• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 1.8°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  6 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%
AP Photo/Armando Franca

Ecofin: «Εφαρμογή» προγραμμάτων η λέξη κλειδί για τους επόμενους μήνες

 • A-
 • A+

Την απόσυρση της γενικής ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων από το 2023 προανήγγειλε από το ECOFIN που συνεδρίασε στη Λισαβόνα, ο αρμόδιος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε αφενός την ανάγκη αποφυγής της πρόωρης απόσυρσης της στήριξης της οικονομίας και αφετέρου την υλοποίηση των προγραμμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με χρήση των σχετικών πόρων που αποφασίστηκαν πέρσι το καλοκαίρι και θα αρχίσουν να ρέουν φέτος.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική τόσο το τρέχον έτος όσο και το επόμενο και η γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ το 2022 και θα αποσυρθεί το 2023. Ωστόσο η Κομισιόν αναμένει ότι - όπως και άλλες κρίσεις στο παρελθόν - και αυτή η κρίση θα αφήσει πίσω της υψηλότερο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

«Οι τράπεζες της Ευρώπης, μαζί με ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση μιας επιτυχούς και ομοιόμορφης οικονομικής ανάκαμψης», τόνισε ο Αντιπρόεδρος.

«Μέχρι στιγμής, η ισχυρή ανταπόκριση της Ε.Ε. και της εθνικής πολιτικής έχει κρατήσει την αφερεγγυότητα των εταιρειών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχετικά χαμηλά στους ισολογισμούς των τραπεζών», υπενθύμισε. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε τα πράγματα έτσι», δήλωσε. «Και θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή ισορροπία, καθώς συντονίζουμε μεταξύ διαφορετικών μέτρων κρίσης και ανάκαμψης», προσέθεσε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μέσο ανάκτησης και ανθεκτικότητας είναι τόσο σημαντικό.  Θα μας οδηγήσει σε σταθερό και ασφαλέστερο έδαφος, καθώς μπαίνουμε στη φάση μετά την κρίση. Τώρα πρέπει να το εφαρμόσουμε και να πάρουμε τα χρήματα. Η λέξη-κλειδί για τους επόμενους μήνες θα είναι η εφαρμογή», επεσήμανε. «Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει 18 σχέδια και πολλά θα φτάσουν σύντομα. Στόχος μας είναι να δούμε τα χρήματα RRF να ρέουν ήδη το καλοκαίρι. Θα προσφέρουν ένα τεράστιο κίνητρο ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία, χωρίς να προσθέτουν εθνικά χρέη και ελλείμματα».

Επεσήμανε ακόμη ότι «αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα στα σχέδια φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρο», καθώς, όπως είπε, αυτά περιέχουν «συνολική κατάλληλη ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ισχυρή συμβολή στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και μια σταθερή κοινωνική εστίαση».
 
«Είμαστε τώρα σε επαφή με κράτη μέλη που έχουν υποβάλει σχέδια για να αναλύσουμε τις λεπτομέρειες, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις αξιολογήσεις. Γνωρίζουμε ότι τα κράτη μέλη ανησυχούν τώρα να λάβουν την προχρηματοδότηση το συντομότερο δυνατό. Εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αλλά αυτές είναι πολύπλοκες εκτιμήσεις. Πρέπει να το κάνουμε σωστά. Τα σχέδια πρέπει να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου και να οδηγήσουν σε μια θετική αναθεώρηση των οικονομιών μας.Έχουμε δύο μήνες και θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε λίγο τα πράγματα», ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις .«Αλλά αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι τα κράτη μέλη - το Συμβούλιο - χρειάζονται επίσης έναν μήνα για την αξιολόγησή τους».

Σχετικά με το μέλλον της περιβαλλοντικής φορολογίας, το άλλο θέμα του ECOFIN, ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι, αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη ως μέρος της ανάκαμψης. «Όλοι συμφωνήσαμε σε ορισμένα βασικά σημεία, ότι η πράσινη φορολογία μπορεί να συμβάλει στην ενθάρρυνση της αειφόρου χρήσης των πόρων, τη  μείωση των αποβλήτων και της ρύπανσης, να αποφέρει οικονομικά, κοινωνικά και οφέλη για την υγεία και να συμβάλλει στη διεύρυνση της φορολογικής μας βάσης και να ενθαρρύνει τη μετάβαση από τους φόρους εργασίας», κατέγραψε.

«Τον Ιούλιο, η Κομισιόν σκοπεύει να αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια, σύμφωνα με τον πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% για το 2030. Έτσι θα παρουσιάσουμε το πακέτο Fit for 55», ανακοίνωσε. Αυτό θα περιλαμβάνει μια πρόταση για την αναθεώρηση της ξεπερασμένης οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας και μια πρόταση για έναν μηχανισμό προσαρμογής των ορίων άνθρακα - ή CBAM.

Το CBAM - όπως εξήγησε - είναι ένα περιβαλλοντικό μέτρο και θα εξισώσει τις τιμές του άνθρακα που καταβάλλεται για εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα και θα παρέχει κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση της τιμολόγησης του άνθρακα παγκοσμίως, ανακοίνωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική...
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στριμώχνουν» την Ουγγαρία και για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Αλλαγές ζητούν από τη Βουδαπέστη οι Βρυξέλλες για τα 7,5 δισ. επιδοτήσεων που διεκδικεί, ώστε να «ενισχύεται το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
«Στριμώχνουν» την Ουγγαρία και για το Σχέδιο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
800 εκατ. ευρώ από την Ευρ. Επιτροπή για ανάκαμψη από την πανδημία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα επιχορηγήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του προσωρινού μέσου για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ευρώπης και την προώθηση μιας πιο...
800 εκατ. ευρώ από την Ευρ. Επιτροπή για ανάκαμψη από την πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ύστερα από μήνες δράματος, εκβιασμών και περιστασιακών πολιτικών κρίσεων, τα 27 εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ έδωσαν όλα την υποστήριξή τους στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση του πακέτου μέτρων τόνωσης της πανδημίας.
Ανοίγει ο δρόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας