• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 5.7°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.7°C / 7.9°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / -1.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 2.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 8.1°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.1°C
  5 BF
  100%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 5.9°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Archegos που κλόνισε τη Wall

 • A-
 • A+
Η αδυναμία του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos Capital να καλύψει τους μεσίτες του προκάλεσε σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Wall Street μετά την αδυναμία του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Archegos Capital να καλύψει τα καλέσματα περιθωρίου από τους χρηματομεσίτες της.

Η κίνηση του Archegos τροφοδότησε έντονη αστάθεια σε κάποια τμήματα της αγοράς και προειδοποιήσεις από την ιαπωνική τράπεζα Nomura και την ελβετική Credit Suisse της Ελβετίας για ζημιές.

Την περασμένη Παρασκευή η Wall Street κλονίστηκε μετά τη μυστηριώδη πώληση σημαντικών πακέτων μετοχών κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι Baidu, GSX Techedu, και αμερικανικών εταιρειών ΜΜΕ, όπως η ViacomCBS που είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 26% και η Discovery που βούτηξε κατά 27%. Η μεγάλη πτώση ενίσχυσε τις υποψίες ότι ένας μεγάλος επενδυτής είχε προβλήματα και αναγκάστηκε να πουλήσει όσο όσο.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αποκαλύφθηκε ότι πίσω από τις μαζικές πωλήσεις βρισκόταν το Archegos Capital, ένα ευυπόληπτο hedge fund με επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων σε μετοχές εταιρειών όπως οι παραπάνω. Το επενδυτικό fund υπό μορφή οικογενειακού γραφείου (family office) συναλλασσόταν με τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street και χρηματοδοτούνταν αδρά από αυτές στις επενδύσεις του μέσω λογαριασμών περιθωρίου (margin account).

Οι λογαριασμοί περιθωρίου δίνουν τη δυνατότητα σε έναν επενδυτή -με εγγύηση τις τωρινές του θέσεις (π.χ. μετοχές)- να πραγματοποιήσει συναλλαγές με δανεικά κεφάλαια από τον χρηματομεσίτη.

Οι συναλλαγές με περιθώριο προσφέρουν προοπτικές μεγαλύτερων αποδόσεων καθώς μοχλεύουν σημαντικά τα προς επένδυση κεφάλαια. Από την άλλη όμως έχουν και υψηλό ρίσκο. Εάν η αξία των μετοχών που αγοράστηκαν με περιθώριο (δανεισμό) υποχωρήσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, τότε ο επενδυτής καλείται από τον χρηματομεσίτη να το καλύψει. Το κάλεσμα περιθωρίου (margin call) συνίσταται στην κατάθεση περισσότερων χρημάτων ή πώληση μετοχών προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος της εγγύησης.

Το Archegos όμως δεν κατάφερε να καλύψει αυτά τα περιθώρια εγγύησης όταν οι μετοχές των παραπάνω εταιρειών στις οποίες είχε θέσεις άρχισαν να βουτούν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι μεγάλες τράπεζες που συνεργάζονταν μαζί του -Morgan Stanley, Goldman Sachs Group και Deutsche Bank AG- προχώρησαν ως χρηματομεσίτες σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις των θέσεων αυτής πουλώντας μεγάλα πακέτα μετοχών. Σύμφωνα με κάποια πρακτορεία, οι ρευστοποιήσεις αυτές άγγιξαν την προηγούμενη Παρασκευή τα 30 δισ. δολάρια προκαλώντας κραδασμούς σε όλο τον κόσμο.

Η αγορά αναζητεί πλέον το αν οι υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις των θέσεων του Archegos αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός ή θα τροφοδοτήσει ευρύτερες επιπτώσεις. Η Nomura Holdings προειδοποίησε χθες ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ζημιές 2 δισ. δολαρίων εξαιτίας των συναλλαγών της και είδε τη μετοχή της να υποχωρεί πάνω από 16% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Πιο επίφοβα δείχνουν όμως τα επενδυτικά σχήματα που έχουν υπερβολικά μοχλευμένες θέσεις. Κάποιοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το περσινό ράλι των αγορών (μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την αρχική καθίζηση) έχει εκτοξεύσει τι μετοχές εκατοντάδων εταιρειών σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των εταιρειών.

Πριν ξεκινήσουν τη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας οι μετοχές των ViacomCBS και Discover είχαν καταφέρει να επταπλασιάσουν και να τετραπλασιάσουν την αξίας τους σε ένα 12μηνο. Ο τίτλος της πρώτης, από τα 14 δολάρια έναν χρόνο πριν, άγγιξε στις 21 Μαρτίου τα 100 δολάρια, ενώ της δεύτερης από τα 20 δολάρια τα 80 δολάρια. Οι τίτλοι αυτοί, εταιρειών που θεωρούνταν από αρκετούς αναλυτές «ζόμπι», ήταν ξεκάθαρα υπερτιμημένοι και η απότομη επανευθυγράμμιση των τιμών τους δεν θα έπρεπε λογικά να ξενίσει.

Κάτι που όφειλε να έχει ληφθεί υπόψη από το Archegos, κυρίως όμως από τις ευυπόληπτες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που εκτελούσαν τις συναλλαγές τους και δάνειζαν σε αυτό τα κεφάλαια συναινώντας στην υπερμόχλευσή τους. Ο συνδυασμός υπερτίμησης και υπερμόχλευσης μόνο φόβο, αβεβαιότητα και αστάθεια μπορεί να φέρει στην αγορά. Υποδεικνύει ότι ένα εκτεταμένο ξεπούλημα μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο και βαρύτερο για επενδυτές και οικονομία.

Ο οίκος του σκανδάλου και ο Αμερικανοκορεάτης επενδυτής

To Archegos Capital Management ιδρύθηκε από τον Αμερικανοκορεάτη Sung Kook (Bill) Hwang το 2013. Αποτελεί συνέχεια της Tiger Asia Management που στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας βρέθηκε μπλεγμένη σε υπόθεση insider trading και χειραγώγησης αγοράς, από την οποία ο Hwang ξεμπέρδεψε με διακανονισμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταβάλλοντας 44 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και κυρώσεις.

Νωρίτερα στη δεκαετία του 1990 ο Hwang είχε φτιάξει όνομα στο διάσημο hedge fund του Julian Robertson, Tiger Management. Το 2001 ίδρυσε το δικό του hedge fund, το Tiger Asia, που σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ασιατικές αγορές.

Μετά τον συμβιβασμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετέτρεψε την εταιρεία του σε «οικογενειακό γραφείο», εστιάζοντας στη διαχείριση ιδίων κεφαλαίων και ευρύτερα ιδιωτικού πλούτου. Παρότι είχε τεράστια ανοίγματα, τόσο σε εύρος θέσεων όσο και ρίσκου, εξαιρούνταν ως οικογενειακό γραφείο από την απαίτηση τακτικών εκθέσεων στις ρυθμιστικές αρχές. Η δομή αυτή τής επέτρεψε να χτίσει τις θέσεις της σχεδόν αποκλειστικά μέσω των μεσιτικών σχέσεών της με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street.

Το ερώτημα που πλανάται είναι αν οι τελευταίες προχώρησαν ποτέ σε μια ουσιαστική εκτίμηση ρίσκου κινδύνου πριν ξεκινήσουν να παρέχουν τα δισεκατομμύρια δολάρια της μόχλευσης στο Archegos. Δεν είναι μόνο οι περιπέτειες του Hwang με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις οποίες όφειλαν να έχουν λάβει υπόψη, αλλά και ο αδιαφανής τρόπος λειτουργίας της εταιρείας μακριά από το μάτι των ρυθμιστικών αρχών. Φαίνεται ότι οι αποδόσεις επισκίασαν τέτοιου είδους ανησυχίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βήμα νομιμοποίησης στα κρυπτονομίσματα
Ντεμπούτο στο χρηματιστήριο έκανε χθες η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η Coinbase, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των...
Βήμα νομιμοποίησης στα κρυπτονομίσματα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης
Τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έπεισαν και η ανάγκη ενός νέου «new deal» είναι εκδηλη.
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εξατμίστηκαν» 4 τρισ. δολάρια στα χρηματιστήρια
Το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών στα διεθνή χρηματιστήρια -που έχει κάνει ήδη… ατμό αξίες μεγαλύτερες των 4 τρισ. δολαρίων- συνεχίστηκε τροφοδοτώντας μύχιους φόβους για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στη...
«Εξατμίστηκαν» 4 τρισ. δολάρια στα χρηματιστήρια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπούλημα στα χρηματιστήρια
Κλείδωμα κερδών, ένας από τους συνήθεις εκβιασμούς των αγορών προς τους χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική ή μήπως τα πρώτα μηνύματα μιας ευρύτερης χρηματιστηριακής αναταραχής; Σε ελεύθερη πτώση χθες η Wall...
Ξεπούλημα στα χρηματιστήρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας