• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «εκεχειρία» Facebook-Αυστραλίας

 • A-
 • A+
Η πολυεθνική εξασφάλισε αλλαγές στον νόμο για τον κώδικα διαπραγμάτευσης με τους παρόχους ειδησεογραφικού περιεχομένου • Ισχυρίζεται ότι παρακάμπτει την υποχρεωτική διαπραγμάτευση, απειλώντας έτσι με εξαφάνιση τους «μικρούς».

Με ανακωχή έληξε χθες η πενθήμερη μάχη της Facebook με την Αυστραλία, όμως ο πόλεμος για τη ρύθμιση των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας που ελέγχουν τις τεράστιες πλατφόρμες του διαδικτύου μόλις τώρα ξεκινά.

H Facebook ανακοίνωσε χθες ότι θα αποκαταστήσει την παρουσία των αυστραλιανών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στην πλατφόρμα της μετά την αποδοχή τεσσάρων τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο που έφερε πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση με στόχο την πιο «δίκαιη» διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών και των ειδησεογραφικών εταιρειών για την αξία και την αμοιβή του ειδησεογραφικού περιεχομένου που εμφανίζεται στις πλατφόρμες.

Λίγες ημέρες νωρίτερα όμως, την προηγούμενη Πέμπτη, η Facebook δεν δίστασε να πατήσει το «κουμπί των πυρηνικών». Μη αποδεχόμενη ότι οφείλει να πληρώνει για τις ειδήσεις που παράγουν οι άλλοι, έριξε μαύρο α λα... ΕΡΤ της περιόδου Σαμαρά. Στην αυστραλιανή πλατφόρμα της δεν μπλόκαρε μόνο τις ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου, αλλά και ιστότοπους της κοινωνίας των πολιτών, της κυβέρνησης, της δημόσιας υγείας, ακόμα και της ενδοοικογενειακής βίας. Το μήνυμά της ήταν: μην τα βάζετε μαζί μας, έχουμε δισεκατομμύρια χρήστες-πιόνια για τα εμπορικά μας παιχνίδια. Το μήνυμα αυτό εκλήφθη από το σύνολο των κυβερνήσεων του πλανήτη ως νταηλίκι.

Κεκλεισμένων των θυρών

Προκάλεσε απώθηση σε κυβερνήσεις αλλά και χρήστες σε όλον τον κόσμο και βέβαια καταδικάστηκε από τους μεγάλους ομίλους των μίντια, που καθορίζουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ροής των ειδήσεων στον πλανήτη.

Παρότι ο νόμος είχε ήδη ψηφιστεί από το κατώτερο σώμα του αυστραλέζικου κοινοβουλίου και πήγαινε για έγκριση στη Γερουσία, Facebook και αυστραλιανή κυβέρνηση επανήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο κεκλεισμένων των θυρών.

Οι αλλαγές που η Facebook εξασφάλισε στον νόμο παρατείνουν την περίοδο προειδοποίησής της στον ένα μήνα προτού αυτή υπαχθεί στον κώδικα διαπραγμάτευσης με τους παρόχους ειδησεογραφικού περιεχομένου, που αν δεν στεφθεί με επιτυχία για το τίμημα, καταλήγει σε υποχρεωτικό μηχανισμό διαιτησίας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τις τροποποιήσεις που πέρασε η Facebook, δεν μπορεί να εφαρμόσει τον κώδικα υποχρεωτικής διαπραγμάτευσης αν η εταιρεία μπορεί να αποδείξει ότι έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες με τα μέσα ενημέρωσης για να τους πληρώσει το περιεχόμενο, έχοντας «σημαντική συμβολή» στην τοπική δημοσιογραφία. Ο νόμος, τέλος, προβλέπει δίμηνη περίοδο διαμεσολάβησης πριν από την υποχρεωτική διαιτησία.

Ζητούμενο για αρκετούς παρατηρητές είναι το πώς αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί στην πράξη από την κυβέρνηση. Η Facebook πάντως, επιδιώκοντας να αναδείξει τη δική της ερμηνεία στη συμφωνία, επισήμανε μέσω κορυφαίου στελέχους της ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε πως ο κολοσσός διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει εάν θα εμφανίζονται ειδήσεις στην πλατφόρμα της προκειμένου να μην υπόκειται αυτομάτως σε αναγκαστικές διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο, αν ισχύει, μπορεί να εξαφανίσει τους μικρούς παρόχους ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Από την πλευρά τους οι Αυστραλοί πήραν μια γεύση τις τελευταίες μέρες για το τι προτίθεται να κάνει ένας κολοσσός υψηλής τεχνολογίας, όπως η Facebook, ώστε ν' αποφύγει τους κανόνες και τη ρύθμιση. Οι υπόλοιποι χρήστες του διαδικτύου έχουμε από τη δική μας πλευρά μια ιδέα για το πώς θα μοιάζουν οι μελλοντικές συμφωνίες των κολοσσών με τις κυβερνήσεις μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών
Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ δαπανούν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τις πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας για να επηρεάσουν τη νομοθεσία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις...
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
Εάν οι παγκόσμιοι κανόνες επέτρεπαν τη δίκαιη φορολόγηση των Facebook, Google και Microsoft, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Μπανγκλαντές θα μπορούσαν να καλύψουν σε μια τριετία τις...
Φοροαποφυγή που... σκοτώνει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω...
Με κίνηση εκφοβισμού απαντά η Facebook στην προσπάθεια της Αυστραλίας να θεσπίσει νόμο ο οποίος θα υποχρεώνει τον αμερικανικό κολοσσό να πληρώνει στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις ειδήσεις και τα...
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξαφρίζουν» τους τηλεργαζόμενους
Google, Microsoft, Facebook, Twitter και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας πειραματίζονται με τη μελλοντική δομή των αποδοχών των υπαλλήλων τους, παρέχοντας χαμηλότερες αμοιβές σε όσους θέλουν να δουλεύουν από...
«Ξαφρίζουν» τους τηλεργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας