• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 25.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 23.0°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 25.0°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.0°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  30%
Ο κυνισμός των φαρμακοβιομηχανιών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κυνισμός των φαρμακοβιομηχανιών

 • A-
 • A+
Απαιτούν «δράση» μέσω του ΠΟΕ και επιβολή αντιποίνων, δασμών και άλλων κυρώσεων ● Τα λόμπι τους πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να «τιμωρήσει» τις φτωχές χώρες που προωθούν φτηνά εμβόλια παρακάμπτοντας τις πατέντες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την παραδειγματική τιμωρία της Ουγγαρίας, της Χιλής, της Κολομβίας και των άλλων χωρών του κόσμου που επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων εναντίον του κορονοϊού χωρίς την έγκριση των φαρμακευτικών εταιρειών ζητούν επιτακτικά οι τελευταίες από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τα λόμπι των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών των ΗΠΑ και της υπόλοιπης Δύσης κατακλύζουν εδώ και καιρό με υπομνήματα και εκθέσεις εκατοντάδων σελίδων το Γραφείο του Εμπορικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εμπεριέχει η οποιαδήποτε κίνηση παραβίασης του καθεστώτος των πνευματικών δικαιωμάτων και απαιτούν κυρώσεις για τους παραβάτες τους οποίους και… υποδεικνύουν.

Οι πιέσεις αυτές έχουν βασικό στόχο τη διατήρηση του μονοπωλιακού καθεστώτος των πατεντών που διέπει τα εμβόλια και της προστασία της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιων. Ασκούνται σε πείσμα των χιλιάδων ζωών που χάνονται καθημερινά και της αδυναμίας των φαρμακοβιομηχανιών να παράγουν τις ποσότητες των εμβολίων που χρειάζονται για την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας και τερματισμού της πανδημίας.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι με τους σημερινούς ρυθμούς προσφοράς εμβολίων φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως το Μάλι, το Σουδάν και η Ζιμπαμπουε, ενδεχομένως δεν θα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού πριν από το 2024. Η καθυστέρηση αυτή κοστίζει ζωές, ενώ εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους λόγω των μεταλλάξεων του ιού. Παράλληλα η παρατεταμένη πανδημία διατηρεί τον πάγο στην παγκόσμια οικονομία και ενισχύει τον κίνδυνο επέκτασης και επιδείνωσης της ύφεσης.

Απαντώντας σε αυτές τις προκλήσεις αρκετές κυβερνήσεις του αναπτυσσόμενου κυρίως κόσμου αναζήτησαν εδώ και μήνες τρόπους για την προσωρινή εξαίρεσή τους από το μονοπωλιακό καθεστώς των πατεντών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παράγουν πιο γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος τα εμβόλια που απαιτούνται για τη σωτηρία των λαών τους.

Απέναντί τους όμως βρίσκονται κέρδη 21 δισ. δολαρίων που μόνο φέτος προσδοκούν από τα εμβόλια οι φαρμακοβιομηχανίες. Μεταξύ των φαρμακευτικών λόμπι που πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν για την υπεράσπιση των πατεντών, χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) που έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να «υιοθετήσει ποικιλία πρωτοβουλιών επιβολής» και «να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής δεν θα αναστείλουν τα παραδοσιακά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στη μάχη κατά του κορονοϊού».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ΒΙΟ (Οργανισμός Βιοτεχνολογικής Καινοτομίας) κινδυνολογεί ότι η αναστολή πατεντών εγκυμονεί το ενδεχόμενο απώλειας αμερικανικών θέσεων εργασίας. Οι δύο οργανώσεις εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των Pfizer, Gilead Sciences, Johnson & Johnson.

Πέρσι ξόδεψαν για επιρροή στους μηχανισμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πάνω από 38 εκατ. δολάρια, ενώ στα μέλη τους περιλαμβάνονται εταιρείες που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με εξέχοντα think tanks, μέλη του Κογκρέσου και ακαδημαϊκούς που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αλλα λόμπι που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες και συμμετέχουν στην εκστρατεία αυτή είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο Εθνικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Συμμαχία για την Επιβολή του Εμπορίου και η Ενωση Ιδιοκτητών Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαντα έχουν καταθέσει αιτήματα προς την κυβέρνηση για την ανάληψη δράσης εναντίον των χωρών που προσβάλλουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Κομβικό ρόλο στην εκστρατεία των λόμπι έχει η Ειδική Εκθεση 301 (Special 301 Report). Στην έκθεση αυτή -που συντάσσεται κάθε χρόνο από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ- κατονομάζονται οι χώρες οι οποίες δεν προστατεύουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση αποτελούν στη συνέχεια στόχο των ΗΠΑ για παραπομπή τους στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή αντιποίνων, δασμών και άλλων κυρώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα φετινά υπομνήματα του φαρμακοβιομηχανικού λόμπι έχουν να κάνουν με κινήσεις χωρών που αφορούν την πανδημία και τα εμβόλια. Η Ειδική Εκθεση 301 χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν για την προστασία των πατεντών και των μονοπωλίων των φαρμακευτικών. Το 2006, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να εκδώσει άδειες μαζικής παραγωγής γενόσημων φαρμάκων κατά του καρκίνου και του HIV/AIDS, το λόμπι των φαρμακευτικών εισηγήθηκε στον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος στη συνέχεια στόχευσε τη χώρα της ΝΑ Ασίας στην Ειδική Εκθεσή 301 του 2007. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολούθησε αναστέλλοντας την αδασμολόγητη μεταχείριση μιας σειράς προϊόντων που εισάγονταν από την Ταϊλάνδη, μεταξύ των οποίων οι τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και τα κοσμήματα από χρυσό. Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2013 μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ινδονησίας να χορηγήσει άδειες για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων κατά της ηπατίτιδας και του HIV. Οι πιέσεις των φαρμακευτικών οδήγησαν στην ένταξη της ασιατικής χώρας στην Ειδική Εκθεση 301 από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις, όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας.Tο λόμπι των φαρμακευτικών όμως δεν μασά και ζητά σήμερα από την Ουάσινγκτον να μπλοκάρει την οποιαδήποτε τέτοιου είδους εξαίρεση και τιμωρία για τους παραβάτες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη με... ουρά από τα εμβόλια
Αυξήσεις στις τιμές των εμβολίων του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον και κέρδη με ακόμη μεγαλύτερη… ουρά υπόσχονται στους επενδυτές τους οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.
Κέρδη με... ουρά από τα εμβόλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοι πολεμούν το φτηνό εμβόλιο για τον ιό
Συντονισμένη επίθεση προκειμένου να μην υπάρξει φτηνό, προσιτό στους πολλούς φάρμακο και εμβόλιο για τον κορονοϊό έχει εξαπολύσει συνασπισμός συντηρητικών οργανώσεων στις ΗΠΑ.
Ποιοι πολεμούν το φτηνό εμβόλιο για τον ιό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τζίρο 12,4 δισ. και κέρδη 6 δισ. αναμένει η BioNTech χάρη στα εμβόλια
Η ανάπτυξη και εμπορία του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού αποδείχθηκε εξαιρετικά προσοδοφόρα για τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Pfizer, που επίσης αναθεωρεί προς τα...
Τζίρο 12,4 δισ. και κέρδη 6 δισ. αναμένει η BioNTech χάρη στα εμβόλια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χορός δισεκατομμυρίων για τα εμβόλια
Η αγορά που αναπτύσσεται φέρνει ήδη μεγάλα κέρδη σε μια χούφτα φαρμακευτικές και τους μετόχους τους, καθώς σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης οφείλεται στις γενναίες επιδοτήσεις των κυβερνήσεων και τη δωρεάν...
Χορός δισεκατομμυρίων για τα εμβόλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διακανονισμός-μαμούθ για τα οπιοειδή
Το στρίβειν διά του… εξωδικαστικού επέλεξε η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών του κόσμου, η McKinsey & Company, προκειμένου να πετάξει γρήγορα από πάνω της καπνιά και ευθύνες για τον ρόλο...
Διακανονισμός-μαμούθ για τα οπιοειδή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας