• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.1°C / 38.6°C
  2 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.3°C / 39.1°C
  2 BF
  35%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 33.4°C / 38.8°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  1 BF
  40%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 33.0°C / 39.0°C
  5 BF
  10%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 35.4°C / 35.4°C
  4 BF
  9%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.6°C / 38.5°C
  3 BF
  13%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 36.6°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.9°C / 36.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 31.9°C / 37.4°C
  2 BF
  23%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.6°C / 35.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 36.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  40°C 39.9°C / 41.5°C
  4 BF
  17%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  41°C 34.6°C / 41.6°C
  3 BF
  11%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.8°C / 34.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.3°C / 39.4°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 33.3°C
  0 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.4°C / 40.2°C
  3 BF
  25%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 35.8°C / 35.8°C
  5 BF
  13%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παζάρια για τον εταιρικό φόρο

 • A-
 • A+
Ενθουσιώδης υποδοχή από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στην πρόταση της Αμερικανίδας ομολόγου του, Τζάνετ Γέλεν, για κατώτατο συντελεστή 15%, που πάντως είναι κάτω από το 21% που είχε προαναγγείλει ο Μπάιντεν. ● Οι πλούσιες χώρες θα ωφεληθούν από τη «νερωμένη» πρόταση που συζητείται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παζάρι, μαγείρεμα και νέρωμα των αρχικών προτάσεων υποδεικνύει η νέα θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που ωστόσο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό χθες από τη Γερμανία.

Την Πέμπτη που πέρασε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διεμήνυσε ότι οι ανά τον κόσμο πολυεθνικές εταιρείες θα έπρεπε να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 15% για τα κέρδη τους, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι σχετικές «συζητήσεις» που διεξάγονται αυτήν την περίοδο υπό την αιγίδα του Οργανισμού Συνεργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «θα έπρεπε να παραμείνουν φιλόδοξες και να ωθήσουν προς έναν ακόμη υψηλότερο φορολογικό συντελεστή».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του φόρου αυτού, η Γέλεν είπε ότι η υιοθέτησή του θα αποθαρρύνει τη μεταφορά των κερδών από τις επιχειρήσεις σε χώρες με υπερβολικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και θα σταματήσει τον εξοντωτικό φορολογικό ανταγωνισμό των κυβερνήσεων προς τα κάτω που στεγνώνει τα δημόσια ταμεία από έσοδα.

«Η διεθνής φορολογική αρχιτεκτονική πρέπει να σταθεροποιηθεί, οι παγκόσμιοι όροι ανταγωνισμού οφείλουν να είναι δίκαιοι και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι χώρες θα συνεργάζονται προκειμένου να διατηρηθούν οι φορολογικές μας βάσεις και να διασφαλιστεί ότι το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο και εξοπλισμένο για να καλύψει τις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας του 21ου αιώνα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου της.

Την πρόταση της Γέλεν καλωσόρισε ένθερμα χθες το πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος μίλησε «για μεγάλη πρόοδο». «Είμαστε χαρούμενοι καθώς διαφαίνεται λύση αυτό το καλοκαίρι. Η νέα κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει τη διαφορά, καθώς δηλώνει ότι είναι εφικτό να εφαρμοστεί ο φόρος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σολτς σε δημοσιογράφους από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας όπου συναντήθηκαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης

Ωστόσο η νέα πρόταση των ΗΠΑ για κατώτατο παγκόσμιο φόρο 15% είναι αρκετά χαμηλότερη από το 21% που είχε αρχικά προτείνει ο Τζο Μπάιντεν. Το αρχικό σχέδιο που είχε καταθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος για τον τερματισμό του φορολογικού ανταγωνισμού προς τα κάτω προέβλεπε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή των εταιρικών κερδών στο 21%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Tax Justice Network, ένας τέτοιος φόρος, αν εφαρμοζόταν σωστά, θα μπορούσε να αποδώσει στις κυβερνήσεις του πλανήτη κάθε χρόνο απλήρωτους φόρους ύψους μεγαλύτερου των 640 δισ. δολαρίων από τις πολυεθνικές εταιρείες. Η πρόταση αυτή όμως έχει μπει εδώ και καιρό στο... πλυντήριο του ΟΟΣΑ όπου συζητείται μια πολύ πιο «νερωμένη» εκδοχή της.

Το σχέδιο που προωθείται –αν υιοθετηθεί– θα μειώσει τους φόρους τους οποίους θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες κατά περίπου 25% σε σχέση με το παραπάνω ποσό, ενώ την πλειονότητα των νέων εσόδων θα καρπωθούν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Δηλαδή το κλαμπ των πλουσίων χωρών του πλανήτη που σήμερα –με φορολογικούς παραδείσους τύπου Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου– είναι υπεύθυνο για τα 2/3 της φορολογικής κατάχρησης των πολυεθνικών εταιρειών παγκοσμίως.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο κρούσμα επιλεκτικής... όρασης για τα «σαΐνια» της PwC
Στο μικροσκόπιο (και) της αμερικανικής Εποπτικής Αρχής Ορκωτών Λογιστών μπαίνει η ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers για τους «ελέγχους-μαϊμού» στην ιταλική θυγατρική της British Telecom. Οι λογιστές...
Νέο κρούσμα επιλεκτικής... όρασης για τα «σαΐνια» της PwC
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ζήσε Μάη μου...» για φορολόγηση των πολυεθνικών
H οικονομική ηγεσία των χωρών του G20 επικύρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη συμφωνία για τη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η οριστική εφαρμογή της θα πάρει καιρό.
«Ζήσε Μάη μου...» για φορολόγηση των πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδοξο τέλος για τον Τζον ΜακΑφι
O πολυτάραχος βίος του πρωτοπόρου δημιουργού του αντιιικού λογισμικού McAfee, Τζον ΜακΑφι, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του σε φυλακή της Βαρκελώνη, μετά την απόφαση Ισπανών δικαστών υπέρ της έκδοσης του στις...
Αδοξο τέλος για τον Τζον ΜακΑφι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδεικτικοί οι φόροι για... πλούσιους
Αποκαλυπτική η έρευνα της ProPublica σύμφωνα με την οποία στις ΗΠΑ οι πλουσιότεροι μπορούν -απολύτως νόμιμα- να πληρώνουν απειροελάχιστο φόρο εισοδήματος σε σχέση με αυτά που κερδίζουν.
Ενδεικτικοί οι φόροι για... πλούσιους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας