• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συνεχίζουμε χαλαρά»

 • A-
 • A+
Η Ευρώπη έχει ακόμα ανάγκη την ΕΚΤ ● Μέλος της εκτελεστικής επιστοπής της τράπεζας, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, παρά τη μικρή άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, αποκλείει «αποσυμπίεση» και απόσυρση του προγράμματος αγορών τίτλων.

Μήνυμα προς λιμοκοντόρους ραντιέρηδες και λοιπές δυνάμεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που πιέζουν τον τελευταίο καιρό υπέρ μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής επιζητώντας το πιο ακριβό -και προσοδοφόρο στην πορεία γι’ αυτούς- χρήμα, έστειλε χθες η Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διεμήνυσε με συνέντευξή της στο Reuters ότι η οικονομία της ευρωζώνης πέρασε μεν το σημείο καμπής μετά τη διπλή ύφεση στην οποία διολίσθησε λόγω πανδημίας, συνεχίζει όμως να έχει την ανάγκη στήριξης από την ΕΚΤ.

Το μήνυμα αυτό έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου όπου θα συζητηθεί ο μελλοντικός ρυθμός αγορών ομολόγων του έκτακτου προγράμματος (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που υιοθετήθηκε πέρυσι για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η συζήτηση αυτή πραγματοποιείται ενώ η οικονομία της ευρωζώνης αναδύεται από την ύφεση και οι προβλέψεις της Κομισιόν ανεβάζουν την ετήσια ανάπτυξη φέτος πάνω από το 4%.

Πάνω σε αυτές τις εκτιμήσεις αλλά και στην ευρύτερη αισιοδοξία που τροφοδοτεί η πορεία της πανδημίας, η αγορά έχτισε προσδοκίες ραγδαίας βελτίωσης τους τελευταίους μήνες οδηγώντας σε άνοδο τις ονομαστικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων βρίσκεται σήμερα 45 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο, στο -0,2%. Επίπεδο το οποίο, αν και αρνητικό, είναι το υψηλότερο των τελευταίων 2 ετών. Η άνοδος αυτή στις αποδόσεις των ομολόγων ευρώ, παρότι δεν θεωρείται υπερβολική, ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ αγόραζε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους κάθε μήνα.

Μερίδα της αγοράς ανησυχεί γι’ αυτήν την άνοδο και υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε σημάδι υποχώρησης θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις. Η Σνάμπελ απέρριψε αυτές τις ανησυχίες. Τόνισε ότι «οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων είναι μια φυσική εξέλιξη στο σημείο καμπής της ανάκαμψης, οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι με αποτέλεσμα την άνοδο των ονομαστικών αποδόσεων». «Αυτό ακριβώς περιμέναμε, αυτό βλέπουμε σήμερα, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές», τόνισε προσθέτοντας ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι σε γενικές γραμμές σταθερά.

Η Γερμανίδα απέρριψε όμως και τις εκκλήσεις για την περιβόητη «αποσυμπίεση» (tappering) των αγορών χρέους της ΕΚΤ την οποία υποστηρίζουν τα συντηρητικά «γεράκια» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και οι «γύπες», τα «όρνια» και τα υπόλοιπα πτηνά του χρηματοοικονομικού συστήματος. Υποστήριξε ότι η ιδέα της σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων δεν συνάδει με τον στόχο του προγράμματος ΡΕΡΡ. «Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνεχή στήριξη της πολιτικής. Η πρόωρη απόσυρση είτε της δημοσιονομικής είτε της νομισματικής στήριξης θα ήταν μεγάλο λάθος» είπε, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλα τμήματα της οικονομίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και για να τους το ξεκόψει τελείως, διεμήνυσε ότι ακόμη κι αν το PEPP ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει... χαλαρά. «Είναι πιθανό όταν το PEPP ολοκληρωθεί, να μην έχουμε προσεγγίσει τον στόχο μας (για τον πληθωρισμό - κοντά στο 2%). «Σε αυτή την περίπτωση, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική και μετά το τέλος του PEPP», ξεκαθάρισε…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στην ανάπτυξη
Η ευρωζώνη βγήκε από τη διπλή ύφεση ● Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Πορτογαλία, Αυστρία και Λετονία. Ιταλία και Ισπανία, η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εμφάνισαν ισχυρή...
Επιστροφή στην ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
Φόβους για μια δεύτερη ύφεση στην ευρωζώνη φέτος τροφοδοτεί η αναθέρμανση της πανδημίας και η πτώση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών τον Οκτώβριο.
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
Σε χαμηλό 4ετίας με ετήσιο ρυθμό -0,3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζοντας για βαθύτερη ύφεση. Πιο κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ.
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
Στη έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο υπογραμμίζει την επισφαλή φύση της οικονομικής ανάκαμψης στον πλανήτη οκτώ χρόνια από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής...
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος εποχής εν μέσω κρίσης και αυτοσχεδιασμών
Περίπου 8 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers το παγκόσμιο κραχ που ακολούθησε, το μέλλον του κόσμου δείχνει πιο αβέβαιο από ποτέ. Ρότσιλντ, κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί εστιάζουν στο...
Τέλος εποχής εν μέσω κρίσης και αυτοσχεδιασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας