Ντεμπούτο στο χρηματιστήριο έκανε χθες η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η Coinbase, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων.
Η Coinbase -η πρώτη μεγάλη εταιρεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων που εισάγεται στο χρηματιστήριο- σε περίπτωση που δει την αποτίμησή της να αγγίζει το ανώτατο όριο των 100 δισ. δολαρίων θα ενταχθεί αυτομάτως στο κλαμπ των 100 πιο πολύτιμων εταιρειών των ΗΠΑ.
Η αμερικανική αγορά υψηλής τεχνολογίας Nasdaq -στην οποία η Coinbase επέλεξε την απευθείας εισαγωγή της πουλώντας άμεσα τις μετοχές της εκεί (αντί της παραδοσιακής αρχικής δημόσιας προσφοράς μετοχών με τη μεσολάβηση των θεσμικών επενδυτών)- έδωσε τιμή αναφοράς 250 δολάρια στη μετοχή της. Η τιμή αυτή αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες συναλλαγές στην ιδιωτική αγορά και τις εισροές επενδύσεων από τραπεζίτες. Αποτιμά ακόμα τη συνολική αξία της Coinbase στα 65,3 δισ. δολάρια. Ωστόσο δεν καθορίζει το επίπεδο στο οποίο θα ανοίξει η μετοχή της.
Βάσει των τελευταίων άμεσων δημόσιων προσφορών άλλων εταιρειών που έλαβαν χώρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η τιμή της μετοχής προβλεπόταν να εκτοξευθεί πάνω από 35%, περί τα 343 δολάρια, που ήταν η μέση τιμή της στην ιδιωτική αγορά το α' τρίμηνο.
Τα έσοδα της Coinbase αυτό το τρίμηνο ήταν 1,8 δισ. δολάρια, εννιαπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 730 εκατ. δολάρια -έναντι 32 εκατ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών στην πλατφόρμα της συνιστούν φυσικά οι αγοραπωλησίες των bitcoin και ethereum, οι τιμές των οποίων εκτοξεύθηκαν το τελευταίο 12μηνο πάνω από 800% και 300% αντίστοιχα. Χθες μάλιστα το bitcoin κατέγραψε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 64.000 δολάρια.
Κάποιοι αναλυτές υπογράμμιζαν χθες ότι η εισαγωγή της Coinbase στο χρηματιστήριο αποτελεί κομβικής σημασίας γεγονός για τον τομέα των κρυπτονομισμάτων καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίησή τους. Υπάρχουν ωστόσο και οι ενστάσεις αφού τα ψηφιακά νομίσματα ενέχουν ακόμη τεράστιους κινδύνους. Οι διακυμάνσεις των τιμών τους είναι ακραίες και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε όσους τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε αυτά. Στα τέλη του 2017, για παράδειγμα, το bitcoin είχε αγγίξει τα 20.000 δολάρια. Λίγο καιρό μετά όμως κατέρρευσε υποχωρώντας μέχρι και τα 3.000 δολάρια.
Η αστάθεια αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα των επικριτών του bitcoin, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις ενός νομίσματος, όπως το να ενεργεί ως μέσο ανταλλαγής ή αποθήκευσης αξίας. Οι ίδιοι θεωρούν τις σημερινές τιμές του bitcoin και των άλλων νομισμάτων του είδους παραφουσκωμένες και εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα σκάσουν με πάταγο παρασύροντας μαζί τους και εταιρείες που είναι βαριά εξαρτημένες από αυτά όπως η Coinbase. Διόλου τυχαία αρκετές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν αυξανόμενα να θέσουν τα κρυπτονομίσματα υπό την εποπτεία τους ενώ κάποιες ακόμη και να τα απαγορεύσουν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας