• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.8°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 24.4°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.1°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.2°C / 25.8°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.1°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.3°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 25.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 25.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  51%
© Stock Holidays | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπόδειγμα... εταιρικής κοινωνικής ανευθυνότητας

 • A-
 • A+
Αμερικανικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αφού καρπώθηκαν επιστροφές φόρου και συνολικά στήριξη 8,2 δισ., απαλλάχθηκαν από το 16% του εργατικού δυναμικού τους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στα παλιά τους τα παπούτσια έγραψαν την «πολυφορεμένη» τα τελευταία χρόνια εταιρική κοινωνική ευθύνη δεκάδες αμερικανικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανάλυση της BailoutWatch (μιας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας παρακολούθησης των πακέτων διάσωσης και τόνωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ), οι εταιρείες αυτές, αν και έλαβαν φορολογικά οφέλη δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κράτος στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης από την πανδημία, προχώρησαν στη συνέχεια σε απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, 77 εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν αντικείμενο δραστηριότητάς τους την εξόρυξη και διύλιση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καρπώθηκαν πέρυσι φορολογικά οφέλη 8,2 δισ. δολαρίων χάρη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασε το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Πέντε από αυτές τις εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μάλιστα με περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια και από το πρόγραμμα προστασίας θέσεων εργασίας (ΡΡΡ) που στόχευε στην παροχή κινήτρου στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μην προβούν σε απολύσεις.

Παρά την τεράστια στήριξη, οι εταιρείες αυτές προχώρησαν όμως σε μαζικές απολύσεις, πετώντας στον δρόμο από την έναρξη της πανδημίας περισσότερους από 58.000 ανθρώπους ή το 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού τους.

Η Marathon Petroleum, η εταιρεία που ωφελήθηκε περισσότερο από την κρατική ενίσχυση, απολαμβάνοντας φορο-οφέλη 2,1 δισ. δολαρίων, απέλυσε ώς τα τέλη του περσινού Δεκεμβρίου 1.920 εργαζομένους ή το 9% του εργατικού της δυναμικού. Συγκριτικά, όπως υπογραμμίζει το BailoutWatch, η εταιρεία διύλισης του Οχάιο χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για κάθε εργαζόμενό της που απέλυσε με περίπου 1 εκατ. δολάρια!

Οι αμέσως πιο ωφελημένες εταιρείες από τις αλλαγές του φορολογικού κώδικα ήταν οι Phillips 66, Vistra Corp, National Oilwell Varco και Valero. Ολες απέλυσαν. Η National Oilwell Varco, ειδικότερα, απέλυσε πέρυσι το 22% του εργατικού της δυναμικού παρότι έλαβε την ίδια χρονιά στήριξη συνολικού ύψους 591 εκατ. δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα φορολογικά οφέλη που καρπώθηκαν οι εταιρείες προέκυψαν μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του περασμένου Μαρτίου, οι οποίες επέτρεψαν στις επιχειρήσεις που είχαν καταγράψει ζημιές στα τελευταία 7 χρόνια να τις χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αντισταθμίσουν οφειλόμενους φόρους. Η ρύθμιση αυτή «αγκαλιάστηκε» από τις εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα που κατέγραφαν -λόγω της ύφεσης και της καθίζησης της ζήτησης για πετρέλαιο- μεγάλες ζημιές και οδήγησε σε τεράστιες επιστροφές φόρου σε αυτές από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι εισροές αυτές ουδόλως επηρέασαν την απόφαση των εταιρειών για μείωση του προσωπικού τους, αλλά από την άλλη πλευρά και το ύψος των αποδοχών των ανώτερων στελεχών τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Marathon, Μάικλ Χένιγκαν, που προσλήφθηκε πέρυσι, είχε ετήσιες απολαβές 15,5 εκατ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 1 εκατ. δολάρια περισσότερα απ' όσα πληρώθηκε ο προκάτοχός του το 2019. Αμφότεροι αμείβονται 99 φορές περισσότερα απ’ ό,τι ένας μέσος εργαζόμενος της Marathon.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζικές απολύσεις με αφορμή την... ηλεκτροκίνηση
H Daimler, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει τη Mercedes-Benz, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει τουλάχιστον 10.000 εργαζομένους παγκοσμίως προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μετάβασή της στην...
Μαζικές απολύσεις με αφορμή την... ηλεκτροκίνηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραδοσιακή γερμανική πρακτική η δημιουργία... καρτέλ
Οι επιχειρήσεις στους περισσότερους βιομηχανικούς κλάδους στη Γερμανία παραδοσιακά (από την εποχή του Μπίσμαρκ) λειτουργούσαν μέσω συνασπισμών, δημιουργώντας κοινές δομές πωλήσεων, ελαχιστοποιώντας τον μεταξύ...
Παραδοσιακή γερμανική πρακτική η δημιουργία... καρτέλ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν...
Πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενοι ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών απολύθηκαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου και δεν επαναπροσλήφθηκαν • Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα το ποσοστό ανεργίας των γηραιότερων...
Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λουκέτο απειλεί τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Εκτιμήσεις για πτώχευση μέσα στο επόμενο εξάμηνο του 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν έως 250 εργαζόμενους και απασχολούν πάνω από 90 εκατ. ανθρώπους
Λουκέτο απειλεί τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουνάμι απολύσεων σε όλο τον πλανήτη
Ξεπερασμένη η προ μίας εβδομάδας πρόβλεψη της ILO για αύξηση των ανέργων φέτος παγκοσμίως κατά 25 εκατομμύρια ● Φόβοι για στρατιές δεκάδων εκατομμυρίων ανέργων σε Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη.
Τσουνάμι απολύσεων σε όλο τον πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες ήταν σοκαριστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, περί τα 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.
Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας