Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 11.1°C
  0 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.7°C
  3 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.6°C / 13.3°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.3°C
  1 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 10.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 6.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  65%
Αλλάξτε το τραπεζικό σύστημα!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάξτε το τραπεζικό σύστημα!

 • A-
 • A+
Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να φτιάξουν διαφανή χρηματοπιστωτικό τομέα ● Η διαφάνεια αποτελεί κλειδί για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την απελευθέρωση τρισ. δολαρίων για την ανάκαμψη από την πανδημία, την εξάλειψη της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ● Eνας ελάχιστος φόρος 20%-30% στα εταιρικά κέρδη θα περιορίσει τα κίνητρα μεταφοράς της κερδοφορίας των πολυεθνικών σε φορολογικούς παραδείσους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

To ξέπλυμα χρήματος, η φοροδιαφυγή, οι μίζες και η διαφθορά είναι αποτέλεσμα ενός ασύμμετρου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος γεμάτου τρύπες, παραθυράκια και παραλείψεις. Οι άνομες χρηματοοικονομικές ροές που δημιουργεί αυτό το σύστημα αποστραγγίζουν πόρους, παγιδεύουν δισεκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε χθες -με έκθεση της επιτροπής FACTΙ- 14 συστάσεις προς τις κυβερνήσεις για τη μεταρρύθμιση, τον επανασχεδιασμό και την αναζωογόνηση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η χρηματοπιστωτική ακεραιότητα, η λογοδοσία, η διαφάνεια και η νομιμότητα αποτελούν θεμέλια για την αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη.

Η έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη της σωρεία ερευνών και μελετών του πρόσφατου παρελθόντος, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι:

1. Εως και το 10% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται πιθανότατα κρυμμένο σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους σήμερα, περίοδο κατά την οποία τα ελλείμματα και το χρέος των κυβερνήσεων πολλαπλασιάζονται λόγω της πανδημίας, ενώ η οικονομική ανισότητα εκτινάσσεται στα ύψη.

2. Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί υπέρ των πλουσίων το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε ως αποτέλεσμα στη διάρκεια της πανδημίας και σε διάστημα μόλις 4 μηνών (Απρίλιος-Ιούλιος 2020) ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων να αυξηθεί κατά 27,5%. Στην «απέναντι όχθη» οι προβλέψεις μιλούν για διολίσθηση 176 εκατ. ανθρώπων σε επίπεδα ακραίας φτώχειας.

3. Στο γκρίζο περιβάλλον που προκαλούν πανδημία και ύφεση στους τελευταίους περίπου 12 μήνες, οι ευκαιρίες για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά αυξάνονται. Παρατηρείται άνοδος στις απάτες που συνδέονται με δημόσιους ή μη πόρους που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης για τεράστιες τρύπες την ίδια χρονική περίοδο στα φορολογικά συστήματα των χωρών, οι οποίες συνδέονται με παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Τέλος, η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε, 6 μήνες μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, τεκμηριωμένες υποθέσεις διαφθοράς και παρανομίας σε 17 χώρες, οι οποίες αφορούσαν δημόσια κονδύλια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

4. Το συνολικό ποσό που δαπανάται κάθε χρόνο μόνο για μίζες εκτιμάται (υποθετικά, αφού δεν υπάρχουν αξιόπιστα κατά χώρα στοιχεία) 1,5-2 τρισ. δολάρια. Ιστορικές μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλης διαφθοράς έχουν δείξει ότι το πιθανό ύψος ζημιών προσεγγίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Ωστόσο, το συνολικό κόστος της διαφθοράς όπως αυτό εκφράζεται σε ποσά μίζας δεν αποτυπώνει το πολύ μεγαλύτερο κόστος για την κοινωνία. Μια δωροδοκία ενός εκατ. δολαρίων μπορεί εύκολα να προκαλέσει ζημιά 100 εκατ. δολαρίων υπό τη μορφή επιπρόσθετου κόστους και κακών επενδυτικών αποφάσεων.

5. Η ετήσια απώλεια δημόσιων εσόδων από τη μεταφορά κερδών και τις υπόλοιπες πρακτικές φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων αποτιμάται σε 500-600 δισ. δολάρια. Εξαιτίας της φοροαποφυγής των πολυεθνικών, η Ινδία στερείται πόρους ικανούς για την υγειονομική κάλυψη 55 εκατ. φτωχών πολιτών της, η Νότια Αφρική έσοδα αρκετά για τη θεραπεία 6 εκατομμυρίων ασθενών του AIDS, το Τσαντ πόρους για το χτίσιμο 38.000 αιθουσών διδασκαλίας, η Βραζιλία κεφάλαια για τη βελτίωση της στέγασης 15 εκατ. νοικοκυριών.

Η έκθεση καλεί σε μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών και στην επιβολή κυρώσεων για τους δράστες των παραπάνω οικονομικών εγκλημάτων. «Το κλείσιμο των παράθυρων που επιτρέπουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, η επιβολή μπλόκου σε τραπεζίτες, λογιστές και δικηγόρους που διευκολύνουν το οικονομικό έγκλημα αποτελούν βήματα για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας προς το κοινό καλό», τονίζει χαρακτηριστικά ο συμπροεδρεύων της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός του Νίγηρα, Ιμπραήμ Μαγιακί.

Η έκθεση καλεί ακόμη τις κυβερνήσεις σε υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, μεγαλύτερη πρόοδο στη φορολογία των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων και στις δημόσιες δαπάνες. Τονίζει ότι ένας ελάχιστος φόρος 20%-30% στα εταιρικά κέρδη θα περιορίσει τα κίνητρα μεταφοράς της κερδοφορίας των πολυεθνικών σε φορολογικούς παραδείσους και θα εξανεμίσει τον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω μεταξύ των χωρών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάμερον: «Να ’ναι καλά το λόμπι»
Eρευνα κατά του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τις πιέσεις που άσκησε υπέρ της αυστραλοβρετανικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Greensill Capital, η οποία κατέρρευσε πριν από περίπου έναν...
Κάμερον: «Να ’ναι καλά το λόμπι»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέφτης των... φιλοδωρημάτων
Η εταιρεία συμφώνησε στην καταβολή 62 εκατ. δολαρίων, καθώς επί 2,5 χρόνια παρακρατούσε παράνομα το μεγαλύτερο μέρος από τα φιλοδωρήματα στους διανομείς της πλατφόρμας Flex.
Κλέφτης των... φιλοδωρημάτων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσεύχονται σε... Μπάιντεν και εμβόλια
Μια άνιση και με τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας υποδεικνύουν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τραπεζιτών, οικονομολόγων και υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών, οι οποίες...
Προσεύχονται σε... Μπάιντεν και εμβόλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας