης ανάπτυξης και πράσινα άλογα; Στο χρηματιστηριακό παίγνιο βρίσκονται τα λεφτά, βάλτε τώρα που γυρίζει.
Πουλάει οχήματα, αλλά κερδίζει από το bitcoin

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας