• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.7°C / 33.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 31.6°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 32.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 32.0°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 27.9°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 29.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.6°C
  2 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.7°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  21%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τα πλεονάσματα σας περιμένουν...»

 • A-
 • A+
Βιώσιμο μεν το ελληνικό χρέος, αλλά μόλις η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάκαμψη θα πρέπει να επανέλθει και στους δημοσιονομικούς στόχους, υπενθυμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στρος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο ESM προειδοποιεί ότι η «ανακωχή» των χαμηλών επιτοκίων με τις αγορές δεν είναι αιώνια

«Μόλις ξεκινήσει η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δημοσιονομικό στόχο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στρος, στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που παρουσιάστηκε χθες. Οπερ σημαίνει, επιστροφή στη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2022 και 2% από το 2023 μέχρι και το 2060! Παρότι η αναφορά στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι τυπική και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής για το 2022, η υπενθύμιση του βραχνά των υψηλών πλεονασμάτων από τον ESM παραπέμπει σε μια πολιτική διαπραγμάτευση που κάθε άλλο παρά ανώδυνη θα είναι.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο ESM αποφαίνεται πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, παρά την εκτίναξή του πάνω από το 200% του ΑΕΠ μετά την πανδημία, δεν διευκολύνει την πολιτική διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων.

«Αν και η οικονομική επιβάρυνση της τρέχουσας πανδημίας έχει αυξήσει τα επίπεδα του χρέους και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, δεν είμαστε μπροστά σε ακόμα μια κρίση χρέους. Οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Ε.Ε. μπορούν να διασφαλίσουν την τρέχουσα διατηρησιμότητα του χρέους της Ελλάδας, παρά τις υπόλοιπες, μακροπρόθεσμες προκλήσεις», σημειώνει στην έκθεσή του ο Ρολφ Στρος, διατυπώνοντας τη σχετικά παράδοξη εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό,τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους». Κι αυτό παρότι κατάγραψε τη δεύτερη βαθύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2021, ενώ για φέτος εκτίμηση της Deutsche Bank που μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας βλέπει στην ελληνική οικονομία την ισχνότερη ανάκαμψη, 2%, έναντι 4,8% της ευρωζώνης.

Ο οικονομολόγος του ESM προειδοποιεί ότι η «ανακωχή» των χαμηλών επιτοκίων με τις αγορές δεν είναι αιώνια:

«Μόλις η ΕΚΤ προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική και η αγορά περιουσιακών στοιχείων είναι λιγότερο διαθέσιμη, ο κίνδυνος χώρας θα παίξει ξανά μεγαλύτερο ρόλο στο κόστος χρηματοδότησης. Τα επιτόκια θα αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα», τονίζει και εμμέσως προτείνει την προσήλωση στον δημοσιονομικό στόχο (πλεόνασμα) ως μέσο εξασφάλισης της εμπιστοσύνης των αγορών χρέους. Στα θετικά καταγράφει τις επιχορηγήσεις ύψους 18,2 δισ. ευρώ που θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης (τα άλλα 12,5 δισ. είναι δάνεια που θα αυξάνουν το χρέος). Συνολικά, το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα ισοδυναμεί με περίπου 17,8% του ΑΕΠ της, σημειώνει ο Ρολφ Στρος.

Οσον αφορά το ελληνικό χρέος, ο ESM επιχειρηματολογεί ως εξής για τη βιωσιμότητά του: «Η δομή του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί πολύ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ESM και στον προκάτοχό του, στους πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού του EFSF και στις ασκήσεις διαχείρισης ευθύνης στο πλαίσιο του προγράμματος ESM. Ο ΕSM κατέχει περίπου το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η σταθμισμένη εναπομένουσα διάρκεια των δανείων του ESM/EFSF είναι 31 χρόνια - πολύ μεγαλύτερη από αυτή του υπόλοιπου χρέους. Λόγω του χαμηλού επιτοκίου γι' αυτά τα δάνεια -χάρη στο χρηματοδοτούμενο από την αξιολόγηση AAA κόστος χρηματοδότησης (του ESM) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου- το ετήσιο κόστος της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο για το συνολικό επίπεδο του χρέους της. Η γενική μείωση των επιτοκίων και η συμπίεση των ασφαλίστρων κινδύνου έχει μειώσει το πραγματικό επιτόκιο του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης από 7,3% το 2000 σε περίπου 1,5% το 2020. Η Ελλάδα κλειδώνει τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια επεκτείνοντας περαιτέρω τη διάρκεια της έκδοσής της και μέσω ανταλλαγής επιτοκίων», καταλήγει η έκθεση του Ρολφ Στρος.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
Οι… τσιγκούνηδες του Βορρά αναμένεται να θέσουν ζήτημα, αν μια χώρα χρειαστεί περαιτέρω δάνεια για την πανδημία, να τα πάρει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή να υπογράψει μνημόνια!
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι από το 2023, τα... κεφάλια πάλι μέσα!
Την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα επιβεβαιώνει απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικαλούμενος μάλιστα την εκτίμηση ότι το ίδιο επιθυμεί...
Κι από το 2023, τα... κεφάλια πάλι μέσα!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων προβλέπει το ΔΝΤ
Στην εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) -που αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις- το Ταμείο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας.
Διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων προβλέπει το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική...
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
4η έκδοση ομολόγου από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε 7ετές ομόλογο λήξης στις 4 Οκτωβρίου 2028 και άντλησε επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού.
4η έκδοση ομολόγου από την Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup
Σε δυο εβδομάδες ξεκινά η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ● «Χρειάζεται συναίνεση», λέει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ● «Πάμε καλύτερα, αλλά δεν είμαστε ακόμη έξω από το...
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας