• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 9.5°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.8°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 7.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 8.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λάδι» η Amazon

 • A-
 • A+
Το Δικαστήριο της Ε.Ε. ανέτρεψε απόφαση που είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 η οποία υποχρέωνε την πολυεθνική να πληρώσει στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου μη καταβληθέντες φόρους ύψους 250 εκατ. ευρώ ● Είναι η δεύτερη φορά (είχε απαλλάξει και την Apple) που το γενικό δικαστήριο της Ε.Ε. ανατρέπει απόφαση της Δανέζας επιτρόπου Ανταγωνισμού.

Δεν απέκτησε αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της φοροδιαφεύγοντας η Amazon, έκρινε χθες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια απόφαση που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αποτελεί χτύπημα στον αγώνα καταπολέμησης της φοροαποφυγής των πολυεθνικών.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση που είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 η οποία υποχρέωνε την Amazon να πληρώσει στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου μη καταβληθέντες φόρους ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εκρινε συγκεκριμένα ότι δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Αmazon απολάμβανε ειδική ευνοϊκή φορολογική συμφωνία από το Λουξεμβούργο το 2006.

Ωστόσο οι αποκαλύψεις Luxleaks είχαν φέρει στο φως το 2014 ότι τόσο η Amazon όσο και εκατοντάδες άλλες πολυεθνικές εταιρείες απολάμβαναν επί χρόνια τέτοιου είδους ευνοϊκές συμφωνίες από τις αρχές του Λουξεμβούργου οι οποίες τους επέτρεπαν την αποφυγή καταβολής φόρων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα κέρδη που είχαν αποκτήσει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πολυεθνικές είχαν θυγατρικές εταιρείες στο Μεγάλο Δουκάτο στις οποίες μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ευνοϊκές συμφωνίες που απολάμβαναν καθιστούν τη φορολόγησή τους εκεί μηδαμινή.

Αυτή η πανθομολογούμενη αλήθεια δεν αποδείχθηκε σύμφωνα με το δικαστήριο για την περίπτωση της Amazon. «Η Κομισιόν δεν απέδειξε επαρκώς νομικά ότι υπήρξε αδικαιολόγητη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ευρωπαϊκής θυγατρικής του ομίλου Amazon», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απόφασή του χθες το δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 επιχειρηματολογώντας για την τότε απόφασή της για τον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου, η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε δηλώσει από την πλευρά της: «Το Λουξεμβούργο παρείχε παράνομα φορολογικά οφέλη στην Amazon με αποτέλεσμα σχεδόν τα 2/3 των κερδών της να μη φορολογούνται. Με άλλα λόγια επετράπη στην Amazon να πληρώσει 4 φορές λιγότερο φόρο απ’ ό,τι οι υπόλοιπες ντόπιες εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανόνες. Κάτι το οποίο είναι με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις παράνομο. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να παρέχουν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη σε πολυεθνικούς ομίλους έναντι των υπόλοιπων εταιρειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που το γενικό δικαστήριο της Ε.Ε. ανατρέπει απόφαση της Βεστάγκερ για φοροαποφυγή πολυεθνικής. Πέρυσι είχε απαλλάξει την Apple από την πληρωμή αντίστοιχων μη καταβληθέντων φόρων ύψους 13 δισ. ευρώ στον άλλο μεγάλο φορολογικό παράδεισο της Ε.Ε., την Ιρλανδία. Το δικαστήριο δείχνει με τις αποφάσεις αυτές ότι δεν θεωρεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση τη σκανδαλώδη ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μιας εταιρείας. Υποδεικνύει επί της ουσίας έτσι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λοιπούς ενδιαφερομένους ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών μέσω της παραπομπής τους για παραβίαση του ανταγωνισμού είναι χαμένη και ότι χρειάζεται πλέον απελπιστικά μια κοινή φορολογική νομοθεσία στην Ε.Ε. για όσους κλέβουν τις κυβερνήσεις.

Η δικαστική απόφαση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι η Amazon -πάντα χάρη στη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο- δεν πλήρωσε δεκάρα τσακιστή πέρυσι για φόρο στην Ευρώπη παρότι τα έσοδά της χτύπησαν ρεκόρ (βλ. «Εφ.Συν.» 5/5/2021, Το «θαύμα» της Amazon).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνα» σε Amazon και Apple από την Ιταλία για αθέμιτο ανταγωνισμό
Οι δύο εταιρείες φαίνεται να τράβηξαν την προσοχή της αντιμονοπωλιακής αρχής της Ιταλίας μετά την ανίχνευση της συνέργειας τους σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
«Καμπάνα» σε Amazon και Apple από την Ιταλία για αθέμιτο ανταγωνισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανίσχυρες στην κρίση οι big tech
Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook, Tesla και Netflix είχαν σε κάθε λεπτό του α' τριμήνου μέσα έσοδα 373.606 δολαρίων ● Πρώτη η Amazon, τα έσοδα της οποίας ξεπέρασαν τα 100 δισ. $ για δεύτερο...
Πανίσχυρες στην κρίση οι big tech
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμαρώνει η Amazon για τους «λομπίστες» της στις Βρυξέλλες
Εσωτερικό έγγραφό της αποκαλύπτει πώς κατάφερε ο αμερικανικός κολοσσός να «σκοτώσει» αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε.
Καμαρώνει η Amazon για τους «λομπίστες» της στις Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικό ξεπούλημα στις αγορές! 
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αυτήν την εβδομάδα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη βούτηξαν βαθιά, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Γενικό ξεπούλημα στις αγορές! 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ψηφιακοί κολοσσοί απαξιώνουν την Ε.Ε.
Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν για ακόμα μια φορά οι πανίσχυροι αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Οι ψηφιακοί κολοσσοί απαξιώνουν την Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαίωση της φοροδιαφυγής!
Πλήγμα στην προσπάθεια να μπει τέλος στην ασυλία των πολυεθνικών από το Ευρωδικαστήριο, που δικαίωσε την Apple και την ιρλανδική κυβέρνηση κρίνοντας ότι η φοροαποφυγή ύψους 13 δισ. ευρώ δεν αποτελεί αθέμιτη...
Δικαίωση της φοροδιαφυγής!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας