• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.2°C / 42.9°C
  1 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 42.7°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.1°C / 43.2°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 40.3°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  41°C 35.7°C / 42.0°C
  4 BF
  9%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 38.4°C / 38.4°C
  2 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 33.6°C / 41.3°C
  3 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 37.2°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 36.9°C
  2 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.1°C / 36.4°C
  3 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.6°C / 34.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 37.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  41°C 33.5°C / 40.9°C
  2 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 41.1°C
  3 BF
  10%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.3°C / 42.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 39.0°C / 43.2°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.3°C / 34.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 42.8°C
  4 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.8°C / 38.8°C
  5 BF
  11%

Πρόσθετους φόρους 170 δισ. θα μπορούσαν να εισπράξουν φέτος οι χώρες της Ε.Ε. με έναν συντελεστή 25%, σύμφωνα με αποκαλυπτική μελέτη του EU Tax Observatory

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φορολογήστε τις πολυεθνικές»

 • A-
 • A+
1,6 δισ. θα πρόσθετε στα έσοδά της η Ελλάδα. Εκπληξη το τρίτο σενάριο της μελέτης: μονομερής κίνηση από μια κυβέρνηση θα αύξανε τα φορολογικά της έσοδα από τις πολυεθνικές κατά... 70%.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μάσκες από κλέφτες αλλά και ψεύτες αφαιρεί μια νέα μελέτη που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και εστιάζει στη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες της Ε.Ε.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα μπορούσαν να αυξήσουν φέτος πάνω από 50% τα φορολογικά τους έσοδα ή συνολικά κατά 170 δισ. ευρώ, αν επέβαλλαν έναν ελάχιστο φόρο 25% στα κέρδη των πολυεθνικών. Ποσό που ισοδυναμεί σε αυτήν τη δύσκολη για τη δημόσια υγεία περίοδο με το 12% των ετήσιων σχετικών δαπανών της Ε.Ε.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από το νεοσυσταθέν think tank EU Tax Observatory (διευθυντής του οποίου είναι ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας του «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών» Γκαμπριέλ Ζουκμάν), εισάγει τον όρο «φορολογικό έλλειμμα των πολυεθνικών». Είναι η διαφορά των φόρων που πληρώνουν οι πολυεθνικές σήμερα από αυτούς που θα κατέβαλλαν αν φορολογούνταν με έναν ελάχιστο συντελεστή σε όλες τις χώρες.

Στη συνέχεια εξετάζονται τρία σενάρια, βάσει των οποίων οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εισπράξουν αυτό το έλλειμμα.

Στο πρώτο, προσομοιώνεται διεθνής συμφωνία επιβολής ελάχιστου εταιρικού φόρου στις πολυεθνικές, όπως αυτή που συζητείται σήμερα υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και υποστηρίζουν αρκετές χώρες της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Σε αυτό το σενάριο κάθε χώρα της Ε.Ε. εισπράττει το φορολογικό έλλειμμα των δικών της πολυεθνικών. Για παράδειγμα, αν ο διεθνώς συμφωνημένος ελάχιστος φόρος είναι 25% –επίπεδο που θεωρείται από τους ειδικούς μέτριο– και μια γερμανική πολυεθνική φορολογείται με 10% για τα κέρδη που δηλώνει στη Σιγκαπούρη, τότε το Βερολίνο θα επιβάλει επιπλέον φόρο 15%, έτσι ώστε η τελική φορολόγηση αυτών των κερδών να ανέλθει στο 25%.

Η επιβολή ενός τέτοιου ελάχιστου φόρου εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα της Ε.Ε. από τη φορολόγηση των εταιρειών φέτος κατά 50%, από 340 δισ., που προβλέπονται, σε περίπου 510 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις πολυεθνικές ανέρχεται στο 1,2%, δηλαδή από το 2,4% στο 3,6% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Κάτι που δείχνει ότι η εισπρακτική δυνατότητα ενός από κοινού συμφωνηθέντος ελάχιστου εταιρικού φόρου είναι τεράστια. Το μέγεθος των εσόδων είναι, ωστόσο, στενά εξαρτημένο από το ύψος του συντελεστή. Με 21%, η Ε.Ε. θα εισπράξει 100 δισ. ευρώ επιπλέον, με 15%, μόνο 50 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ελάχιστου εταιρικού φόρου μόνο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ οι τρίτες χώρες δεν αλλάζουν τη φορολογική τους πολιτική. Σε αυτό το σενάριο, κάθε χώρα της Ε.Ε. εισπράττει τον επιπλέον φόρο των πολυεθνικών της όπως προβλέπει η πρώτη περίπτωση συν ένα μέρος του φορολογικού ελλείμματος των πολυεθνικών που έχουν συσταθεί εκτός Ε.Ε., βάσει του προορισμού των πωλήσεών τους.

Για παράδειγμα, σε μια βρετανική εταιρία που πραγματοποιεί το 20% των πωλήσεων της στη Γερμανία το Βερολίνο θα εισπράξει το 20% του φορολογικού της ελλείμματος. Με ελάχιστο συντελεστή 25%, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξήσει φέτος τα εταιρικά φορολογικά της έσοδα κατά 200 δις ευρώ – τα 170 δισ. ευρώ από πολυεθνικές της Ε.Ε. και τα 30 δισ. από μη ευρωπαϊκές πολυεθνικές. Η τεράστια διαφορά των εσόδων από τις ευρωπαϊκές και μη πολυεθνικές υποδεικνύει πόσο πιο σημαντικό είναι η Ε.Ε. να φορολογήσει και να εποπτεύσει πρωτίστως τις δικές της εταιρείες.

Στο τρίτο σενάριο η μελέτη εκτιμά την περίπτωση που μόνη της μια χώρα της Ε.Ε. αποφασίζει να επιβάλλει μονομερώς ελάχιστο εταιρικό φόρο στις πολυεθνικές. Προς μεγάλη έκπληξη, η μελέτη διαπιστώνει ότι η χώρα αυτή, επιβάλλοντας μονομερώς ελάχιστο συντελεστή 25%, θα καταφέρει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα από τις πολυεθνικές κατά 70%! Το πιο πιθανό, δε, είναι ότι και άλλες χώρες της Ε.Ε. θα ακολουθήσουν, καθώς θα διεκδικήσουν μερίδιο από το φορολογικό έλλειμμα των πολυεθνικών που καρπώνεται αρχικά η πρωτοπόρος χώρα. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή του φορολογικού ανταγωνισμού προς τα κάτω και να ανοίξει τον δρόμο για μια φιλόδοξη συμφωνία ενός υψηλού ελάχιστου εταιρικού φόρου τόσο μέσα στην Ε.Ε. όσο και παγκοσμίως.

Η μελέτη διαπιστώνει, τέλος, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αν τους επιβληθεί ελάχιστος φόρος 25%, θα αναγκαστούν να καταβάλουν 44% περισσότερα.

Η Ελλάδα

Σε περίπτωση υιοθέτησης ελάχιστου εταιρικού φόρου 25% στις πολυεθνικές, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει φέτος επιπλέον φόρους 1,6 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 33% των σημερινών της εσόδων από τη φορολόγηση των εταιρειών και ισοδυναμεί με το 9,9% των δαπανών για την υγεία. Αν ο ελάχιστος συντελεστής φορολόγησης των εταιρειών οριζόταν υψηλότερα, στο 30%, τα επιπλέον φορολογικά της έσοδα από τις πολυεθνικές φέτος θα χτύπαγαν τα 2,9 δισ. ευρώ. Αντίθετα, χαμηλότερα, στο 21%, τα επιπλέον έσοδα θα περιορίζονταν στα 600 εκατ. ευρώ και με 15% στα μόλις 100 εκατ. ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσέλαβαν τον λύκο σύμβουλο... της στάνης
Πενήντα οκτώ ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να ακυρώσει σύμβαση με την BlackRock που προσελήφθη ως... περιβαλλοντικός σύμβουλος, ενώ κατέχει και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πετρελαϊκών εταιρειών...
Προσέλαβαν τον λύκο σύμβουλο... της στάνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πλάτες» στις πολυεθνικές από την Ε.Ε.
Μπλόκο έβαλε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σημαντικότερη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Δεκατρείς χώρες-μέλη απέρριψαν πρόταση της Κομισιόν .
«Πλάτες» στις πολυεθνικές από την Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
Παρότι οι KPMG, PwC, Deloitte και Ernst&Young, οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου, αποτελούν παίκτες-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία φοροαποφυγής, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη τις...
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και «λοιπές δυνάμεις» μας... δουλεύουν ψιλό γαζί
Με τον μανδύα των διαβόητων «μεταρρυθμίσεων» οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση, αν και στις εκθέσεις και στις συνόδους δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε μέτρα για μείωση της φτώχειας και των...
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και «λοιπές δυνάμεις» μας... δουλεύουν ψιλό γαζί
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βραβεία υποκρισίας και κυνισμού
Ο Πικετί απονέμει βραβείο κυνισμού στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Luxleaks εξηγεί ήρεμα στην κατάπληκτη Ευρώπη ότι δεν είχε άλλη αναπτυξιακή επιλογή (από το να κάνει τη...
Βραβεία υποκρισίας και κυνισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας