• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.1°C / 28.4°C
  1 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 25.0°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.1°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  87%
AP Photo/Alex Brandon
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μανιφέστο παγκόσμιου ελάχιστου φόρου

 • A-
 • A+
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ζητεί να μπει τέλος στον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω, στην προσπάθεια να στηρίξει το σχέδιο Μπάιντεν για δημόσιες δαπάνες 4 τρισ. δολαρίων σε υποδομές και κοινωνικό κράτος.

Tην πρώτη της σημαντική ομιλία ως υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε χθες η Τζάνετ Γέλεν προκειμένου να στείλει μήνυμα υπέρ της επιβολής ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στις πολυεθνικές. Μιλώντας στο ανεξάρτητο think tank Chicago Council on Global Affairs, η Γέλεν τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι περισσότερο από την ανωτερότητα των αμερικανικών εταιρειών έναντι των εταιρειών του υπόλοιπου κόσμου. Η ανταγωνιστικότητα, διεμήνυσε, «έχει να κάνει με τη διασφάλιση πως οι κυβερνήσεις διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα από τα οποία συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα προκειμένου να επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις· έχει να κάνει ακόμη και με τη δίκαιη κατανομή του βάρους της χρηματοδότησης της κυβέρνησης σε όλους τους πολίτες».

Συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή ενός ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών παγκοσμίως θα βάλει τέλος στον «φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω», στον οποίο επιδίδονται οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις προκειμένου να προσελκύσουν εταιρικά κεφάλαια. Η παρέμβαση της Γέλεν δεν είναι άσχετη με τις εξαγγελίες Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα τεράστιο σχέδιο δημόσιων δαπανών ύψους 2 τρισ. δολαρίων για τη βελτίωση των υποδομών, ενώ στις επόμενες ημέρες ανακοινώνει ισόποσο πακέτο δαπανών με επίκεντρο την υγεία, την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών. Η χρηματοδότηση αυτών των δαπανών προβλέπεται να καλυφθεί από την υψηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των πλουσίων.

Στα σχέδια του Μπάιντεν είναι, πέρα από την αύξηση του εγχώριου φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 21% σε 28%, και η φορολόγηση των κερδών που πραγματοποιούν στο εξωτερικό, από 10,5% σήμερα στο 21%. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι αν οι υπόλοιπες χώρες δεν ακολουθήσουν στην υιοθέτηση του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου και η κυβέρνησή του αναγκαστεί να προχωρήσει μόνη της, υπάρχει ο κίνδυνος μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και τα σχέδιά του να πάνε στράφι. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μάχη της πειθούς και της προώθησης των σχεδίων του στο εσωτερικό και στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος επιστράτευσε -μέχρι στιγμής- πέντε υπουργούς (Μεταφορών, Ενέργειας, Στέγασης, Εργασίας, Εμπορίου).

Υψηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων δεν προβάλλει όμως μόνο η κυβέρνηση Μπάιντεν αυτόν τον καιρό, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε κεφάλαια της εξαμηνιαίας έκθεσης του Fiscal Monitor που προδημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο κάνει έκκληση για την υιοθέτηση προοδευτικής και έκτακτης φορολόγησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη από την πανδημία, μεταξύ άλλων και με τη φορολογία των πλεοναζόντων εταιρικών κερδών αλλά και των υψηλών εισοδημάτων.

Η γνωστή ΜΚΟ Oxfam καλωσόρισε την έκκληση του Ταμείου, κράτησε όμως από την άλλη πλευρά και μικρό καλάθι. Τόνισε ότι η έρευνά της έδειξε πως το 85% των δανείων που το ΔΝΤ χορήγησε σε κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας συνιστούν... λιτότητα και φθίνουσα φορολόγηση στην περίοδο της ανάκαμψης. Αυτό δείχνει ότι το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές του συμβουλές -για φορολόγηση επιχειρήσεων και πλουσίων- όταν πρόκειται για τα δάνειά του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που συνιστά πλήγμα τόσο για τη...
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποδαρικό με αυξήσεις μισθών στις ΗΠΑ
Το φετινό ρεκόρ Πολιτειών, δήμων και κομητειών που προχωρούν σε αυξήσεις, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις των εργαζομένων για καλύτερες αποδοχές και αξιοπρεπή ζωή αλλά και την εκρηκτική άνοδο του...
Ποδαρικό με αυξήσεις μισθών στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντονισμένη «επίθεση» Μπάιντεν στο πετρέλαιο
Μεθοδεύει, σε συνεργασία με Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα, αλλά και την Κίνα, συγχρονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων για να πέσει η τιμή του μαύρου χρυσού. Ερωτηματικό η στάση της Ευρώπης.
Συντονισμένη «επίθεση» Μπάιντεν στο πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική ρελάνς από τις ΗΠΑ
Αλλάζει τα δεδομένα η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέο καθεστώς φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών και 21% παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ● Επιφυλακτική αντίδραση στην Ε.Ε.
Φορολογική ρελάνς από τις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Νιου Ντιλ του Μπάιντεν
2 τρισ. δαπάνες σε παραδοσιακές αλλά και ψηφιακές υποδομές σε βάθος οκτώ ετών προβλέπει το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, θα χρηματοδοτηθεί μέσω σταδιακής αύξησης της φορολόγησης των επιχειρήσεων και των...
Το Νιου Ντιλ του Μπάιντεν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φούσκα της GameStop
H GameStop είναι μια αμερικανική αλυσίδα λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών η οποία λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου χάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια πωλήσεις και μερίδιο αγοράς.
Η φούσκα της GameStop

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας