• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 17.0°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.8°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.7°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.3°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.6°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.6°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  75%

Φάμπιο Πανέτα

ECB
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χάνουμε 2 χρόνια ανάπτυξης»

 • A-
 • A+
Ηχηρή προειδοποίηση του Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ, ο οποίος θέτει και το ζήτημα άνισης ανάκαμψης μεταξύ των κρατών-μελών

Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από τα μέσα του 2022, ενώ αντίθετα η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει φέτος, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος προτρέπει να μη «στοιχηματίζουμε σε μια γρήγορη ανάκαμψη» καθώς η ζημιά στον οικονομικό ιστό λόγω πανδημίας θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα ορατό.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε χάσει μόνιμα δύο χρόνια ανάπτυξης», είπε σε συνέντευξή του στην El Pais ο Ιταλός αξιωματούχος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή, η διάθεση του εμβολίου επιταχύνεται, αλλά παραμένει αργή και σε ορισμένες χώρες η πανδημία εξαπλώνεται γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές. «Πρέπει να δώσουμε στους καταναλωτές και τους επενδυτές περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο Φ. Πανέτα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη φιλοδοξία ώστε «να βοηθήσουμε την οικονομική δραστηριότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να δούμε τον πληθωρισμό να συγκλίνει προς τον στόχο μας». Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό προέβλεψε ότι θα παραμείνει πολύ κάτω από το 2% σε σύγκριση με περίπου 2% στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Το μήνυμα του Φάμπιο Πανέτα προς τις Βρυξέλλες είναι σαφές και αφορά και την επόμενη ημέρα, θέτοντας και το ζήτημα άνισης ανάκαμψης μεταξύ των κρατών-μελών, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη διαπίστωση του Ισπανού δημοσιογράφου, ότι ύστερα από μία εβδομάδα του Πάσχα (σ.σ.: των Καθολικών) χωρίς τουρίστες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν μπορεί να σωθεί το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν οι προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος είναι πολύ αισιόδοξες, ο Πανέτα έθεσε το γενικότερο πλαίσιο.

«Σε γενικές γραμμές, δεν θα ήταν συνετό να στοιχηματίσετε σε μια γρήγορη ανάκαμψη. Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναμενόμενη βελτίωση που στο τέλος ενδέχεται να μην υλοποιηθεί. Και ακόμη και αν καταφέρουμε να βγούμε σύντομα από την πανδημία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά στον οικονομικό ιστό από ό,τι είναι σήμερα ορατό» και παραδέχθηκε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απόκλισης μεταξύ των κρατών-μελών καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει διαφορετικά κάθε χώρα, ανάλογα με την έκθεσή της στους τομείς που πλήττονται περισσότερο.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ ο Φάμπιο Πανέτα υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ είναι φιλόδοξο, ειδικά φέτος, «και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι αναπτυξιακές μας πορείες αποκλίνουν». Και μια ταχύτερη ανάκαμψη βοηθά τα φτωχότερα μέλη της κοινωνίας, υπογραμμίζει ο Ιταλός αξιωματούχος καλώντας την Ε.Ε. και ειδικότερα το Βερολίνο να… επιταχύνουν.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το μπλόκο του γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πανέτα εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί απόφαση το συντομότερο δυνατό. «Χρειαζόμαστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να απελευθερωθούν γρήγορα. Ολα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα επωφεληθούν από μια ταχύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανάκαμψη», είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η επιβράδυνση των εμβολιασμών
Mε τις διαταραχές που μπορεί κάποιος να προβλέψει στην αγορά εργασίας και τη ζήτηση, «η πανδημία συνεχίζει να είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη».
ΕΚΤ: Απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η επιβράδυνση των εμβολιασμών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
Η δίψα των μικρομεσαίων για ρευστότητα, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στις εποπτευόμενες από την ΕΚΤ συστημικές τράπεζες και οι πιέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ● Το...
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως και η Γερμανία... αλλαξοπίστησε
Τριγμούς στην κεντροδεξιά πολυκατοικία και στον αυστηρό κανονισμό της με τον οποίο ελέγχει τις τύχες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. φαίνεται να δημιουργούν η παρατεταμένη υγειονομική και οικονομική κρίση, η μεγάλη...
Ως και η Γερμανία... αλλαξοπίστησε
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανευρωπαϊκή bad bank φέρνει η πανδημία 
Με φόντο τις εκτιμήσεις για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων, ο επικεφαλής του SSM (EKT) στέλνει μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ότι χωρίς ένα τέτοιο μέτρο το τραπεζικό σύστημα «θα αγωνίζεται με τα συντρίμμια...
Πανευρωπαϊκή bad bank φέρνει η πανδημία 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ προς Ε.Ε.: Μονιμοποιείστε το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πυρήνας αυτού του σχήματος - ένα ποσό 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χορηγήσεις - θα παράσχει ένα καθαρό κέρδος αξίας μεγαλύτερης του 10% των οικονομιών της Κροατίας και της Βουλγαρίας και περίπου 9% της...
ΕΚΤ προς Ε.Ε.: Μονιμοποιείστε το Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας